Εξειδικεύεται στην καταπολέμηση του ιού HIV
Έργα Ελλήνων

Εξειδικεύεται στην καταπολέμηση του ιού HIV

Ο Φίλιππος Πορίχης είναι ένας πρωτοποριακός ερευνητής στην Ανοσολογία και στη Μοριακή Βιολογία με εξειδίκευση στη βιολογία κυττάρων Τ και στην ανάπτυξη εμβολίων για τον ιό HIV και τον καρκίνο. Είναι Διευθυντής των Διεθνών Προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Ragon και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής στο Κέντρο για την Παγκόσμια Υγεία MGH. Επίσης, είναι βοηθός Ανοσολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και εκπαιδευτής στην Ιατρική στο Harvard Medical School.

Γεννήθηκε στη Λήμνο. Από μικρό παιδί ήθελε να ασχοληθεί με την ιατρική. Έλαβε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό του από το πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στην Αγγλία. Το 2007 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο της Κρήτης όπου έκανε έρευνα στα κύτταρα CD4 T που είχαν μολυνθεί με τον ιό HIV.

“Πιο πολύ με ενδιέφερε να καταλάβω πως αναπτύσσονται οι ασθένειες και πως καταρρέει το ανοσοποιητικό σύστημα παρά να ασκήσω την κλινική ιατρική”, δήλωσε ο ίδιος.

Από το 2008 έως και το 2013, ο Πορίχης ήταν ερευνητής στο ινστιτούτο Ragon. Ο τομέας έρευνάς του στο εργαστήριο του διάσημου ανοσολόγου Daniel Kaufmann ήταν τα ανοσορυθμιστικά δίκτυα που προκαλούν τη δυσλειτουργία των Τ κυττάρων από τον ιό HIV.

Χρησιμοποιώντας το αίμα ασθενών, ο Πορίχης και η ομάδα του ανακάλυψαν πως φράζοντας το PD-1, ενισχύονται τα CD4+ T κύτταρα, ακόμα και σε ανθρώπους που είχαν μη ανιχνεύσιμο τον ιό. “Αυτή ήταν η απόδειξη της αρχής πως οι ανοσοθεραπευτικές επεμβάσεις μπορούν να συμπληρώσουν αντιρετροϊκές θεραπείες”.

Το 2013, ο Πορίχης ξεκίνησε το δικό του εργαστήριο όπου επικεντρώθηκε στην υγιή λειτουργία των Τ κυττάρων, με στόχο να ανακαλύψει τρόπους αντιμετώπισης του ιού. Αργότερα ανέπτυξε μια έρευνα για να ανιχνεύει πρωτεΐνες, microRNA, mRNA σε κλίμακα μονοκυττάρου, πηγαίνοντας έτσι την ανοσολογία σε άλλο επίπεδο.

Εκτός από την έρευνά του, ο Πορίχης ηγείται και τα διεθνή προγράμματα του ινστιτούτου. Ένα από τα πιο σημαντικά του καθήκοντα είναι η ενημέρωση των νέων φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στις ιατρικές ανάγκες των ανθρώπων στην Αφρική. Επίσης είναι μέλος της επιτροπής του κέντρου MGH και βασικό μέλος του επιστημονικού κλάδου της ανοσολογίας.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ