Ένας νέος και ταλαντούχος πιανίστας
Έργα Ελλήνων

Ένας νέος και ταλαντούχος πιανίστας

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος είναι ένας νέος, ταλαντούχος πιανίστας.

Γεννήθηκε στο Πρίνστον των ΗΠΑ το 1985. Ξεκίνησε να σπουδάζει πιάνο στη Γαλλία όταν ήταν επτά ετών και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου πήρε τα ανώτερα πτυχία: (1ο βραβείο CNSMD Lyon, τάξη του Edson Elias, και Master of Professional Performance, Folkwang-Universität Essen, τάξη του Arnulf von Arnim).

Έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου στη Γαλλία (1ο βραβείο Saint-nom-la-Bretèche, 1ο βραβείο Vulaines-sur Seine, 1ο βραβείο Lagny-sur-Marne), στην Ιταλία (5ο βραβείο Senigallia, 2ο βραβείο Incontro Internazionale Giovanni Pianisti Roma), και στη Γερμανία (1ο βραβείο Steinway Forderpreis 2010 Dusseldorf, 3ο βραβείο Max Reger 2011).

Είχε ως δασκάλους του, μεγάλους πιανίστες όπως οι: Kristian Zimerman, Alicia de Larrocha, Sergei Maltzev, Dominique Merlet και Charles Rosen.

Παίζει τακτικά πιάνο (σόλο, μουσική δωματίου και σολίστ με ορχήστρα) στην Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ελλάδα, Δανία, Ελβετία), τη Συρία και τις ΗΠΑ, αλλά και αρκετά συχνά ζωντανά στο γαλλικό ραδιόφωνο “France Musique”.

Είναι ιδρυτικό μέλος της ένωσης Musique et Patrimoine Vivants (MuPaVi), και καλλιτεχνικός διευθυντής του “Σαββατοκύριακου μουσικής δωματίου” στο Saint-Jean de Côle (Dordogne).

Έχει παίξει σε πολλά φεστιβάλ όπως το Klavierfestival Ruhr, το φεστιβάλ του Στρασβούργου, το Young Talents Paris, το Young Talents Athens, το Φεστιβάλ της Νίκαιας στη Γαλλία, το Toulouse les orgues, το Menton, το Φεστιβάλ de l’Epau, το φεστιβάλ Pontino di Latina (Ιταλία), το καλοκαιρινό φεστιβάλ του Ηρακλείου, το Φεστιβάλ μουσικής στην περιοχή Thy της Δανίας και το Φεστιβάλ Giovanni artisti στο Cervo της Ιταλίας.

Έχει κυκλοφορήσει 3 δίσκους: ένα με σονάτες για βιολί του Χάυντν με την αδελφή του Marie-Claudine Papadopoulos, ένα με σονάτες για τσέλο του Μπετόβεν με τον τσελίστα Alexandre Vay, και ένα δίσκο που ηχογραφήθηκε από την Bayerisher Rundfunk (τη Βαυαρική Ραδιοφωνία) με έργα των Σούμπερτ, Ραβέλ και Γκέρσουιν.

Διδάσκει επίσης πιάνο στο Ωδείο της Γενεύης από το 2014.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ