Διευθυντής του Κέντρου Εφαρμοσμένης Βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης
O Αριστοτέλης Τσιρίγος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας και Διευθυντής του Κέντρου Εφαρμοσμένης Βιοπληροφορικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η οποία είναι μια από τις κορυφαίες ιατρικές σχολές των ΗΠΑ.
Έχει αναπτύξει το GenomicTools, μια ελεύθερη υπολογιστική πλατφόρμα ανοικτού κώδικα για το σχεδιασμό αναλυτικών δεδομένων υψηλής απόδοσης στη γονιδιωματική (Tsirigos et al. Bioinformatics 2011).
Συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα του Έλληνα Καθηγητή και προέδρου του τμήματος Παθολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Ιωάννη Αϋφαντή, η οποία διεξήγαγε μία μελέτη που συσχετίζει τη βιταμίνη C με την αντιμετώπιση καρκίνων του αίματος. Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης C που δημιουργούν ελπίδα για την αντιμετώπιση αιματολογικών καρκίνων. Η βιταμίνη C μπορεί να οδηγήσει σε ωρίμανση και θάνατο τα ελαττωματικά βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών, τα οποία αλλιώς θα πολλαπλασιάζονταν για να προκαλέσουν καρκίνο του αίματος.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου Perlmutter στο NYU Langone Health και δημοσιεύθηκε online στις 17 Αυγούστου 2017 στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Cell. Στην ομάδα συμμετείχε άλλη μία Ελληνίδα ερευνήτρια, η Σοφία Μπακογιάννη.
O Αριστοτέλης Τσιρίγος είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1998), ενώ έκανε το διδακτορικό στην Επιστήμη των Υπολογιστών στο Ινστιτούτο Courant του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (2006). Είναι μέλος του Εργαστηρίου Μοριακής Παθολογίας, του Genome Technology Center και συνεργάζεται με το Κέντρο Υγείας Πληροφορικής και Βιοπληροφορικής.
Διαβάστε επίσης:
Έλληνας ερευνητής συσχετίζει τη βιταμίνη C με την αντιμετώπιση καρκίνων του αίματος