Η Ελληνίδα που ενημερώνει τηλεοπτικά την Κίνα
Έργα Ελλήνων

Η Ελληνίδα που ενημερώνει τηλεοπτικά την Κίνα

Κάθε βράδυ, η Κίνα αναμένει στους τηλεοπτικούς της δέκτες να ενημερωθεί από την Τίνα Σοφού, την Ελληνίδα που παρουσιάζει, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού NTD.

Το NTD, έχει αναγνωριστεί από την οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» ως ένα από τα κορυφαία τηλεοπτικά κανάλια που παρέχει ελεύθερη πληροφόρηση στον κινεζικό λαό. Με έδρα τη Νέα Υόρκη, το New Tang Dynasty, είναι ένα μη κερδοσκοπικό δίκτυο με 70 ανταποκριτές σε όλο τον κόσμο, ενώ απέκτησε μεγάλη τη φήμη του, όταν πρώτο έκανε γνωστή την επιδημία του SARS στο κινεζικό κοινό, τρεις εβδομάδες πριν ανακοινωθεί επίσημα, σώζοντας έτσι χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Οπως υποστηρίζει η Ελληνοαυστραλή Τίνα Σοφού, στην απόφασή της να συνεργαστεί με το τηλεοπτικό δίκτυο, έπαιξε σημαντικό ρόλο η ανεξαρτησία του»Ήταν το ελληνικό πνεύμα μέσα μου που με έκανε να πω το «ναι». Ήταν το καθήκον μου. Στην ελληνική ιστορία μας, υποστηρίζαμε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η Τίνα Σοφού εργάζεται εθελοντικά στο NTD, ωστόσο αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει ανάλογη πρωτοβουλία. Το 2007 της ζητήθηκε να παρουσιάσει την παγκόσμια λαμπαδηδρομία ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. «Όταν βρέθηκα στο βήμα στην πλατεία Συντάγματος, ασφαλώς είχα άγχος, αλλά μου έδωσε δύναμη ο σκοπός. Ένα χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς στο Πεκίνο, υπήρχαν πολλές ομάδες που εκδιώχθηκαν και έπρεπε να τους υποστηρίξουμε, γιατί προερχόμαστε από την Ελλάδα -οι Ολυμπιακοί ξεκίνησαν στην Ελλάδα- αν εγώ δεν υποστηρίξω τα δικαιώματα τους, ποιος θα το κάνει;», επισημαίνει η ίδια σε δηλώσεις της.

Οι τηλεθεατές του NTD την αποζημιώνουν με την προτίμησή τους, χαρίζοντας τηλεθέαση στο δελτίο της. Είναι οι ίδιοι, που όταν τους ρωτούν για ποιο λόγο παρακολουθούν το συγκεκριμένο δελτίο, απαντούν ότι είναι το μοναδικό που τους ενημερώνει για το τι συμβαίνει πραγματικά εντός και εκτός της Κίνας.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ