Οι γητευτές του κακάο
Επιχειρώ

Οι γητευτές του κακάο

Με έντονες νότες μπαχαρικών και εξωτική και δροσερή επίγευση, οι χειροποίητες σοκολάτες της Kakau Worship χαρίζουν μια υπέροχη γευστική εμπειρία κατευθείαν από τη ζούγκλα του Περού. Ολόκληρη η διαδικασία παραγωγής, από το καβουρδισμα των καρπών του κακαόδεντρου μέχρι και την οικολογική συσκευασία, υλοποιείται αποκλειστικά από την ελληνική επιχείρηση.

Η Kakau Worship δημιουργήθηκε μέσα από την ανακάλυψη της κουλτούρας του κακάο στη Νότια Αμερική, όπου ο Άρης Φλόκας εκπαιδεύτηκε στην παραγωγή σπιτικής σοκολάτας, και λίγο αργότερα έγινε η συνεργασία του με τον Τάσο Θεοδοσιάδη. Σήμερα, εδρεύοντας στην Αθήνα, το εργαστήριο τους εξειδικεύεται στην κατεργασία του κακάο και την παραγωγή σοκολάτας από βιολογικούς σπόρους κακάο. Οι δύο νέοι, αυτοδίδακτοι σοκολατοποιοί προμηθεύονται σπόρους κακάο υψηλής ποιότητας και φτιάχνουν από το μηδέν χειροποίητες, βιολογικές και ηθικού δικαίου πλάκες σοκολάτας.

 

 

Η μητέρα του Άρη Φλόκα άνοιξε την πρώτη της κρεπερί στη ζούγκλα του Περού, ενώ εκείνος τότε ζούσε στο Μεξικό. Όταν την επισκέφθηκε, αποφάσισε να μείνει και να ανοίξει ένα δικό του μαγαζί με βότανα στον Αμαζόνιο, ενώ κάποιους μήνες αργότερα αποφάσισε να ανοίξει ένα εργαστήριο σοκολάτας στην Ελλάδα, στο Παγκράτι. Αυτοδίδακτος, μαζί με τον Τάσο Θεοδοσιάδη, εγκαινίασαν το Κakau Worship στις 23 Ιουνίου του 2018, όπου εισάγουν εξαιρετικής ποιότητας καρπούς από το Περού και τη Γουατεμάλα, μόνο από παραγωγούς με ορθές και ηθικές πρακτικές.

Όπως γράφει στο site της η Kakau Worship, δεκάδες αρχαίες φυλές χρησιμοποιούσαν το κακάο από τα προϊστορικά χρόνια στα βάθη του Αμαζονίου. Αμέτρητες ποικιλίες κακάο φυτρώνουν στις τροπικές περιοχές του Περού, οπού δημιουργούν σπόρους κακάο με απαλή αίσθηση γάλακτος και αρώματα λουλουδιών. Η Γουατεμάλα είναι η γενέτειρα των Μάγια και εκεί όπου σερβιρίστηκε το πρώτο ρόφημα σοκολάτας ανάμεσα σε ιερείς και μάγους σε τελετουργικά μυστήρια. Οι σοκολάτες που παράγονται με κακάο σε αυτή τη μαγική περιοχή έχουν έντονα αρώματα μούρων και νότες σπόρων κακάο.

 

 

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της, εκτός των σπόρων κακάο που είναι ένα ιδανικό σνακ με υψηλή περιεκτικότητα Μαγνησίου, πλούσιο σε βιταμίνες και αφθονία σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, είναι η σκόνη κακάο, η ζάχαρη άνθους καρύδας και οι αποφλοιωμένοι σπόροι κακάο.

Η σκόνη κακάο είναι πλούσια σε φυτικά λιπαρά με περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο (20-22%), που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε ρόφημα σοκολάτας αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Ο φλοιός του Κακάο έχει επίσης ιδιαίτερες διουρητικές ιδιότητες, όπως και αποτοξινωτικές λειτουργίες για το συκώτι και μεγάλη ποσότητα σε αντιοξειδωτικά στοιχεία. Η  ζάχαρη άνθους καρύδας είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που αποσπάται από το άνθος της καρύδας (Cocos Nucifera) όταν είναι ακόμα κλειστό, με γεύση παρόμοια με αυτή της καστανής ζάχαρης και ελαφριά νότα καραμέλας, ενώ υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία πως η ζάχαρη της καρύδας χρησιμοποιούταν από την Παλαιολιθική εποχή. Οι αποφλοιωμένοι σπόροι κακάο είναι μία υπερτροφή που είναι ιδανική για το πρωινό και έχει έντονα αρώματα σοκολάτας. Οι αποφλοιωμένοι σπόροι κακάο δίνουν την επιλογή να γευτεί κανείς τις διαφορές από κάθε ποικιλία Κακάο.

 

 

Το ταξίδι αρχίζει με την εξέταση των κόκκων κακάο ώστε να καθοριστεί ο τύπος ψησίματος, διαδικασία που αποκαλύπτει τα αρώματα και τη γεύση του κάθε σπόρου. Στη συνέχεια, εφόσον έχει δημιουργηθεί η συνταγή, τα συστατικά αλέθονται σε πετρόμυλο από γρανίτη για 36 ώρες. Έπειτα, ακολουθεί το καβούρδισμα, «Όσο πιο πολύ καβουρδιστούν τόσο πιο ξύλινη, πικρή γίνεται η γεύση του και χάνει τα ντελικάτα αρώματα», εξηγεί ο Τάσος Θεοδωσιάδης. «Ψημένοι μπαίνουν στον σπαστήρα και γίνονται μικρά κομματάκια -αυτό που στη γλώσσα τους λέγεται «cacao nibs»».

Ανάλογα με την περιεκτικότητα που θέλουν να έχει κάθε συνταγή, παράγουν από 55% κακάο έως και 90%. Σε αυτό το σημείο προσθέτουν τη ζάχαρη αλλά και τα μυρωδικά. Τσίλι, κάρδαμο, καφές, βανίλια ή νιφάδες καρύδας είναι οι γεύσεις σοκολάτας που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά με το μελετημένο brand τους. Χρησιμοποιούν ζάχαρη καρύδας από την Ινδονησία, λιγότερο γλυκιά, αλλά πιο νόστιμη.

«Σε άλλη μηχανή, που λειτουργεί σαν θερμομίξερ και μπλέντερ μαζί, μπαίνουν τα nibs και το βούτυρο κακάο από το Περού». Η σοκολατοποίηση ολοκληρώνεται με τη διαδικασία που ονομάζεται «στρώσιμο» σοκολάτας και οι μπάρες τοποθετούνται σε βιοδιασπώμενο σακουλάκι από φλοιό δέντρου και συσκευάζονται χειροποίητα σε ανακυκλώσιμο χαρτί με σεβασμό προς τη φύση.

 

 

Εκτός από σοκολάτες εμπορεύονται και κακάο διαφορετικών ειδών, μέσα σε συσκευασίες που απεικονίζουν την eco-friendly, φρέσκια οπτική των δύο νέων παρασκευαστών, με έμβλημα του Kakau Worship, ένα τοτέμ.

«Η πλειοψηφία των αποφάσεων που παίρνουμε στη ζωή είναι θέμα επιλογής. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν αυτό το βασικό δικαίωμα. Στην Kakau, ο βασικός σκοπός είναι η υποστήριξη της ισότητας. Το μονοπάτι ξεκινάει εκεί που καλλιεργούνται τα κακαόδεντρα με συνθήκες δίκαιες για τους αγρότες και ολοκληρώνεται στα χέρια του κάθε λάτρη της σοκολάτας» ορίζει η ιδεολογία της επιχείρησης και την ακολουθεί πιστά.

 

 

Το Kakau Worship ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2018 και τον Ιούλιο του ίδιου έτους κέρδισε στον διαγωνισμό European Bean-to-bar 2018, που διοργανώνουν τα International Chocolate Awards, όπου διακρίθηκε με τρία βραβεία. Στη σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας (dark chocolate 85% – Kakau Worship 90% Guatemala Collection) έλαβε το Χάλκινο Βραβείο, στη σοκολάτα με χρήση εναλλακτικών φυσικών γλυκαντικών ουσιών-ζάχαρη καρύδας (dark chocolate bars made with alternative natural sugar – Kakau Worship 70% Peru Collection) το Ασημένιο και στην κατηγορία Dark chocolate με φυτικές προσμίξεις – κόκκοι καφέ (Dark chocolate bars with inclusions or pieces – Kakau Worship 62% Guatemala Collection Coffee) το Χάλινο. Στα βραβεία European Bean-to-bar 2018 συμμετέχουν μόνο σοκολατοποιΐες που παράγουν τις σοκολάτες τους ξεκινώντας από την επεξεργασία των κόκκων cacao και φτάνουν μέχρι και την τελική μορφοποίηση της μπάρας σοκολάτας.