Ανοίγει το 2015 το νέο Μουσείο Μαρία Κάλλας
Καλά Νέα

Ανοίγει το 2015 το νέο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Το νεο Μουσείο Μαρία Κάλλας, θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2015 και θα στεγαστεί, στο τετραώροφο νεοκλασικό κτίριο 1.070τ.μ., επί της οδού Μητροπόλεως 44. Θα είναι το πρώτο επισκέψιμο μουσείο με μόνιμη έκθεση και αυθεντικά αντικείμενα της καλλιτέχνιδας και αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλο τον κόσμο, ενισχύοντας τον τουρισμό και την πολιτιστική ζωή της πόλης της Αθήνας. Έχει ήδη ξεκινήσει μελέτη διαμόρφωσης του χώρου σε Μουσείο «Μαρία Κάλλας», από την αρχιτέκτονα Ερατώ Κουτσουδάκη, τη μουσειολόγο, καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου Ανδρομάχη Γκαζή και τον μουσικολόγο Αλέξανδρο Χαρκιολάκη.

Στο μουσείο ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει τη φωνή της μεγάλης σοπράνο και να μάθει για τη ζωή και την τέχνη της.  Σημαντικοί ρόλοι που ερμήνευσε, άνθρωποι που την καθόρισαν, προσωπικά της αντικείμενα, αξιομνημόνευτες στιγμές της καριέρας της, θα παρουσιάζονται μέσα από τη συλλογή της Τεχνόπολις, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, εμβληματικές φωτογραφίες και ψηφιακές εφαρμογές.

Το μουσείο θα συμπληρώνουν ένα υπερσύγχρονο θεματικό πωλητήριο και ένα μπιστρό με το όνομα «La divina», ενώ θα διαθέτει και μια mediatheque (βιβλιοθήκη και δισκοθήκη με χώρο ακρόασης) και αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, master classes και μικρές συναυλίες. Τα εκθέματα είναι προσωπικά αντικείμενα, αγορασμένα σε δημοπρασία στο Παρίσι, χειρόγραφα, επιστολές, φωτογραφίες, αρχειακό υλικό και δημοσιεύματα γύρω από τη ζωή και τη λαμπρή καριέρα της ντίβας, που έχουν προσφέρει συλλέκτες, ιδιώτες, ιδρύματα και δισκογραφικές εταιρείες.

Οι βασικοί μουσειακοί χώροι θα αναπτύσσονται στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο με αντίστροφη πορεία. Ο επισκέπτης θα παίρνει τον ανελκυστήρα και θα μεταφέρεται στον δεύτερο όροφο. Εδώ η μουσειακή εμπειρία θα έχει βιωματικό χαρακτήρα μέσα από τη διαμόρφωση τεσσάρων «θεματικών» δωματίων με αιχμή εμβληματικούς ρόλους της Κάλλας αλλά και την εποχή της διδασκαλίας της στη διάσημη Σχολή Τζούλιαρντ στη Νέα Υόρκη. Ο δεύτερος όροφος θα έχει περισσότερο «συμβατικό», μουσειακά, χαρακτήρα, με την έννοια ότι θα ξεδιπλώνονται οι διαφορετικοί σταθμοί της ζωής και της μεγάλης καριέρας της Κάλλας. Το μουσείο θα συμπληρώνουν ένα θεματικό πωλητήριο και ένα μπιστρό με το όνομα «La divina», ενώ θα διαθέτει και μια mediatheque (βιβλιοθήκη και δισκοθήκη με χώρο ακρόασης) και αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, master classes και μικρές συναυλίες.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ