Η πρώτη γυναίκα διαιτητής σε τελικό US Open ανδρών
Έργα Ελλήνων

Η πρώτη γυναίκα διαιτητής σε τελικό US Open ανδρών

Η Εύα Ασδεράκη είναι διαιτητής τένις και η πρώτη γυναίκα που επόπτευσε τελικό ανδρών στο US Open. Ήταν η διαιτητής (chair umpire) στο μεγάλο τελικό ανάμεσα στον Ρότζερ Φέντερερ και Νόβακ Τζόκοβιτς,  με τον πρώτο να σηκώνει το τρόπαιο. Έκτοτε, έχει υπάρξει στην καρέκλα του διαιτητή στο Αυσταλιανό Open και σε άλλους κορυφαίους αγώνες.

Γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1982 και διαιτητεύει από πολύ νεαρή ηλικία. Η Ελληνίδα διαιτητής συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ελάχιστους διαιτητές που κατέχουν χρυσή πιστοποίηση από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αντισφαίρισης.

Στο US Open του 2011 κέρδισε το σεβασμό, την παγκόσμια αναγνώριση και απασχόλησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τον άψογο τρόπο που χειρίστηκε την κακή συμπεριφορά της Σερένα Γουίλιαμς.

«Ξεκίνησα πολύ μικρή να παίζω τένις. Το 1997 βοήθησα ως επόπτης γραμμής κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά τένις στο κλαμπ όπου συνήθιζα να κάνω προπόνηση. Μου άρεσε πάρα πολύ να βρίσκομαι στο γήπεδο και να ασχολούμαι με το άθλημα χωρίς να παίζω. Γνώρισα πολλούς διαιτητές και απέκτησα πολλές εμπειρίες. Στην ηλικία των 16 ετών όλα αυτά μου φαίνονταν συναρπαστικά» έχει δηλώσει.

Η πρώτη της εμπειρία ως διαιτητής ήταν σε ένα γυναικείο τουρνουά στην Αθήνα.

Ένα από τα στοιχεία του επαγγέλματος της που αγαπά πολύ είναι τα ταξίδια.

«Εξαιτίας του επαγγέλματος μου έχω ταξιδέψει σε μέρη που πιθανόν να μην πήγαινα ποτέ. Το να γνωρίζεις ανθρώπους και διαφορετικές κουλτούρες είναι συναρπαστικό και το καλύτερο από όλα είναι να αποκτάς πραγματικά καλούς φίλους σε όλο τον κόσμο» τονίζει.

Όπως η ίδια έχει δηλώσει σε συνέντευξη της στο Tennis TV, το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς της είναι ότι πρέπει να μένει μακριά από το σπίτι και τους αγαπημένους της ανθρώπους για αρκετές εβδομάδες.

«Όσο ωραία και αν είναι τα ταξίδια το γεγονός ότι πρέπει να μένω μακριά από την οικογένεια και τους φίλους μου είναι κάτι που με δυσκολεύει. Αναγκαστικά χάνεις γενέθλια, γιορτές και ο κόσμος αναπόφευκτα ξεχνά να σε συμπεριλάβει σε πράγματα που διοργανώνει γιατί απλά λείπεις. Το να μην είμαι κοντά στους δικούς μου αν συμβεί κάτι είναι η μεγαλύτερη μου ανησυχία».

Κατά τη διάρκεια των τουρνουά συνήθως λείπει 20 με 25 εβδομάδες.

«Το να είσαι διαιτητής τένις είναι μια συναρπαστική δουλεία. Λόγω της συγκεκριμένης δουλείας ταξιδεύεις από το Ουζμπεκιστάν έως τη Νέα Υόρκη. Όμως, όπως κάθε επάγγελμα έτσι και αυτή έχει τα μειονεκτήματα της. Σου λείπει πολύ η οικογένεια σου».

Ο σύζυγος της Paul Moore με email του στην εφημερίδα USA Today δήλωσε «Το να είσαι η πρώτη γυναίκα που εποπτεύει τελικό στο US Open ανδρών είναι καταπληκτικό. Είμαι πολύ υπερήφανος και χαρούμενος για την Εύα. Δουλεύει πολύ σκληρά και έχει θυσιάσει πολλά για να καταφέρει να φτάσει σε αυτό το επίπεδο και ένας αγώνας σαν και αυτόν δικαιώνει τον κόπο και τις προσπάθειες της».

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Γιώργος Παπαγεωργίου

    Να ερωτηθεί ο καθηγητής τον τρόπο πού προτείνει για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα, οι οποίοι ενώ βγάζουν 100 δηλώνουν 10 κ φορολογούν ται γι’αυτά.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ