Φυσική Ελληνική Απόλαυση
Επιχειρώ

Φυσική Ελληνική Απόλαυση

Όλα ξεκίνησαν το 1950, όταν ο Παναγιώτης Μαρλαφέκας, ιδρυτής της επιχείρησης, δημιούργησε μία μικρή βιοτεχνία σε έναν σχετικά περιορισμένο χώρο στην οδό Παντοκράτορος στην Παλαιά Πόλης της Πάτρας. Στην Αχαϊκή πρωτεύουσα τότε, λειτουργούσαν άλλες 11 αναλόγου μεγέθους επιχειρήσεις. Ο μοναδικός τρόπος για να ξεχωρίσει κάποιος ήταν να επιλέξει τα καλύτερα υλικά και με το δικό του μεράκι να δημιουργήσει μοναδικές συνταγές, με την ελπίδα να τα προτιμήσει ο Πατρινός καταναλωτής.  Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω λειτούργησε στην πράξη και έτσι οι πορτοκαλάδες, οι λεμονάδες και οι γκαζόζες Λουξ, έγιναν τα αγαπημένα αναψυκτικά των Πατρινών.

Ο Παναγιώτης Μαρλαφέκας, έχοντας την αμέριστη στήριξη της συζύγου του Ιωάννας, πήρε την πιο κρίσιμη απόφαση για την ιστορία της Εταιρείας μέχρι σήμερα την μετεγκατάσταση της στο φημισμένο Κεφαλόβρυσο, που  τότε δεν είχε την παραμικρή υποδομή – ούτε ηλεκτρικό υπήρχε αλλά ούτε καν τηλέφωνο – για οποιαδήποτε βιομηχανική δραστηριότητα,. Είχε όμως στο υπέδαφος του έναν πραγματικό θησαυρό, το περίφημο νερό του. Το κριτήριο ήταν για άλλη μια φορά  η ποιότητα με οποιοδήποτε κόστος και η μετέπειτα πορεία της επιχείρησης, απέδειξε πως η επιλογή ήταν ορθή.

Η ΛΟΥΞ σήμερα

Η Λουξ σήμερα είναι η μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική εταιρεία στον κλάδο των αναψυκτικών και χυμών, ενώ κατέχει σταθερά   την 3η  θέση στην αγορά, μετά από τις δυο γνωστές πολυεθνικές εταιρείες, ενώ στην κατηγορία all flavors έχει κατακτήσει τη δεύτερη θέση ανάμεσα στις πολυεθνικές.

Σήμερα διαθέτει τρεις ιδιόκτητες υπερσύγχρονες  μονάδες, που εκτείνονται σε συνολική έκταση 33.000 τμ, από τα οποία τα 7.800 τμ. είναι στεγασμένοι χώροι.

Η πρώτη είναι στην περιοχή Κεφαλόβρυσο όπου γίνεται η παραγωγή των προϊόντων της, η δεύτερη είναι το κέντρο διανομής της που βρίσκεται στην περιοχή Σαραβάλι και η 3η μονάδα βρίσκεται στο Αίγιο και αφορά την καθετοποιημένη παραγωγή της συσκευασίας P.E.T.

Ο όμιλος απασχολεί σήμερα 95 άμεσους και έμμεσους εργαζομένους, εκ των οποίων οι 74 στην περιοχή της Αχαΐας και οι υπόλοιποι 21 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το εργοστάσιο των Πατρών διαθέτει υπερσύγχρονα μηχανήματα και χρησιμοποιεί τις πλέον προηγμένες μεθόδους ποιοτικού ελέγχου, υγιεινής και σύγχρονης συσκευασίας. Η παραγωγή της Λουξ είναι πιστοποιημένη με ISO 9001:2008 & ISO 22000:2005.

Εξαγωγές πραγματοποιούνται στην Γερμανία, Καναδά,  Η.Π.Α., Ιταλία και  Κύπρο και πρόσφατα εισήλθε στην αγορά της Κίνας και της Αγγλίας.

ΟΡΑΜΑ/ΣΤΟΧΟΙ

Η Λουξ Μαρλαφέκας έχει διαδρομή 60 ετών στην αγορά των αναψυκτικών με κυρίαρχο χαρακτηριστικό της σε αυτή την πορεία τον απόλυτο σεβασμό στον καταναλωτή, κυρίως μέσω της επιλογής με αυστηρό και επιλεκτικό τρόπο των καλύτερων και ποιοτικότερων υλικών, προκειμένου να δημιουργούνται μοναδικές γεύσεις, πάντοτε βέβαια προσαρμοσμένα  στις ανάγκες της κάθε εποχής.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

1972: Με πολύ κόπο δημιουργείται  ένα καινούργιο εργοστάσιο σε μια έκταση 2.500 τμ στην περιοχή που βρίσκεται ακόμα και σήμερα. Το εργοστάσιο αυτό  εξοπλίζεται με σύγχρονα  μηχανήματα της εποχής εκείνης.

1989: Ο ιδρυτής Παναγιώτης Μαρλαφέκας αποχωρεί και την επιχείρηση αναλαμβάνουν οι τρεις γιοι του Ιωάννης, Κωνσταντίνος και Πλάτωνας.

1997: Η εταιρεία αλλάζει νομική μορφή και γίνεται Ανώνυμος Βιομηχανική Εμπορική Εταιρεία. Περνά σε αναπτυξιακές επενδύσεις, ύψους άνω του 3 εκατ. ευρώ ενισχύοντας τη θέση της στην αγορά

2003: Νέες υψηλών προδιαγραφών συσκευασίες για P.E.T. πλαστικές φιάλες αντικαθιστούν τις παλιές, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και άριστη διατήρηση του προϊόντος

2004: Συστήνει στον καταναλωτή ένα παραδοσιακό ρόφημα σε μπουκάλι, τη Βυσσινάδα και γίνεται το 2ο πιο επιτυχημένο αναψυκτικό της σειράς.

2005: Η Λουξ Μαρλαφέκας, ανακοινώνει με υπερηφάνεια τη συνεργασία της με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, σαν Επίσημο Αναψυκτικό της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου

2006: Τα  αναψυκτικά «Λουξ» επιλέγονται από το Ελληνικό Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών για να σερβίρονται μέσα από την πρωτοβουλία «Kerasma» σε όλο το κόσμο σε Road shows και Ελληνικά εστιατόρια για την προώθηση των Ελληνικών Γεύσεων.

2007: Τα αναψυκτικά Λουξ είναι από τα πρώτα Ελληνικά προϊόντα και το πρώτο Ελληνικό Αναψυκτικό που παίρνουν έγκριση ώστε στις συσκευασίες τους να φέρουν το σήμα «Wonderful Greece». Επιπλέον η εταιρεία προχωρεί σε αγορά βιομηχανικού κτηρίου 3.700 τμ. κάλυψης σε έκταση 15.000 τμ. στη περιοχή Παλαιά Κουλούρα Αιγίου με στόχο την δημιουργία γραμμών παραγωγής νέων προϊόντων.

2008: Κυκλοφορούν οι 100% φυσικοί χυμοί Λουξ χωρίς προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών, σε τέσσερις γεύσεις.

2010: Η εταιρία εκσυγχρονίζει το λογότυπο της και τις συσκευασίες των προϊόντων της. Την ιδια χρονιά, εγκρίνεται το νέο επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης ύψους 31,7 εκατ. Ευρώ για δημιουργία νέας μονάδας παράγωγης καινοτόμων προϊόντων στο Αίγιο.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ / ΒΡΑΒΕΙΑ

2008: Η Λουξ χαρακτηρίζεται ως ένα από τα «Διαμάντια» της Ελληνικής Βιομηχανίας στo σχετικό πίνακα της Stat Bank με τις 100 ταχύτερα και υγιώς αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.

2009: Η επιχειρηματική δράση των αδελφών Μαρλαφέκα επιβραβεύεται με το 1ο Βραβείο Επιχειρηματικότητας «ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΟΥΡΟΣ 2009» από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας.

2010: Η Λουξ κερδίζει το Βραβείο Effie Awards για την διαφημιστική καμπάνια «Λουξαρω Γεύση» (Adel) στην κατηγορία «Δαβίδ & Γολιάθ». Την ίδια χρονιά η εταιρεία εντάσσεται στις “Strongest Companies in Greece” της ICAP Group, ως μία από τις πιο ισχυρές εταιρίες στην Ελλάδα.

2011: Η Λουξ κερδίζει εκ νεου το Βραβείο «DIAMONDS»  από την STAT BANK ως μια από τις πιο οικονομικά ισχυρές εταιρείες στην χώρα.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...


• Ο Μ.Ο ηλικίας εργαζομενων είναι 36 ετών

• Το 2007, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας, η Λουξ διέθεσε 0,10 ευρώ από την αξία κάθε φιάλης αναψυκτικού 1,5 lt στα παιδιά των πυρόπληκτων χωριών του νομού Ηλείας

• Ενισχύει δράσεις που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση μικρών και μεγάλων για την υιοθέτηση φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών και την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης.

• Στηρίζει αθλητικές ενώσεις, σωματεία και φορείς της κοινωνίας, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ενασχόλησης των νέων με τον αθλητισμό