Ερευνά τη θεραπεία του καρκίνου με τη χρήση νανοφαρμάκων
Έργα Ελλήνων

Ερευνά τη θεραπεία του καρκίνου με τη χρήση νανοφαρμάκων

Ο Γιώργος Κόρδας είναι ερευνητής στη Πυρηνική Φυσική και τη Νανοθεραπεία. Ο Έλληνας ερευνητής μάχεται για τη θεραπεία του καρκίνου με τη χρήση ενός σύγχρονου Δούρειου Ίππου, τα νανοφάρμακα.

Ο Γ. Κόρδας γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά το 1949. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Φρίντριχ Αλεξάντερ Ερλάνγκεν-Νυρεμβέργης της Γερμανίας με ειδικότητα στην Πυρηνική Φυσική. Στο ίδιο πανεπιστήμιο εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στο τμήμα Τεχνολογίας και Επιστήμης των Υλικών με ειδικότητα στην τεχνολογία υάλου και κεραμικής.

O Γ. Κόρδας είναι ένας από τους 33 ερευνητές που επιλέχτηκαν από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” να λάβει επιχορήγηση ύψους 150.000 ευρώ για την καταπολέμηση του καρκίνου με τη χρήση νανοφαρμάκων. Ο ίδιος και η ομάδα του κατάφεραν να δημιουργήσουν σφαιρίδια μεγέθους 200-300 μικρομέτρων. Αυτά είναι ευαίσθητα μόνο σε καρκινικά κύτταρα και όταν έρθουν σε επαφή μαζί τους, απελευθερώνουν το φάρμακο που έχουν μέσα τους αφήνοντας έτσι ανέπαφα τα υγιή κύτταρα. Η έρευνά του επικεντρώνεται περισσότερο στο καρκίνο του μαστού και του προστάτη.

Ο στόχος του είναι να προχωρήσει σε δοκιμές της χρήσης των νανοφαρμάκων σε ανθρώπους. Ο ίδιος επισημαίνει: “ Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στην εξατομικευμένη χημειοθεραπεία. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και δεν υπάρχει μια κοινή θεραπεία για όλους τους ασθενείς. Για τον λόγο αυτόν χρειαζόμαστε ειδικές συνταγές ώστε να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες καταστάσεις καρκίνου”.

Ο Γ. Κόρδας προτού ενταχθεί στο δυναμικό του “Δημόκριτου” το 1990, είχε μια μεγάλη καριέρα ως καθηγητής. Ξεκίνησε το 1974 στο Πανεπιστήμιο Φρίντριχ Αλεξάντερ Ερλάνγκεν-Νυρεμβέργης ως βοηθός ερευνητή και καθηγητή και το 1982 ορίστηκε ως καθηγητής εργαστηρίου. Από το 1985 έως και το 1990, δίδασκε “Τεχνολογία του Υάλου” και “Ισορροπία Φάσεων”στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι Ουρμπάνα-Σαμπέιν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο κέντρο “Δημόκριτος” δίδασκε “Φυσική των άμορφων στερεών” και “Ισορροπία Φάσεων”. Από το 2004 έως και το 2010, ο Γ. Κόρδας δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το 2015 ο Γ. Κόρδας μαζί με την Ελένη Ευθυμιάδου ίδρυσαν την Nano4chem, μια ογκολογική νανοφαρμακευτική εταιρεία. Στόχος της εταιρείας είναι να δώσουν λύση στη παρακάτω ερώτηση: “Πως μπορούμε να αυξήσουμε την ευστοχία του νανοφαρμάκου στα καρκινικά κύτταρα, μειώνοντας έτσι τις επιπτώσεις που θα έχει το φάρμακο στα υγιή κύτταρα, βελτιώνοντας έτσι την επίδρασή του”.

Στη διάρκεια της καριέρας του ο Γιώργος Κόρδας έχει λάβει δεκάδες βραβεία. Τα πιο πρόσφατα είναι το βραβείο “Επιστημονικής Αριστείας” του 2012 από το ερευνητικό κέντρο “Δημόκριτος” και το βραβείο του 2015 “Βραβείο για εξαιρετικά επιτεύγματα στην καινοτομία”. Παράλληλα είναι μέλος των ERCLS7 Panel και ASF 15 Panel.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ