Η ρομαντική καστροπολιτεία της Λακωνίας
Προορισμοί

Η ρομαντική καστροπολιτεία της Λακωνίας

Είναι σμιλεμένη στον βράχο σαν γλυπτό. Η Μονεμβασιά ή το «πετρωμένο καράβι» του σπουδαίου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που γεννήθηκε εδώ, φωνάζει για άμεση επιβίβαση για ένα ταξίδι στο χρόνο. Πρόκειται για έναν μοναδικά συντηρημένο μεσαιωνικό οικισμό στην Πελοπόννησο με θολωτά σοκάκια, εκκλησιές και αρχοντικά, ονειρεμένες παραλίες, παραδοσιακές γεύσεις και κρασί.

Γνωστή και ως το «Γιβραλτάρ της Ανατολής», η Μονεμβασιά, είναι ένα μικρό νησί, που ενώνεται με ενδοχώρα από μια στενή λωρίδα γης, μια γέφυρα που συνυπάρχει με το θαλασσινό στοιχείο του Μυρτώου Πελάγους.

Ένας από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς στη χώρα μας, η γοητευτική Μονεμβασιά μαγεύει τους επισκέπτες της με τη βυζαντινή της καστροπολιτεία. Επιβλητικά τείχη προστατεύουν έναν απαράμιλλης ομορφιάς οικισμό, παλιά αρχοντικά ατενίζουν περήφανα το βαθύ μπλε της θάλασσας, στενά λιθόστρωτα δρομάκια οδηγούν σε ιστορικές εκκλησίες και μια ρομαντική ατμόσφαιρα πλημμυρίζει από την πρώτη στιγμή που μπαίνει κανείς στο περίφημο Κάστρο της Μονεμβασιάς.

 

 

Μπαίνοντας στον βράχο από τη μοναδική είσοδο -«μόνη έμβαση», απ’ όπου και το όνομα της- αρχίζει το ταξίδι στο παρελθόν, από τον 6ο αιώνα που κατοικήθηκε μέχρι και σήμερα. Το κεντρικό καλντερίμι του κάστρου δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσει ο επισκέπτης για να ανακαλύψει κάθε πτυχή αυτής της ζωντανής και καλοδιατηρημένης καστροπολιτείας.

Μεσαιωνικά τείχη την περιβάλλουν και ο μεγάλος βράχος, στην αγκαλιά του οποίου είναι χτισμένη, την προστάτευε από τους κατακτητές, κάνοντας την αόρατη από τη μια πλευρά. Μπαίνοντας στο κάστρο, ένα μικρό δρομάκι στα αριστερά οδηγηγεί στο σπίτι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, έξω από το οποίο υπάρχει και η προτομή του.

Ο πλακόστρωτος κεντρικός δρόμος είναι γεμάτος από κουκλίστικα μαγαζάκια, που πωλούν από αντικείμενα τέχνης, μέχρι εντυπωσιακά κοσμήματα, ρούχα, παπούτσια και φυσικά παραδοσιακά προϊόντα.

 

 

Ο δρόμος δείχνει προς το μεγάλο πλάτωμα της εκκλησίας του Ελκομένου Χριστού, με το χαρακτηριστικό κανόνι να στέκει από έξω. Αφιερωμένη στον Χριστό που σύρεται (Ελκόμενος) στο μαρτύριο, η επιβλητική εκκλησία φιλοξενεί μερικές σπάνιες μεταβυζαντινές εικόνες και το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η παντελής έλλειψη τοιχογραφιών. Απέναντι, βρίσκεται το ιστορικό διατηρητέο κτίριο του 16ου αιώνα, όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Μονεμβασιάς.

Σαράντα εκκλησίες κρύβονται σε κάθε γωνιά του οικισμού, με την Παναγία της Χρυσαφίτισσας να δεσπόζει σε ένα πανέμορφο μεγάλο άνοιγμα και την Παναγιά Μυρτιδιώτισσα, τον Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Στέφανο να βρίσκονται ανάμεσά στο σύνολο.

Παίρνοντας τον δρόμο για την πάνω πόλη, τον λεγόμενο «Γουλά», αξίζει να σταματήσετε σε πολλά σημεία, όπου δημιουργείται πλάτωμα και η θέα της καστροπολιτείας μπορεί θα θαυμαστεί υπέροχα από ψηλά.

 

 

Τα μοναδικής αισθητικής πέτρινα κτίσματα με τις σκεπές από κεραμίδια, συνθέτουν μια πόλη σαν ζωγραφιά, ενώ στο ψηλότερο σημείο του βράχου δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, το εντυπωσιακότερο κτίριο της πάνω πόλης. Ο ναός χτίστηκε τον 12 αιώνα και είναι ένας από τους σημαντικότερους ναούς της μεσοβυζαντινής περιόδου στην Πελοπόννησο.

Η σύγχρονη πόλη δίνει την ευκαιρία για απόλαυση υψηλής ποιότητας τουριστικές υποδομές, που ικανοποιούν κάθε ανάγκη, ενώ τα χειροποίητα ζυμαρικά της Μονεμβασιάς, που τα λένε γκόγκες, τα σαΐτια, οι τηγανητές πίτες με τυρί και μυρωδικά και το γλυκό κρασί Malvasia, η αυθεντική γεύση της Μονεμβασιάς και το νέκταρ της υψηλής κοινωνίας του Μεσαίωνα,
είναι γεύσεις που δεν πρέπει κανείς να χάσει.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ