Ένας από τους κορυφαίους σχεδιαστές στον κόσμο
Έργα Ελλήνων

Ένας από τους κορυφαίους σχεδιαστές στον κόσμο

Ο Αλέξις Γεωργακόπουλος είναι διευθυντής της σχολής σχεδίου ECAL, Ecole cantonale d’art de Lausanne, η οποία είναι μία από τις 10 κορυφαίες σχολές σχεδίου στον κόσμο. Στο προσωπικό του στούντιο δημιουργεί μινιμαλιστικά αλλά συγχρόνως λειτουργικά σχέδια. Εργάζεται στον τομέα του σχεδιασμού προϊόντων, επίπλων και το σχεδιασμό εκθεσιακών θεμάτων και προϊόντων όπως το «Blow», ένα γυάλινο μπολ για τη γαλλική εταιρεία ΕΝΟ ή το εκθεσιακό του σχέδιο για τα Βραβεία Σχεδίου της Ελβετικής Ομοσπονδίας το 2009, τα οποία συνέβαλαν στο να αποκτήσει τη δική του ξεχωριστή προσέγγιση.

Ο Α. Γεωργακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Ο πατέρας του είναι Έλληνας δικηγόρος και η μητέρα του Γαλλίδα σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων. Τελείωσε το Ελληνο-Γαλλικό λύκειο Eugene Delacroix στην Αγία Παρασκευή και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Σχολή Τέχνης και Σχεδίου της Λωζάνης (École cantonale d’art de Lausanne), γνωστή και ως ECAL, το 1999.

Το 2000, έγινε ο νεότερος Τμηματάρχης στην Ελβετία όταν ανέλαβε την ηγεσία του τμήματος Βιομηχανικού Σχεδίου του ECAL.

Η γνώση της τέχνης και του σχεδίου για τον κ. Γεωργακόπουλο επιτυγχάνεται μέσω των στενών δεσμών μεταξύ εκπαίδευσης και εξάσκησης. Υπό το φως αυτής της φιλοσοφίας, προώθησε την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την ποιότητα της εκπαίδευσης στην τέχνη και το σχεδιασμό, συνεχίζοντας παράλληλα τη δική του επαγγελματική σταδιοδρομία.

Ήταν επικεφαλής του προγράμματος σπουδών Bachelor του ECAL στο Βιομηχανικό Σχέδιο από το 2000 έως το 2008, και Προϊστάμενος του τότε νέου προγράμματος του τμήματος Master από το 2009 έως το 2012. Σε αυτούς τους ρόλους, ξεκίνησε τη συμμετοχή των τμημάτων σε μια σειρά από σημαντικές διεθνείς εκθέσεις και εκδηλώσεις, βοηθώντας το τμήμα κερδίσει μεγάλη αναγνώριση διεθνώς.

Δημιούργησε συνεργασίες με εταιρείες κολοσσούς όπως οι: B&B Italia, Serralunga, Ligne Roset, Team by Wellis, Boffi καθώς και άλλες.

Τον Ιούλιο του 2011 αναλαμβάνει τη διεύθυνση της σχολής και υπό την ηγεσία του, το τμήμα βιομηχανικού σχεδιασμού αναγνωρίζεται παγκοσμίως, καθώς τα σχέδια του θεωρούνται λειτουργικά και μινιμαλιστικά, με χιούμορ ως αντίβαρο στη τεχνολογία.

Ο Α. Γεωργακόπουλος έχει καταφέρει να σχεδιάσει αντικείμενα που έχουν παρουσιαστεί σε πολλά διάσημα μουσεία όπως το Design Museum στο Λονδίνο και το μουσείο MOCA στη Σαγκάη.

Το 2006 έλαβε το βραβείο Leenaards Foundation Cultural Grant.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ