O George Clooney ζητά την επιστροφή των Μαρμάρων
Καλά Νέα

O George Clooney ζητά την επιστροφή των Μαρμάρων

Τη συμπαράστασή του για την επιστροφή των ελληνικών γλυπτών του Παρθενώνα εξέφρασε σε ερώτηση Ελληνίδας δημοσιογράφου ο ηθοποιός και σκηνοθέτης George Clooney στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Βερολίνο, με αφορμή την προβολή, εκτός συναγωνισμού, της ταινίας «Μνημείων Άνδρες» («The Monuments Men»), που σκηνοθέτησε και πρωταγωνιστεί ο ίδιος.

Ο Clooney δεν φοβάται να εκφράζει δημοσίως την άποψή του σε σημαντικά θέματα και το απέδειξε άλλωστε στο Βερολίνο, υποστηρίζοντας την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα.

Ελληνίδα δημοσιογράφος τον ρώτησε για το εάν η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει την επιστροφή των ιστορικής και εθνικής σημασίας μνημείων, και απάντησε «Είναι ένα δίκαιο αίτημα», και χειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους.

Τα Μάρμαρα μια συλλογή των κλασσικών Ελληνικών μαρμάρινων γλυπτών (κυρίως από τον Φειδία και τους βοηθούς του), επιγραφές και αρχιτεκτονικά αυθεντικά μέλη που αποτελούσαν τον Παρθενώνα, αφαιρέθηκαν από την Ακρόπολη από τον έβδομο Κόμη του Έλγιν.

Επί εποχή Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ο Έλγιν απέκτησε μια αμφιλεγόμενη άδεια να μετακινήσει τα μάρμαρα από τον Παρθενώνα, ενώ  ήταν πρέσβης της Βρετανίας κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία από 1799 μέχρι το 1803.

Η ταινία «Μνημείων Άνδρες» («The Monuments Men») αποτυπώνει την προσπάθεια από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της τέχνης να επιστρέψει κλεμμένα έργα τέχνης στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους στην μεταπολεμική Γερμανία.

Δείτε το βίντεο παρακάτω:

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ