Πρωτοπορεί στον τομέα της βιονανοτεχνολογίας
Έργα Ελλήνων

Πρωτοπορεί στον τομέα της βιονανοτεχνολογίας

O Νικόλαος Πέππας καθηγητής Χημικής Μηχανικής και Φαρμακολογίας είναι πρόεδρος της τμήματος Βιοιατρικής Μηχανικής και διευθυντής του κέντρου Βιο-υλικών, Φαρμακολογίας και Βιονανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας από το 2003.

Ο Έλληνας επιστήμονας είναι ο νικητής για το 2014 του βραβείου της Αμερικανικής Κοινότητας Χημείας στην Εφαρμοσμένη Επιστήμη των Υλικών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του στο MIT, ενώ έχει επίσης διδακτορικά από το Πανεπιστήμιο του Ghent στο Βέλγιο, από το Πανεπιστήμιο της Πάρμα στην Ιταλία, το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο για την έρευνα του στα βιο-υλικά, στη φυσική των υλικών, στη βιονανοτεχνολογία και στις ιατρικές συσκευές. Ειδικότερα, το έργο του στα δίκτυα των υλικών και τα υδρόγελα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και προσέφερε την βάση στην θερμοδυναμική ανάλυση των ουδέτερων και ιονισμένων δικτύων στο νερό και σε βιολογικά υγρά.

Η «μέθοδος Πέππα», έχει γίνει η βασική μέθοδος ανάλυσης της διάχυσης μέσω φαρμακευτικών συσκευών. Ανέπτυξε δε και το θεωρητικό πλαίσιο για την ανάλυση της μεταφοράς από βιο-υλικά, ιονισμένα υδρόγελα και των αλληλεπιδράσεων μέσω πρόσδεσης των ιστών.

Έχει λάβει δεκάδες διακρίσεις για την προσφορά του στην χημική και βιοιατρική μηχανική, όπως το Founders Award της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικής το 2012.

Έχει εκδώσει 1300 δημοσιεύσεις και έχει 55 πατέντες, ενώ πάνω από 750 ερευνητές έχουν δουλέψει στα εργαστήρια του.

Διαβάστε επίσης:

2 Έλληνες στους πιο σημαντικούς ανθρώπους στον τομέα των φαρμάκων

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Χρήστος Θεοφιλάτος

    Με τον Νίκο Πέππα είμασταν συμμαθητές στο 10ο Λύκειο Αμπελοκήπων και συμφοιτητές στο ΕΜΠ. Άκουσα στα δελτία ειδήσεων την ματαίωση(;) της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΜΠ, λόγω παρέμβασης κάποιων φοιτητοπατέρων και λυπήθηκα πολύ και για την κατάντια του ΕΜΠ αλλά και της χώρας μας…
    Εγώ αισθάνομαι υπερήφανος που καθήσαμε στα ίδια θρανία και τον συγχαίρω για το έργο του!


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ