Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Yale
Έργα Ελλήνων

Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Yale

Ο Κώστας Μεγήρ ή Κωνσταντίνος Έκτορας Δημήτριος, όπως είναι το πλήρες όνομά του είναι Ελληνο-Βρετανός Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Yale στην έδρα Warner III Professor από το 2010 και Επισκέπτης Καθηγητής στο University College του Λονδίνου από το 2011.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο “Ragnar Frisch Medal” το 2000 για το άρθρο του (με τους Richard Blundell και Alan Duncan) «Υπολογίζοντας τις αντιδράσεις της προσφοράς εργασίας σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις». Η έρευνά του επικεντρώνεται στην Οικονομετρία, τη δημόσια τάξη, τα οικονομικά στην αγορά εργασίας, οικονομικά της εκπαίδευσης, Μικροοικονομετρία, (οικονομική) συμπεριφορά στα νοικοκυριά, σύνταξη και συντάξεις, κατανομή των εισοδημάτων, κατανάλωση, ανάλυση της ζήτησης στην οικονομία, Επενδύσεις και Οικονομικά της Ανάπτυξης.

Γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1959, και πήρε το δίπλωμά του στα Οικονομικά και την Οικονομετρία (με διάκριση) το 1979 από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Συνέχισε με το μεταπτυχιακό του στα οικονομικά (πάλι με διάκριση) το 1980, και τέλος, απέκτησε το διδακτορικό του στα οικονομικά το 1985, όλα από το ίδιο Πανεπιστήμιο.

Ο Κώστας Μεγήρ έχει πλούσια καριέρα στη διδασκαλία έχοντας εμπειρία από πολλά και διάσημα πανεπιστημιακά ιδρύματα και οργανισμούς ανά τον κόσμο, όπως το Συμβούλιο Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (Economic and Social Research Council), τα Πανεπιστήμια του Σικάγο (επισκέπτης Καθηγητής) και Στάνφορντ (επισκέπτης Καθηγητής), Ινστιστούτο Φορολογικών Μελετών (Διευθυντής Προγράμματος, University College London (επισκέπτης Καθηγητής και Λέκτορας στο παρελθόν), και πολλά άλλα.

Όσον αφορά τα βραβεία και τις διακρίσεις του, πιθανότατα ένα από τα πιο σημαντικά -όπως ήδη αναφέρθηκε- είναι το “Ragnar Frisch Medal” (2000) για το άρθρο του (με τους Richard Blundell και Alan Duncan) «Υπολογίζοντας τις αντιδράσεις της προσφοράς εργασίας σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις», που δημοσιεύθηκε στο “Econometrica”. Εκτός από αυτό, είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, μέλος του Συμβουλίου Royal Economic Society, και μέλος της Econometric Society. Του έχει επίσης δοθεί το Βραβείο στα Οικονομικά από το Ίδρυμα Μποδοσάκη το 1997, για τον «Καλύτερο Οικονομολόγο κάτω των 40 ετών», το βραβείο “Allman” από την εταιρεία Στατιστικής του Μάντσεστερ το 1980, και το βραβείο “Cobden” από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ το 1979.

Ο Κώστας Μεγήρ έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 57 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά (όπως τα: American Economic Review, American Economic Journal, Review of Economic Studies, και άλλα) και περισσότερα από 18 δημοσιευμένα βιβλία με θέμα μεθόδους οικονομετρίας και προσφορά εργατικού δυναμικού.

Τέλος, πρέπει να αναφερθούμε σε μερικά -από τα πολλά- Ερευνητικά βραβεία που έχει δεχθεί: 1987: ESRC με τίτλο: «Η δομή του ΦΠΑ, το επίπεδο του αποδιδόμενου φόρου και η ευημερία του καταναλωτή», 1991:το σχέδιο SPES, «Δυναμικά μοντέλα συμπεριφοράς των νοικοκυριών», 1991: EMRU σχέδιο για την Ανεργία και τους αποθαρρυμένους εργαζόμενους, 1989: Παγκόσμια Τράπεζα, «Οι αλλαγές στον εργατικό τομέα στην Ακτή Ελαφαντοστού», 2012-2014: υποτροφία από το Ίδρυμα Sloan, και πολλά πολλά άλλα.

Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, έχει διατελέσει Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο College London (UCL), και σαν εξωτερικός εξεταστής στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ. Στο πρόσφατο δημοψήφισμα που έλαβε χώρα στην Ελλάδα (5/07/15) είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στο «Όχι», θεωρώντας πως μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για την ελληνική οικονομία.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ