Το παραδοσιακό θέρετρο της Μάνης
Προορισμοί

Το παραδοσιακό θέρετρο της Μάνης

Ατμόσφαιρα βγαλμένη από άλλη εποχή, με τους επιβλητικούς πέτρινους πύργους, χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής της Μάνης, περιμένει όσους επιλέξουν το Λιμένι για να περάσουν τις διακοπές τους. Το παραθαλάσσιο θέρετρο στον νομό Λακωνίας, βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων από την Αρεόπολη και περίπου 28 χιλιόμετρα από το Γύθειο.

Το έντονο γαλαζοπράσινο χρώμα της θάλασσας, σε συνδυασμό με τα πετρόκτιστα παραδοσιακά κτίρια, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο, το οποίο από μόνο του σε κάνει να θες να το εξερευνήσεις σπιθαμή προς σπιθαμή.

Σύμφωνα με την ιστορία, το Λιμένι ήταν η πατρίδα της οικογένειας Μαυρομιχάλη. Σημείο αναφοράς, ο τετραώροφος πύργος του Πετρόμπεη, ο οποίος έχει αναστηλωθεί πλήρως και δεσπόζει επιβλητικά στο υψηλότερο σημείο του κόλπου. Τα μοναδικά, τοξωτά ανοίγματά του σε μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα της εποχής, τότε που το παλάτι έπαιξε σπουδαίο ρόλο τα χρόνια της επανάστασης. Εκεί, βρίσκεται ο τάφος και η προτομή του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Εκτός από το Παλάτι του Πετρόμπεη και τα όμορφα τοπία ο επισκέπτης θα δει επίσης γραφικά εκκλησάκια όπως το εκκλησάκι του Aγίου Σώστη.

Στο βόρειο τμήμα της πόλης, θα βρείτε το παλιό μοναστήρι της Παναγίας της Ευρέτριας ή Βρετής. Το παλαιότερο τμήμα της μονής είναι ένα διώροφο κτίριο με αρχαία μεγαλιθική αρχιτεκτονική. Η εκκλησία και ο τριώροφος πύργος χτίστηκαν γύρω στις αρχές του 18ου αιώνα, ενώ αργότερα προστέθηκαν τα άλλα τρία διώροφα κτίρια που χρησιμεύουν ως κελιά για τους μοναχούς. Τα κτίρια αυτά δημιουργούν μια προστατευόμενη περιοχή με την κύρια είσοδο να βλέπει στη θάλασσα.

Η άγρια ομορφιά του οικισμού, δεν θα μπορούσε παρά να συνοδευόταν και από την άγρια ομορφιά του τοπίου. Το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας στο Λιμένι είναι βραχώδες. Αν κάποιος θέλει να βρει μεγάλη παραλία μπορεί να πάει στη μεγάλη αμμουδιά ανάμεσα στο Νέο Οίτυλο και το Καραβοστάσι. Εκεί, τα πεντακάθαρα και διαυγή θαλασσινά νερά, μαζί με το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, σε προκαλούν να κολυμπήσεις.

Όπως όλη η Λακωνική Μάνη, έτσι και το Λιμένι, έχει μία ξεχωριστή και σπάνια ομορφιά. Ο επισκέπτης, αξίζει να κάνει μία μεγάλη βόλτα στο Σπήλαιο Διρού, στο Γύθειο και στη μαγευτική Βάθεια. Κανείς δεν μένει αδιάφορος σε αυτή τη γη που εκπέμπει την δική της «ενέργεια» και μαγεύει τον επισκέπτη.

Το Λιμένι διαθέτει εξαιρετικά ξενοδοχεία και ξενώνες που ενσωματώνουν αρμονικά την αυθεντική τοπική αρχιτεκτονική, με σαγηνευτικούς πέτρινους πύργους. Επιπλέον, οι μαγευτικές ακτές είναι στολισμένες με γοητευτικές ψαροταβέρνες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει o «Τάκης» ως γραφικό κόσμημα, κοσμημένο από το σκάφος του αγκυροβολημένο απαλά στην προβλήτα, βολικά τοποθετημένο ακριβώς έξω από την είσοδο του καταλύματος. Για να διατηρήσουν τη γοητευτική και διαχρονική γοητεία του Λιμενίου, οι τοπικές αρχές επέλεξαν να παραιτηθούν από την παρουσία καταστημάτων και υπηρεσιών εντός του οικισμού. Ωστόσο, εάν κάποιος απαιτήσει ουσιαστικές παροχές, η γειτονική περιοχή της Αρεόπολης προσφέρει μια σειρά από ανέσεις, όπως βενζινάδικο, κέντρο υγείας, τράπεζα, σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, ακόμη και πρακτορείο ημερήσιων εφημερίδων.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ