Το νησί της Αποκάλυψης
Προορισμοί

Το νησί της Αποκάλυψης

Η Πάτμος μαζί με την Αστυπάλαια και τη Λέρο υπάγονται στην επαρχία της Καλύμνου. Αποτελεί θρησκευτικό κέντρο με παγκόσμιο ενδιαφέρον χάρη στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης και τη Μονή της Πάτμου, ενώ παράλληλα προσφέρει έναν ιδανικό προορισμό για όσους επιζητούν διακοπές που συνδυάζουν ηρεμία και ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Είναι νησί ηφαιστειογενές, βραχώδες και άνυδρο, με αραιή βλάστηση.

Η Χώρα, πρωτεύουσα του Δήμου της Πάτμου είναι κτισμένη σε ύψωμα, όπου υπερέχει η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου σε μορφή μεγάλου κάστρου. Άλλοι μικρότεροι συνοικισμοί του νησιού είναι η Σκάλα, ο Κάμπος, το Διακόφτι και ο Σταυρός.

Το νησί προσφέρει στον επισκέπτη όμορφες παραλίες και καθαρά νερά. Η εύκολα προσβάσιμη παραλία της Σκάλας, ο Κάμπος, αλλά και η Ψιλή Άμμος, η οποία θεωρείται η ομορφότερη παραλία του νησιού, πρέπει σίγουρα να περιλαμβάνονται στα σχέδια του επισκέπτη.

Από τις πιο ήσυχες παραλίες του νησιού είναι ο βοτσαλωτός Γερανός, χωρίς ξαπλώστρες, αλλά με αλμυρίκια κι ένα μικρό νησάκι με μια εκκλησία απέναντι να δημιουργούν ειδυλλιακό σκηνικό. Η ηφαιστειογενής περιοχή «Ζουλούφι» βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της Πάτμου. Η ηφαιστειακή τέφρα εναλλάσσεται με την λάβα η οποία κύλησε και πάγωσε από τη θάλασσα, συνθέτοντας ένα άκρως εντυπωσιακό τοπίο.

Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης

Το σπήλαιο της Αποκάλυψης βρίσκεται στο μέσον περίπου της διαδρομής από το λιμάνι της Σκάλας μέχρι τη χώρα. Η χριστιανική παράδοση υποστηρίζει ότι μέσα στη σπηλιά σχίστηκε ο βράχος και από εκεί, από τρεις μικρότερες σχισμές που συμβολίζουν την Αγία τριάδα, ακούγονταν η φωνή του Θεού όταν υπαγόρευε στον Ιωάννη το κείμενο της Αποκάλυψης. Η σπηλιά διαμορφώθηκε σε λατρευτικό χώρο από τον ιδρυτή της μονής της Πάτμου Όσιο Χριστόδουλο.

Σήμερα ο προσκυνητής μπορεί να δει το σημείο που γράφτηκε η Αποκάλυψη, τον τόπο κατακλίσεως του Ιωάννη, τον πελώριο βράχο, που σχίστηκε και από εκεί ο Θεός υπαγόρευσε την Αποκάλυψη στον Ιωάννη, το σημείο στο οποίο ο Ευαγγελιστής ακουμπούσε το κεφάλι του για να ξεκουραστεί και ένα κοίλωμα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί. Για τις ανάγκες της λατρείας των πιστών το νότιο τμήμα του Σπηλαίου έχει μετατραπεί σε Ναό.

Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου

Εκτός του ότι οι αρχαίοι κάτοικοι της Πάτμου και Λέρου είχαν κοινή προστάτιδα θεά την Άρτεμη ήταν εντελώς άσημοι μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους που το νησί ήταν τόπος εξορίας πολιτικών καταδίκων και αυτόν τον χαρακτήρα διατήρησε και στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, όπου και εξορίστηκε ο μαθητής του Ιησού, Ιωάννης , ο οποίος συνέγραψε στην Πάτμο την Αποκάλυψη και το φερώνυμο αυτού «Ευαγγέλιο», τα ιερά βιβλία των Χριστιανών στην Καινή Διαθήκη.

Ο μοναχός Όσιος Χριστόδουλος από τη Βιθυνία έλαβε από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιο Α” τον Κομνηνό (1081 – 1118) την άδεια να ιδρύσει στην Πάτμο τη Μονή Ιωάννου του Θεολόγου επί υψώματος ψηλότερα από το σπήλαιο της Αποκαλύψεως ακριβώς επί του αρχαίου βωμού της Θεάς Άρτεμης. Παράλληλα, με την Μονή, η οποία κτίζεται σε μορφή μεσαιωνικού κάστρου λειτουργεί και Σχολή, από την οποία προήλθαν πλείστοι διδάσκαλοι του Γένους, λόγιοι και διάσημοι Αρχιερείς και Πατριάρχες.

Στο Καθολικό της Μονής, υπάρχει το τέμπλο, μοναδικής τέχνης, έργο του 1820, φιλοτεχνημένο  από 12 γλύπτες. Οι εικόνες και οι τοιχογραφίες του Καθολικού είναι αξεπέραστης  ομορφιάς και αξίας.

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο της Μονής είναι η Βιβλιοθήκη της. Η Βιβλιοθήκη είναι η γραπτή ιστορία τόσο της Μονής όσο και του νησιού ολόκληρου. Το σημαντικότερο τμήμα της Βιβλιοθήκης συνίσταται από:

  1. 1.197 χειρόγραφους κώδικες που αναφέρονται στην Κλασσική έως την Μεταβυζαντινή περίοδο. Οι εικονογραφήσεις πολλών εξ αυτών είναι μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας και ταυτόχρονα καλά διατηρημένες.
  2. Περισσότερα από 13.000 έγγραφα της ίδιας περιόδου, τα οποία αναφέρονται κυρίως στις σχέσεις της Μονής με τους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως (του οποίου η Μονή αποτελεί έως σήμερα «Σταυροπήγιον») αλλά και με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τους Δυτικούς Ηγεμόνες. Μεγάλος αριθμός εγγράφων αναφέρεται επίσης στις οικονομικές και άλλου είδους σχέσεις που είχε αναπτύξει η Μονή στις γειτονικές της περιοχές αλλά και στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου.
  3. Περισσότερα από 4.000 παλαίτυπα έντυπα βιβλία καθώς και
  4. Περισσότερα από 15.000 σύγχρονα έντυπα βιβλία και περιοδικές εκδόσεις.

Μέσα στα έγγραφα της Βιβλιοθήκης υπάρχει και το ιδρυτικό χρυσόβουλο, όπου ο Αλέξιος ο Α” ο Κομνηνός παραχωρούσε το 1088 στον Όσιο Χριστόδουλο την Πάτμο. Είναι μια πλούσια πηγή πληροφοριών για τον μοναστικό βίο και τις συνθήκες που έθεταν οι εκάστοτε κατακτητές.

Η Μονή της Αποκάλυψης είναι το πρώτο μοναστήρι από ολόκληρο τον κόσμο, που «χαρτογραφήθηκε» ψηφιακά από τους τεχνικούς της Google με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η περιήγηση του οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου, οπουδήποτε στον κόσμο. Εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως οι επισκέπτες του Google Art Project μπορούν να δουν και σημεία, που δεν είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες όπως για παράδειγμα η βιβλιοθήκη της Μονής, μια από τις σημαντικότερες σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...


– Στο νησί εξορίστηκε ο μαθητής του Ιησού, Ιωάννης που συνέγραψε στην Πάτμο την Αποκάλυψη και το φερώνυμο αυτού «Ευαγγέλιο», τα ιερά βιβλία των Χριστιανών στην Καινή Διαθήκη.

-Το 1999 το Σπήλαιο της Αποκάλυψης κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO μαζί με την Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου

-Η Μονή της Αποκάλυψης είναι το πρώτο μοναστήρι από ολόκληρο τον κόσμο, που «χαρτογραφήθηκε» ψηφιακά από τους τεχνικούς της Google με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η περιήγηση του οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου, οπουδήποτε στον κόσμο, με λεπτομέρεια «καρφίτσας». Εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως οι επισκέπτες του Google Art Project μπορούν να δουν και σημεία, που δεν είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες όπως για παράδειγμα η βιβλιοθήκη της Μονής, μια από τις σημαντικότερες σε ολόκληρο τον κόσμο.

-Πάνω από τις δύο και μοναδικές πόρτες της Μονής, υπάρχει ο λεγόμενος φονιάς, ένα είδος εξώστη, από τον οποίο έριχναν ζεματιστό λάδι, για να εμποδίσουν την είσοδο των πειρατών.

Γενέτειρα ενός εκ των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, του Εμμανουήλ Ξάνθου, με την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης στην Πελοπόννησο η Πάτμος έγινε ναυτικό επαναστατικό κέντρο και πολλοί κάτοικοί της έλαβαν μέρος στον αγώνα της Εθνεγερσίας. Με τη συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως ( 1832 ) η Πάτμος περιήλθε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι το 1912, οπότε κατελήφθη από τους Ιταλούς μέχρι το 1943 και τους Γερμανούς εν συνεχεία. Τελικά, με τη συνθήκη του 1947 ενσωματώθηκε στην Ελλάδα μαζί με όλα τα πρώην ιταλοκρατούμενα νησιά

-Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως το πολύτιμο χειρόγραφο με τους διαλόγους του Πλάτωνα που διεσώθη  και βρισκόταν στην Ιερά Μονή Πάτμου εκλάπη γύρω στο 1800 και βρίσκεται σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι ο κώδικας αριθ. 39 της συλλογής Κλάρκ.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Lawrence G. Immel

    Awesome Pics pictures & Background Information! Especially John’s Exile! Where He Penned”Revelation”!


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ