O Mάγος του Αιώνα
Έργα Ελλήνων

O Mάγος του Αιώνα

Ο Κρις Έιντζελ (Χριστόφορος Νικόλας Σαραντάτος) είναι ο Νο1 μάγος στον κόσμο που έχει βραβευτεί ως ο Μάγος του Αιώνα. Επιπλέον, είναι κάτοχος ενός αστεριού στο Hollywood Walk of Fame, αστέρι που είναι μόνιμο δημόσιο μνημείο για την επίτευξη στον κλάδο της ψυχαγωγίας, αλλά και ο νεότερος μάγος που θα εγκατασταθεί ποτέ στην International Magician Society’s Magic Hall of Fame.

Για πάνω από μια δεκαετία, έχει κυριαρχήσει στον κόσμο της μαγείας και θεωρείται το μεγαλύτερο όνομα στον πλανήτη. Ο τρόπος που προσεγγίζει την τέχνη της ψευδαίσθησης ξεφεύγει από τα τετριμμένα, δημιουργώντας μία νέα τάση στον σύγχρονο μυστικισμό.

Ο πολυβραβευμένος θαυματοποιός γεννήθηκε στο Λόνγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, από γονείς Έλληνες μετανάστες και είναι ο μικρότερος από τα τρία παιδιά της οικογένειας Σαραντάκου. Μεγάλωσε στο Elmont μέχρι την τέταρτη τάξη, όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο East Meadow της Ν.Υ. ενώ για την επιλογή του να γίνει μάγος ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η θεία του η Στέλλα, η οποία του έδειξε ένα απλό κόλπο με τράπουλα, που ήταν αρκετό να ενθουσιάσει τον 6χρονο Κρις. Η κύρια επιρροή του στο ξεκίνημα του, όμως, ήταν ο Χάρι Χουντίνι.

 

 

Σε ηλικία δώδεκα ετών, έκανε την πρώτη του εμφάνιση, για την οποία του είχαν καταβληθεί 10 δολλάρια και, μέχρι τα δεκατέσσερα, ο Έιντζελ έκανε παραστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του γυμνασίου στα εστιατόρια του East Meadow, συμπεριλαμβανομένης και της Wine Gallery. Η πρώτη του μεγάλη ψευδαίσθηση ήταν όταν έκανε τη μητέρα του να «επιπλέει» στο οικογενειακό τους καθιστικό, ενώ στην αρχή της σταδιοδρομίας του, τον βοήθησε ο κτηνοτρόφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής, Marc Morrone, να βρει και να εκπαιδεύσει μια σειρά από περιστέρια για το κόλπο του.

Μέχρι τη στιγμή που αποφοίτησε από το East Meadow High School, είχε αποφασίσει να ακολουθήσει μια καριέρα ως επαγγελματίας μάγος, αντί να φοιτήσει στο κολλέγιο όπως ήθελαν οι γονείς του. Σύμφωνα με το Biography Channel, ο Άγγελος ξεκίνησε να περιοδεύει με άλλες ταξιδιωτικές παραστάσεις, ενώ μεταξύ των ταξιδιών και των παραστάσεων, προσπαθούσε να διευρύνει τις γνώσεις του πάνω στην ιστορία της μαγείας σε δημόσιες βιβλιοθήκες. Μελέτησε, επίσης, την τέχνη του μυστικισμού, μουσική, πολεμικές τέχνες, ακόμη και χορό.

Η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση έγινε το 1994, και ήταν μέρος μιας μονόωρης εκπομπης ενός special επεισοδίου του ABC σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης, με τίτλο «Secrets». Ένας από τους πρώτους υποστηρικτές του ήταν ο σκηνοθέτης τρόμου, Κλιβ Μπάρκερ, ο οποίος, το 1995, ζήτησε από τον Έιντζελ να συνεργαστεί μαζί του για την ταινία του «Lord of Illusions». Ο Μπάρκερ είπε για τον Άγγελο, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ότι «είναι εξαιρετικός, ένα θεαματικό μίγμα διορατικής μαγείας -αυτό είναι το μέλλον και δεν μπορεί να έρθει αρκετά γρήγορα».

 

 

Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους συνεργάστηκε με τον μουσικό Klayton και σχημάτισαν το Angeldust, ένα σόου που συνδύαζει τη μαγεία με τη μουσική. Το 1998, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ «Musical Conjurings» από το World of Conjuring. Επίσης, εκείνο το έτος, ο Angel πραγματοποίησε παραστάσεις δέκα λεπτών κατά τη διάρκεια της διάσκεψης «World of Illusion» στη Madison Square Garden, πραγματοποιώντας εξήντα εμφανίσεις την ημέρα.

Ο Άγγελος πρωταγωνίστησε, επίσης, στην τηλεοπτική ταινία του 1997, «The Science of Magic», και τη συνέχεια του 2003, «The Science of Magic II». Το «Criss Angel Mindfreak», το οποίο αργότερα έγινε η πρώτη τηλεοπτική σειρά του Έιντζελ, ήταν αρχικά μια παράσταση off-Broadway από τον θαυματοποιό, το οποίο, το 2001, επιλέχθηκε από το World Underground Theatre. Όταν δεν έκανε παραστάσεις, ο Έιντζελ βρισκόταν στους δρόμους προωθώντας τις παραστάσεις στους πεζούς.

Το «Criss Angel Mindfreak» παρουσιάστηκε για περισσότερες από 600 παραστάσεις μεταξύ 2001 και 2003 στο Παγκόσμιο θέατρο του World Underground Theatre στην Times Square. Σε αυτές τις παραστάσεις, στις 2 Αυγούστου 2002, οι εικοσιτέσσερις ώρες που πέρασε σε μια δεξαμενή νερού του έδωσαν το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για έναν άνθρωπο να είναι εντελώς βυθισμένος κάτω από το νερό. Βρισκόταν περιορισμένος με χειροπέδες σε ένα υποθαλασσιο κελί βασανιστηρίων σε μέγεθος τηλεφωνικού θαλάμου -κατά τη διάρκεια του κόλπου χρησιμοποίησε δεκαέξι δεξαμενές οξυγόνου- και έπρεπε να αφαιρέσει τα δεσμά και τις αλυσίδες πριν βγει από το νερό.

 

 

Σύμφωνα με τον Ted Shaffrey, «Πριν βγει από τον «τηλεφωνικό θάλαμο», φτιαγμένο από διάφανο πλαστικό και ατσάλι, ο Άγγελος έσπρωξε τον αεραγωγό που του επέτρεπε να αναπνέει και οι βοηθοί τράβηξαν μια μαύρη κουρτίνα πάνω από τον 832-λίτρων θάλαμο για να μπλοκάρει την θέα των τηλεοπτικών καμερών, ενώ περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το παράθυρο στο οποίο είχε εμφανιστεί. Κατά την κάλυψη, ο Άγγελος προφανώς δραπέτευσε από τα δεσμά που συνδέονταν τα χέρια, τα πόδια και ο λαιμός του, λίγο προτού πεταχτεί από τον υποβρύχιο θάλαμο με μια εορταστική κραυγή».

Το 2005, ο Κρις Έιντζελ έγινε ο δημιουργός, σκηνοθέτης και εκτελεστικός παραγωγός της σειράς «Criss Angel Mindfreak» του καναλιού A & E Network, ενώ είχε εισέλθει στην παραγωγή τον Ιανουάριο. Στις 20 Ιουλίου 2005, οι ψευδαισθήσεις της επίδειξης περιλάμβαναν το περπάτημα στο νερό, την αιώρηση, το περπάτημα στο πλάι του Luxor Hotel (υπό το πρίσμα 39 εστιασμένων λαμπτήρων που φαίνονται από το διάστημα), και άλλα, όπως το να «επιπλέει» ανάμεσα σε δύο κτίρια, να εξαφανίσει μία Lamborghini, να επιβιώσει σε ένα εκρηκτικό C4 Crate, να κόψει τον εαυτό του στη μέση μπροστά στους θεατές και να πατηθεί από έναν οδοστρωτήρα, ενώ βρισκόταν ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι από σπασμένα γυαλιά.

Το σόου είχε ανανεωθεί για τρίτη σεζόν τον Ιούλιο του 2006, μιας και ήταν από τις υψηλότερα αξιολογημένες σειρές του A & E, με περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια θεατές. Εκείνη την χρονιά, προώθησε το show με μια παράσταση, όπου ήταν κρεμασμένος μέσα σε έναν κύβο από τσιμέντο πάνω από την Times Square και ξέφυγε προτού αυτός πέσει στο έδαφος. Ο δημιουργός των μαγικών εφέ, Sean Field, δήλωσε ότι «Ο Κρις Έιντζελ είναι το μεγαλύτερο όνομα στη μαγεία έπειτα από τον Houdini. Κανένας άλλος μάγος δεν έχει εισβάλει στην ποπ κουλτούρα στον βαθμό που το έχει ο Κρις. Έχει αλλάξει την εικόνα της μαγείας και την έχει κάνει ενδιαφέρουσα για όλο τον κόσμο».

 

 

Η εκπομπή έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς ξένες τηλεοπτικές εκπομπές σε μέρη της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και παρουσιαζόταν από το 2005 έως το 2010, γεγονός που σημαίνει πως ο ελληνικής καταγωγής θαυματοποιός εμφανίστηκε για περισσότερες ώρες στην τηλεοπτική ζώνη υψηλής τηλεθέασης από οποιονδήποτε άλλο μάγο στην ιστορία. Ακόμα, το 2006, ο Άγγελος συνεργάστηκε και με το Cirque du Soleil για να παραγάγει τη stage show «Criss Angel Believe», που έγινε το κορυφαίο σε πωλήσεις ζωντανής μαγείας σόου στον κόσμο.

Από τον Οκτώβριο του 2007, εμφανίστηκε ως δικαστής στο «Phenomenon» με τον Uri Geller. Σε μια συνέντευξη του CNN για το σόου, είπε στον Larry King «Από ό,τι γνωρίζω, κανείς δεν έχει την ικανότητα τού υπερφυσικού, να είναι μέντιουμ ή να μιλά στους νεκρούς. Και αυτό είναι που είπα ότι θα έκανα με το «Phenomenon», εάν κάποιος έρθει σ’ αυτήν την εκπομπή και ισχυριστεί ότι έχει υπερφυσικές ή μεταφυσικές ικανότητες, θα τον ξεμπροστιάσω ζωντανά και στην τηλεόραση». Είναι γνωστό πως αποθαρρύνει ενεργά την πίστη στα μέντιουμ κι έχει πει ξανά πως «Αν κάποιος το κάνει για λόγους ψυχαγωγίας, αυτό είναι ένα πράγμα. Αλλά αν ισχυρίζονται ότι επικοινωνούν με τους νεκρούς, δεν με νοιάζει αν είναι από την πατρίδα μου, δεν με νοιάζει αν είναι τα μέλη της οικογένειάς μου• θα τους εκθέσω και θα τους πω τι πραγματικά είναι».

 

 

Επιπλέον, κέρδισε το βραβείο «Μάγος της Χρονιάς» της International Magician Society το 2001, το 2004, το 2005, το 2007 και το 2008, πέρα ​​από τον τίτλο του «Μάγος της Δεκαετίας», το 2009, και τον τίτλο «Μάγος του Αιώνα», το 2010. Ήταν ο 22ος παραλήπτης του «Βραβείου Louie» για εξαιρετικό επίτευγμα στην τέχνη της μαγείας. Είναι, επίσης, ο μόνος άνθρωπος που κέρδισε το βραβείο «Merlin Magician of the Year» σε δύο περιπτώσεις, το 2001 και το 2004. Το 2011, του απονεμήθηκε το Βραβείο «Ζωντανός Θρύλος» από τα World Magic Legacy Awards. Φέτος, τιμήθηκε με το «Lifetime Achievement Award» της Διεθνούς Αδελφότητας Μάγων (The International Brotherhood of Magicians), ενώ το 2017, τιμήθηκε με ένα αστέρι στο Hollywood Walk of Fame, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο The Hollywood Roosevelt Hotel.

«Θυμάμαι που ερχόμουν εδώ τη δεκαετία του ’90 και περπατούσα εκεί, ακριβώς απέναντι, πέρασα από το αστέρι του Χουντίνι. Και σκέφτηκα, ως κάποιος που επιθυμούσε να γίνει καλλιτέχνης, που είχε ένα μεγάλο όνειρο ότι ήταν απίστευτο., ότι ο Χουντίνι πέθανε το 1926 και το αστέρι του θα παραμείνει εδώ όσο ο πλανήτης είναι εδώ» τόνισε ο Έιντζελ κατά τη διάρκεια τελετής στο Λος Άντζελες, σύμφωνα με το Reuters. «Ο άνθρωπος που έχω γνωρίσει είναι μια ευγενική γενναιόδωρη ψυχή και είναι σε μια ατέλειωτη αποστολή να επιστρέφει ό,τι του προσφέρουν» δήλωσε ο Βρετανός ηθοποιός, Γκάρι Όλντμαν, ο οποίος ήταν παρών στην τελετή.

 

 

Είναι, επίσης, κάτοχος πολλών παγκόσμιων ρεκόρ -εκτός του μακρύτερου χρόνου που βυθίζεται κάτω από το νερό- συμπεριλαμβανομένων του ταχύτερου χρόνου για να ξεφύγει από έναν ζουρλομανδύα (δύο λεπτά και τριάντα δευτερόλεπτα), της μεγαλύτερη ανύψωσης σώματος (5 ώρες και 42 λεπτά) και του ταχύτερου χρόνου εκτέλεσης της ψευδαίσθησης «Μεταμόρφωσης» (λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο). Είναι κάτοχος και του παγκόσμιου ρεκόρ Guinness «Οι περισσότεροι άνθρωποι που εξαφανίστηκαν σε μια ψευδαίσθηση», για την εξαφάνιση 100 ανθρώπων, στις 26 Μαΐου 2010, κατά τη διάρκεια μιας παράστασης του «Believe» στο Λούξορ.

Ο Άγγελος είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Mindfreak: Secret Revelations» και βρέθηκε στη λίστα των bestseller του Los Angeles Times εκείνο το έτος. Σύμφωνα με το Las Vegas Sun, «Το βιβλίο των 295 σελίδων περιγράφει τις πρώτες αρχές της καριέρας του, τις αξέχαστες παρουσιάσεις από την τηλεοπτική εκπομπή του και τις προσωπικές του σκέψεις». Το Secret Revelations «περιέχει επίσης διάφορες εικόνες και παρέχει οδηγίες βήμα προς βήμα για 40 από τα βασικά Mindfreaks κόλπα του».

Ο Κρις Έιντζελ είναι ο πιο παρακολουθούμενος μάγος στην ιστορία του διαδικτύου, από τα τέλη της δεκαετίας του 2000. Το κλιπ του, το «Walk on Water», είχε λάβει πάνω από πενήντα τρεις(53) εκατομμύρια προβολές, ενώ το βίντεο του 2013, «Rip Bodies Apart», όπου φαίνεται να διαχωρίζει δύο ανθρώπους στη μέση και να τους ενώνει ξανά με τα «λάθος» μισά, είχε πάνω από δώδεκα εκατομμύρια προβολές μέσα σε ένα μήνα και πλέον έχει ξεπεράσει τις σαρανταοχτώ εκατομμύρια προβολές.

 

 

Ο αξίας εκατομμυρίων σε περιουσία μάγος έχει το δικό του φιλανθρωπικό ίδρυμα για παιδιά και εδώ και πολλά χρόνια κάνει ακούραστες προσπάθειές να βοηθήσει παιδιά. Ως αποτέλεσμα του έργου και της αφοσίωσής του, στο Make-A-Wish Foundation του έχει απονείμει το βραβείο «Βραβευτής της χρονιάς Make-A-Wish» και το «Βραβείο Celebrity Greicius». Ο Κρις έχει χρηματοδοτήσει το ίδρυμα του, «Johnny Crisstopher Children’s Charitable», από τότε που σχηματίστηκε, στις 11 Μαρτίου 2009, (αρχικά ονομάστηκε Believe – Anything Is Possible) -ύστερα ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του πατέρα του, Ιωάννη Σαραντάκου, ο οποίος απεβίωσε από καρκίνο του στομάχου, στις 12 Φεβρουαρίου 1998. Το ίδρυμα μετονομάστηκε και επαναπροσδιορίστηκε το περασμένο φθινόπωρο.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Mou arese para para poli


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ