Η πρώτη εταιρεία που εμφιάλωσε αγουρέλαιο στη Χαλκιδική
Επιχειρώ

Η πρώτη εταιρεία που εμφιάλωσε αγουρέλαιο στη Χαλκιδική

Η εταιρεία «Στατήρ» δραστηριοποιείται τα τελευταία 20 χρόνια στον χώρο των τροφίμων με στόχο τη δημιουργία προϊόντων με ταυτότητα, που αναδεικνύουν τον γευστικό πλούτο της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής, παρασκευασμένα με υλικά υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.

Ξεκινώντας από την παραγωγική της βάση στη Χαλκιδική, κυρίως με πρώτη ύλη την ελιά, έχει εμπλουτίσει επιλεκτικά την ποικιλία των προϊόντων της, πάντα με κριτήριο την άριστη ποιότητά τους. Οι ελιές της προέρχονται από ιδιόκτητους ελαιώνες, ενώ η παραγωγική διαδικασία γίνεται με τη συνεργασία της Αγροσυσκευαστικής Χαλκιδικής Α.Ε. και κάτω απ’ τον διαρκή έλεγχό της μέχρι τον καταναλωτή. Τα υπόλοιπα προϊόντα και υλικά προμηθεύονται από παραγωγούς με τους οποίους η επιχείρηση διατηρεί μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης και μοιράζονται το ίδιο όραμα.

 

 

Το βασικό πρόσωπο πίσω από τον Στατήρα, και δημιουργός του πρωτόλαδου, είναι ο Δημήτρης Πόρτολος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μεταλλευμάτων «Ελληνικοί Λευκόλιθοι», που ήδη από τη δεκαετία του 1980 άρχισε να παράγει μικρές ποσότητες λαδιού στους ελαιώνες του στην Όλυνθο. Η συστηματική τους, όμως, αξιοποίηση ξεκίνησε στις αρχές του 1990 όταν πια αποφάσισε να μη διαθέσει τις παραγόμενες ελιές ως βρώσιμες παρά να δημιουργήσει το περίφημο αγουρέλαιο Χαλκιδικής.

Έκτοτε, η «Στατήρ», για περίπου 15 χρόνια, αγωνίστηκε για την αναγνώρισή του αγουρέλαιου ως προϊόν ΠΟΠ, με αποτέλεσμα να το πετύχει και να γίνει η πρώτη εταιρεία που εμφιάλωσε αγουρέλαιο στην περιοχή της Χαλκιδικής. Ακόμα, το Αγουρέλαιό «Στατήρ» έχει οξύτητα χαμηλότερη του 0,3% και, το 2013, συμπεριλήφθηκε στον περίβλεπτο κατάλογο του Marco Oreggia με τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου.

 

 

Στα προϊόντα της περιλαμβάνονται οι Αλμάδες, ένα χαρακτηριστικό είδος ελιάς της Χαλκιδικής που προέρχεται από παραδοσιακή, ντόπια ποικιλία ελιάς, που μαζεύεται πάντα με το χέρι, όταν έχει αρχίσει να ωριμάζει στα τέλη Οκτωβρίου με μέσα Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, οι Αλμάδες μπαίνουν σε βαρέλια με χοντρό αλάτι για 3-4 μήνες, για να ξεπικρίσουν και να γίνουν οι απαραίτητες ζυμώσεις. Στη συγκεκριμένη διαδικασία, απαιτείται το συχνό γύρισμα των βαρελιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι δε χρησιμοποιούνται συντηρητικά κι ότι οι ελιές διατηρούνται μέσα στο δικό τους υγρό.

Οι πράσινες ελιές, ποικιλίας Χαλκδικής, μαζεύονται με το χέρι στις αρχές του Φθινοπώρου. Η ελιά έχει εντυπωσιακά μεγάλα μεγέθη (91-100 κομμάτια ανά κιλό), ξεχωρίζοντας για την τραγανή υφή και την ελαφρώς πικάντικη γεύση της. Η πράσινη ελιά της Χαλκιδικής είναι ιδανική για πολλές χρήσεις, όπως για ουζομεζέδες, σαλάτες και μαγειρική.

 

 

Το Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο «Βοττική» παράγεται από καρπό ελιάς των ποικιλιών πρασινολιά και καρυδολιά, που καλλιεργεί η εταιρεια στους ιδιόκτητους ελαιώνες της στους λόφους της κεντρικής Χαλκιδικής, στην ευρύτερη περιοχή Πολυγύρου. Για τη δημιουργία της «Βοττικής» χρησιμοποιούνται πράσινες ελιές, κάτι που ενισχύει τα αρωματικά χαρακτηριστικά αυτού του λαδιού.

Η εταιρεία παράγει προϊόντα που αντιπροσωπεύουν γνήσιες ελληνικές γεύσεις, επιλέγοντας υλικά υψηλής θρεπτικής και γευστικής ποιότητας με σεβασμό στις τοπικές καλλιεργητικές παραδόσεις, ενώ τα προϊόντα της επεξεργάζονται και συσκευάζονται με απόλυτο κριτήριο τη διατήρηση της αυθεντικότητας και της φυσικότητας αλλά και με αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής.

 

Ακόμα, στα προϊόντα της αντανακλώνται οι σύγχρονοι προβληματισμοί για την υγεία, το περιβάλλον και την ισορροπημένη διατροφή, μιας και προς αυτήν τη κατεύθυνση έχει προσπαθήσει να εντάξει κι επιλεγμένα βιολογικά προϊόντα που τηρούν τους όρους πιστοποίησης.

Η «Στατήρ» συμμερίζεται την άποψη πως το Ελληνικό προϊόν διατροφής πρέπει να ταυτίζεται με την τοπική παραγωγή και να ενισχύει την αγροτική κοινωνία οικονομικά και πολιτισμικά. Γι’ αυτό τα υλικά της, κυρίως από την περιοχή της Χαλκιδικής, προέρχονται από επιλεγμένες μονάδες παραγωγής και οικοτεχνίας, με αποτέλεσμα να περικλείουν γνώσεις πολλών γενεών. Σκοπός της είναι η ικανοποίηση των καταναλωτών και «αισθανόμαστε ότι είναι υποχρέωσή μας να τους προμηθεύουμε με συνέπεια προϊόντα υψηλής γευστικής και διαιτητικής ποιότητας και βέβαια διαρκώς μελετάμε να διευρύνουμε την ποικιλία μας» όπως γράφει και στο site της.

 

 

Τα προϊόντα της μπορεί κανείς να τα βρει σε αλυσίδες σουπερμάρκετ αλλά και σε μικρά εξειδικευμένα καταστήματα υψηλών προδιαγραφών, ενώ καταναλώνονται κι από ελληνικά αλλά και ξένα εστιατόρια και ξενοδοχεία, που επιλέγουν την Μεσογειακή κουζίνα. «Ενδιαφερόμαστε πάντα να προσφέρουμε στο οικογενειακό γεύμα αλλά και στις εμπειρίες των νεωτέρων εκείνα τα στοιχεία παράδοσης, γευστικής μνήμης και υγιεινής που αποδίδονται στην Μεσογειακή δίαιτα».

Βραβεία

– Βραβείο Ποιότητος για το Πρωτόλαδο

Τα βραβεία του Γαστρονόμου απονέμονται στις διακριθείσες εταιρίες μετά από αλλεπάλληλες διερευνητικές επισκέψεις στους χώρους παραγωγής και διακίνησης, ύστερα από δοκιμές γευσιγνωσίας που πραγματοποιούνται από αρχιμαγείρους και τη συντακτική επιτροπή του περιοδικού. Ανάμεσα στα κριτήρια που συνεκτιμώνται είναι η αξιοποίηση ντόπιων πρώτων υλών, η παραδοσιακή και αυθεντική τεχνογνωσία, αλλά και η χρήση σύγχρονων μέσων παραγωγής. Επίσης, κριτήριο σημαντικό, είναι οι επιχειρήσεις που βραβεύονται να είναι οικονομικώς υγιείς και κερδοφόρες και να πρεσβεύουν επάξια την Ελλάδα στο εξωτερικό με τις εξαγωγές τους.

 

 

– Silver Award για τις ελιές Αλμάδες Χαλκιδικής

Τα βραβεία, Great Taste Awards του Guild of Fine Food Retailers, θεωρούνται τα πιο έγκριτα κι αναγνωρισμένα βραβεία για τρόφιμα και ποτά στην Μεγάλη Βρετανία. Το Guild of Fine Food Retailers δρα αυτόνομα κι ανεξάρτητα και το εμπιστεύονται καταναλωτές, αγοραστές και οι έμποροι προϊόντων λιανικής. Κάθε προϊόν αξιολογείται ξεχωριστά από μία επιτροπή 300 κριτών. Το 2003 η Στατήρ διακρίθηκε με «Ασημένια» Βράβευση (Silver Award) για την υψηλή ποιότητα και την ιδιαίτερη γεύση των ελιών Αλμάδες Χαλκιδικής.