Ένα μοναδικό ποτό που «μυρίζει» Ελλάδα
Επιχειρώ

Ένα μοναδικό ποτό που «μυρίζει» Ελλάδα

Τρεις εξαιρετικά δημιουργικές Ελληνίδες κι ένας Σκωτσέζος, βρίσκονται πίσω από το νέο ελληνικό gin με εμπλουτισμένο βότανα, όπως ο κρίταμος, η μυρτιά και άνθη πορτοκαλιάς, που το κάνουν να ξεχωρίζει για τη γεύση του και φυσικά να διαφέρει απ’ ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Η καταγωγή του αλκοολούχου ποτού gin είναι η Δυτική Ευρώπη της εποχής του Μεσαίωνα, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο. Σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα ποτά, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια από τις κύριες βάσεις των περισσότερων cocktails. Έχει μια μεγάλη ιστορία και ίσως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί μέχρι πριν από κάποια χρόνια ότι θα μπορούσε να υπάρξει gin που θα «μυρίζει» Ελλάδα! Όμως, πλέον υπάρχει και λέγεται «Grace Gin».

To Grace Gin, το οποίο βραβεύτηκε το 2018 από το βρετανικό «The Gin Guide», δημιουργήθηκε από τη Λίλα Δημοπούλου και τον John Cowden από την LKC Premium Drinks, και την Κατερίνα και τη Χαρά Κατσού από την ποτοποιία Άβαντες.

Οι εμπνευστές και δημιουργοί του Grace Gin, συναντήθηκαν το 2016 στα πλαίσια μια εμπορικής έκθεσης και πολύ γρήγορα διαπίστωσαν ότι τους συνδέει ένα κοινό όραμα: Να δημιουργήσουν ένα διαχρονικό brand name με δική του ταυτότητα που θα αναδεικνύει το ελληνικό στοιχείο και θα ξεχωρίζει ποιοτικά από τα αντίστοιχα της αγοράς.

 

 

Η επιλογή του gin αντί για κάποιο άλλο ποτό, έγινε διότι σε ένα βαθμό η κατεύθυνση υπήρχε, λόγω της καταγωγής του κ. John Cowden. Ωστόσο, το καθοριστικό στοιχείο ήταν ο εκ των πραγμάτων βοτανικός χαρακτήρας του gin, που τους έδωσε την δυνατότητα να πειραματιστούν με τον απίστευτο πλούτο της Ελληνικής γης.

Για περισσότερο από 8 μήνες ερευνούσαν και πειραματίζονταν με 50 διαφορετικά βοτανικά στοιχεία για να καταλήξουν στην συνταγή του Grace. Μια επιλογή που τελικά τους δικαιώνει και αποδεικνύει ότι όπου υπάρχει πάθος, μεράκι και φαντασία δεν χωρούν στερεότυπα.

 

 

Το «grace» είναι μία από τις αγγλικές λέξεις που δεν είναι μονοδιάστατες. Ανάλογα με την περίσταση αποκτά διαφορετική έννοια, όπως χάρη, μεγαλείο, τιμή, εύνοια, κομψότητα. Το όνομα του ποτού προέκυψε μέσα από την διαδικασία ανάπτυξης του προϊόντος και ξεκίνησε λίγο σαν αστείο. Μέσα από τους πειραματισμούς και τις δοκιμές, οι τρεις Ελληνίδες κυρίες έγιναν οι «τρεις χάριτες» για τον κ. Cowden, τρεις γυναίκες αποφασισμένες να βάλουν όλη τους τη γοητεία και την αγάπη προκειμένου να δημιουργήσουν κάτι πραγματικά ιδιαίτερο. Η μυρτιά είναι ένα από τα συστατικά του μοναδικού gin τους, αλλά είναι και το σύμβολο των τριών χάριτων.

Τα πέντε ελληνικά στοιχεία που διαφοροποιούν ένα ποτό συνδεδεμένο με την αγγλική παράδοση είναι ο κρίταμος, ο σχίνος, η μυρτιά, τα άνθη πορτοκαλιάς και οι φλούδες εσπεριδοειδών. H περιεκτικότητα σε αλκοόλ του Grace Gin, το οποίο παράγεται στη Χαλκίδα, είναι 45,7% και το κυρίαρχο άρωμα του είναι ο άρκευθος, που δεν διστάζει να παρασύρει μαζί του τον χαρακτήρα του κρίταμου και του σχίνου.

 

 

Τα αρώματα πιπεριού και κανέλας εντοπίζονται επίσης εύκολα, ενώ τα άνθη μυρτιάς ενισχύουν την αρωματική του σύνθεση. Στη γεύση, εμφανίζεται αμέσως η φυτικότητα από τον άρκευθο και τον κρίταμο, που ενώνεται ευχάριστα με τον μπαχαρένιο χαρακτήρα από τον κόλιανδρο, το ροζ πιπέρι και την κανέλα. Την ίδια στιγμή, διακρίνεται μία έντονη φρεσκάδα με γήινα στοιχεία.

Ιδιαίτερες τεχνικές, όπως η υδροατμοαπόσταξη -η οποία κυρίως χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία- σωστός διαχωρισμός και μαλακό φιλτράρισμα είναι μερικά από τα μυστικά της πρωτότυπης συνταγής του ελληνικού gin.

 

 

Οι τρεις Ελληνίδες, γνωριζουν ότι στη χώρα μας έχουμε μια απίστευτη κουλτούρα και παράδοση στο φαγητό, στη διαχείριση και στην επεξεργασία των ποιοτικών πρώτων υλών, όμως στο ποτό πιστεύουν ότι έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε ακόμα. «Η λογική του “χύμα” και του φτηνού εισαγόμενου -με όποιες επιπτώσεις αυτό έχει, τόσο στην οικονομία, όσο και στην υγεία- δυστυχώς επικρατεί. Ο καταναλωτής χρειάζεται εκπαίδευση και ενημέρωση και οι δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι αρκετές από εταιρίες αλλά και από την εγχώρια bar σκηνή. Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώνουμε καθημερινά ότι αυτό αλλάζει προς τη σωστή κατεύθυνση», τονίζουν σε συνέντευξή τους.

 

 

Με το ιδιαίτερο αυτό βοτανικό εγχείρημά τους, απευθύνονται, όπως απαντούν, «Στους συνειδητοποιημένους και ώριμους καταναλωτές με εμπειρίες και γνώσεις από την διεθνή αγορά -οι οποίοι μάλιστα μας επιλέγουν σχεδόν αμέσως- και χαιρόμαστε απίστευτα όταν μέσα από την συμμετοχή μας σε εκθέσεις και δράσεις ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού κερδίζουμε πιστούς φίλους. Εξάλλου, έχουμε και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: H γεύση του Grace Gin είναι πολύ ιδιαίτερη και διαφορετική. Και αυτό ήταν το μεγάλο μας στοίχημα από την αρχή: Θέλαμε να φτιάξουμε ένα ποτό που να είναι GIN -με κεφαλαία- αλλά να είναι κάτι διαφορετικό!».

 

 

Για την ομάδα που το δημιούργησε, το κυριότερο προσόν του Grace Gin είναι η μοναδική ταυτότητα του. Είναι ένα προϊόν με προσωπικότητα, με την δική του ιστορία και χαρακτήρα. Ο στόχος από την αρχή ήταν να δημιουργήσουν ένα brand name με ποιοτικά χαρακτηριστικά που να έχουν διάρκεια και να μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια στο ράφι με άλλα διεθνή καταξιωμένα ποτά του είδους του. Ακόμη, ήθελαν τόσο το περιεχόμενο, όσο και η συσκευασία να αξίζουν της προσοχής του καταναλωτή.

Τα σχόλια που έχουν λάβει μέχρι τώρα είναι πολλά και κυρίως θετικά. Το πιο ενθαρρυντικό ωστόσο ήταν όταν αποφάσισαν -πριν ακόμα εμφιαλωθεί η πρώτη παρτίδα- να πραγματοποιήσουν μια σειρά από τυφλές γευσιγνωσίες με επαγγελματίες του χώρου, βάζοντας το Grace Gin δίπλα σε αρκετά καταξιωμένα διεθνή premium gins. «Πάρα πολλά group των 5-6 επαγγελματιών συμμετείχαν στην διαδικασία, στην Ελλάδα, Γερμανία και Αγγλία. Οι κανόνες που τηρήσαμε ήταν πολύ αυστηροί και οι κριτές πραγματικά βαθμολογούσαν στα τυφλά. Ήταν εξαιρετική χαρά και ενθάρρυνση το γεγονός ότι το Grace σκόραρε σταθερά πρώτο σχεδόν σε όλα τα group, και σε ελάχιστα δεύτερο. Αυτό μας έδωσε τεράστια δύναμη, αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι το Grace είναι ένα brand που θα κατακτήσει επάξια μια θέση επάξια στην αγορά του gin», συμπληρώνουν οι δημιουργοί του.

 

 

Πλέον, το Grace Gin βρίσκεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, σε επώνυμες κάβες και επιλεγμένα bars. Εξάγεται σε Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία, Κύπρο και Βέλγιο, σύντομα θα φτάσει στην Ολλανδία και από Σεπτέμβριο του 2019 στην Αμερική.

Υπάρχουν σχέδια για να μεγαλώσουν την οικογένεια του Grace Gin καθώς και να πειραματιστούν με άλλα διεθνή αποστάγματα προσθέτοντας το ελληνικό στοιχείο. Επίσης, οι δημιουργοί του δουλεύουν εντατικά για την ανάπτυξη του portfolio της LKC Premium Drinks, που αφορά επιλεγμένες ετικέτες ουίσκι και gin από την δεύτερη πατρίδα τους, την Σκωτία.