Ο καλύτερος φωτογράφος σκηνών εγκλήματος στο Μεξικό
Έργα Ελλήνων

Ο καλύτερος φωτογράφος σκηνών εγκλήματος στο Μεξικό

Ο Ενρίκε Μετινίδης, για πολλές δεκαετίες κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως φωτογράφος αποτύπωσε μέσω του φωτογραφικού του φακού σκηνές εγκλήματος, τροχαία δυστυχήματα, εγκληματίες και φυσικές καταστροφές.

Ο ελληνικής καταγωγής φωτογράφος γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου το 1934 στο Μεξικό. Όλα ξεκίνησαν όταν σε ηλικία 10 ετών ο πατέρας του, του έκανε δώρο μία φωτογραφική μηχανή. Σύντομα, ξεκίνησε να τραβά φωτογραφίες από τροχαία ατυχήματα που συνέβαιναν μπροστά από το μαγαζί του πατέρα του. Δύο χρόνια αργότερα, η πρώτη του φωτογραφία δημοσιεύτηκε σε τοπική εφημερίδα του Μεξικό και σε ηλικία 13 ετών ξεκίνησε να εργάζεται ως φωτογράφος, χωρίς να πληρώνεται, στην μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «La Prensa». Τότε ήταν που απέκτησε και το προσωνύμιο «el niño» (το αγόρι).

Σύντομα σταμάτησε να ενδιαφέρεται για τα τροχαία ατυχήματα και το ενδιαφέρον του στράφηκε στο να απαθανατίζει με το φωτογραφικό του φακό το θάνατο και τον ανθρώπινο πόνο.

Σε συνέντευξη του έχει δηλώσει πως όταν είχε κληθεί να φωτογραφίσει ένα αεροπορικό δυστύχημα, πρώτα τράβηξε αρκετές φωτογραφίες από τη σκηνή του δυστυχήματος και μετά έσπευσε να βοηθήσει τους επιζώντες. Αυτό που κάνει τη δουλειά του να ξεχωρίζει δεν είναι τόσο οι εικόνες που επιλέγει να απαθανατίζει, όσο το συναίσθημα που βγαίνει μέσα από αυτές.

«Έχω δει φωτιές, εκρήξεις, κάθε είδος καταστροφής αλλά αυτό που πάντα με εντυπωσίαζε και μου τραβούσε την προσοχή ήταν οι άνθρωποι που έρχονταν να δουν τι είχε συμβεί» έχει δηλώσει σε συνέντευξη του.

Ο Μετινίδης εργάστηκε ως φωτογράφος από το 1948 έως την συνταξιοδότηση του το 1979. Έχει δημιουργήσει μια συλλογή 101 φωτογραφιών επιλεγμένες από τον ίδιο με τον τίτλο «Tragedies of Enrique Metinides».

Για το έργο του έχει βραβευθεί από τη μεξικάνικη κυβέρνηση, την ένωση δημοσιογράφων, την οργάνωση Διάσωσης και Δικαιοσύνης και την Kodak του Μεξικό. Το 1997 πήρε το βραβείο Espejo de Luz, το σπουδαιότερο βραβείο που δίδεται σε φωτογράφους στο Μεξικό.

Το 2016 κυκλοφόρησε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένο στη ζωή του ανθρώπου πίσω από τις πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες από εγκλήματα. Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ είναι “The Man Who Saw Too Much”, δηλαδή ο άνθρωπος που είδε πολλά.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ