Ένας από τους θρύλους στο χόκεϊ επί πάγου
Έργα Ελλήνων

Ένας από τους θρύλους στο χόκεϊ επί πάγου

Ο Χρήστος Κώστας Τσέλιος, ευρύτερα γνωστός ως Κρις Τσέλιος, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους θρύλους του χόκεϊ επί πάγου, επίσης είναι προπονητής και πρόεδρος της εταιρείας CCH Xtreme.

Ο Κρίς Τσέλιος, γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου το 1962 στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει ελληνική καταγωγή. Ξεκίνησε να παίζει χόκεϊ στο Ιλινόις, όμως οι ελπίδες του να συνεχίσει το άθλημα που τον είχε κερδίσει τόσο άρχισαν να εξανεμίζονται το 1977, όταν μαζί με τους γονείς του μετακόμισαν στην Καλιφόρνια.

Ωστόσο, η αγάπη του για το άθλημα ήταν τόσο μεγάλη που ποτέ δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια να ενταχθεί σε μία ομάδα. Έτσι, αυτή τη φορά δοκίμασε την τύχη του στον Καναδά, χωρίς όμως κάποιο θετικό αποτέλεσμα, καθώς απερρίφθη από δύο καναδικές ομάδες νέων και αναγκάστηκε να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες με δανεικά χρήματα.

«Δεν ήμουν ούτε μεγαλύτερος αλλά ούτε και καλύτερος από τους υπόλοιπους, επομένως δεν θα έπαιρναν στην ομάδα ένα παιδί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ μπορούσαν να κάνουν δεκτό στην ομάδα κάποιο παιδί από τον Καναδά», ο ίδιος έχει δηλώσει.

Επιστρέφοντας στην Καλιφόρνια, κατάφερε να ενταχθεί στην ομάδα «Moose Jaw Canucks» του πρωταθλήματος χόκεϊ για νέους Saskatchewan και έχοντας μία επιτυχημένη σεζόν εκεί κατάφερε το 1981 να ενταχθεί στην ομάδα «Montreal Canadiens».

Πριν από αυτή την ομάδα, ο Τσέλιος είχε παίξει για τους «Moose Jaw Canucks» και για τους «Wisconsin Badgers» στο Πανεπιστήμιο Wisconsin–Madison στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όντας ένας από τους καλύτερους παίκτες επιλέχθηκε από τη χώρα για να παίξει  στο Πρωτάθλημα νέων χόκεϊ επί πάγου για την περίοδο 1981-1982.

Το 1983, έπαιζε στους «Badgers», μία από τις καλύτερες ομάδες χόκεϊ εκείνης της περιόδου.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Τσέλιος ήταν μέλος της Εθνικής Ομάδας των ΗΠΑ στους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες στο Σεράγεβο της Γιουγκοσλαβίας.

Την ίδια χρόνια, έγινε ένας από τους κύριους παίχτες της ομάδας «Canadiens». Από τις πρώτες κιόλας μέρες του στην ομάδα είχε γίνει γνωστός ως ένας πολύ καλός επιθετικός. Σκόραρε 64 πόντους σε συνολικά 74 παιχνίδια και ήρθε δεύτερος για το τρόπαιο Calder Memorial Trophy.

Στα playoff εκείνης της χρονιάς κατάφερε να σκοράρει 10 πόντους σε 9 παιχνίδια, Παρότι, έπαιξε μόνο σε 41 παιχνίδια, τη σεζόν 1985-1986 κέρδισε το πρώτο του βραβείο Stanley Cup.

Η περίοδος 1988-1989 συγκαταλέγεται στις χρονιές του καθώς συνέλεξε 73 πόντους και κατάφερε να ενταχθεί στο NHL’s First All-Star Team, κέρδισε το βραβείο Norris Trophy και έγινε ένας από τους δύο αρχηγούς στην ομάδα του «Canadiens».

Στις 29 Ιουνίου το 1990, ο Τσέλιος παίζει για τους «Chicago Blackhawks» και το 1993 κερδίζει για ακόμη μία φορά το  Norris Trophy.

Την περίοδο 1994-1995 παίζει για τους «EHC Biel» και ένα χρόνο αργότερα επιστρέφει στους «Blackhawks» ως αρχηγός και κερδίζει για τρίτη φορά το Norris Trophy. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, η Εθνική ομάδα χόκεϊ των ΗΠΑ στην οποία και παίζει κερδίζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Το Μάρτιο του 1999, σε ηλικία 37 ετών παίζει στην ομάδα «Detroit Red Wings» οδηγώντας την σε σημαντικές νίκες. Το 2002, επιστρέφει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες όντας ο αρχηγός της ομάδας των ΗΠΑ κάτι που επαναλαμβάνεται και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς το 2006.

Στις 8 Ιανουαρίου του 2008, σε ηλικία 45 ετών ο Κρις Τσέλιος συγκαταλέγεται στους γηραιότερους ενεργούς παίκτες του χόκεϊ. Ο αμέσως επόμενος είναι ο Gordie Howe ο οποίος και έπαιζε μέχρι και την ηλικία των 52 ετών.

Την περίοδο 2008-2009 έπαιζε στην ομάδα «Red Wings» και στην συνέχεια στην «Chicago Wolves».

Κατά τη διάρκεια της καριέρας τους ως παίχτης χόκεϊ, η οποία συμπληρώνει 26 έτη, ο Τσέλιος έπαιξε σε 1.651 αγώνες κανονικής περιόδου σκοράροντας 185 γκολ, 763 ασίστ και 948 πόντους και σε 266 αγώνες playoff βάζοντας 31 γκολ και 113 ασίστ.

Υπήρξε προπονητής της ομάδας χόκεϊ επί πάγου γυναικών UW-Superior. Στο UW-Superior, ο Τσέλιος έλαβε και το πτυχίο του στην Φυσική Αγωγή με ειδίκευση στην προπονητική. Επίσης συμπληρώνει 14 χρόνια στο ρόλο του εκπαιδευτή-προπονητή, συμπεριλαμβανομένου 7 χρόνια στο Jeremy Roenick and Chris Chelios Charity Hockey Camp.

“Σκόραρα εκατοντάδες φορές στη καριέρα μου αλλά ποτέ δεν θα ξεχάσω το πρώτο μου γκολ. Αυτή η αίσθηση της ικανοποίησης είναι αυτό που με προσδιορίζει και μένει χαραγμένο για πάντα. Θέλω κάθε παιδί να γνωρίσει αυτό το συναίσθημα και για αυτό ίδρυσα την CCH Xtreme και το All Season Developmental Hockey program”.

 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ