Το «Χρυσό» κορίτσι της καλλιτεχνικής κολύμβησης που χόρεψε συρτάκι στη Ντόχα και σάρωσε τα μετάλλια
Καλά Νέα

Το «Χρυσό» κορίτσι της καλλιτεχνικής κολύμβησης που χόρεψε συρτάκι στη Ντόχα και σάρωσε τα μετάλλια

Ο δρόμος της Ευαγγελίας προς την κορυφή, δεν ήταν ποτέ στρωμένος με ροδοπέταλα. Η αγάπη της για τον υγρό στίβο από μικρό παιδί την ώθησε σε πολλές θυσίες από την προσωπική της ζωή, πολλή κόπο και ιδρώτα, με στόχο την διαρκή βελτίωση στο άθλημα που αγάπησε όσο τίποτα. Η δικαίωση αυτής της προσπάθειας ήρθε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου στη Ντόχα του Κατάρ, όπου η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κατέκτησε δύο μετάλλια, ένα χρυσό και ένα ασημένιο, περνώντας έτσι στην ιστορία και στο πάνθεον του ελληνικού αθλητισμού, καθώς είναι η πρώτη που κατακτά χρυσό μετάλλιο στην καλλιτεχνική κολύμβηση στο υψηλότερο επίπεδο.

Η εκπληκτική προσπάθεια που της χάρισε το χρυσό

Στις 3 Φεβρουαρίου 2024, η 29χρονη αθλήτρια αγωνιζόταν στο τεχνικό σόλο. Το θέμα της χορογραφίας της είχε τίτλο “μαύρο κοράκι” (“black raven“), η μουσική από το “Dance of death” και ο βαθμός δυσκολίας 38.9000, δηλαδή ο μεγαλύτερος όλων.

Χάρη στην υψηλού επιπέδου εμφάνισή της, η Πλατανιώτη απέσπασε 101.6500 στην καλλιτεχνική εντύπωση και 171.3133 στην εκτέλεση. Στο άθροισμα συγκέντρωσε 272.9633 βαθμούς, με τους οποίους ξεπέρασε τους 270.1901 του προκριματικού αγώνα.

Η συγκίνησή της στο άκουσμα της κατάκτησης της πρώτης θέσης ήταν έκδηλη. Το αποκορύφωμα της υπερηφάνειας της έφτασε, όταν ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, της απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο και τραγούδησε τον Εθνικό Ύμνο. Κι όλα αυτά ενώ, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, είχε σκοπό να αποσυρθεί από το σόλο.

«Η αλήθεια είναι ότι οι λέξεις δε μπορούν να περιγράψουν το συναίσθημα. Είναι κάτι μαγικό, κάτι μοναδικό και είμαι πάρα πολύ συγκινημένη. Για να είμαι ειλικρινής, πέρυσι ήταν σκοπός μου να ήταν η τελευταία μου συμμετοχή στο σόλο. Δυστυχώς είχα πολύ ελλιπής προετοιμασία. Γνώριζα τις δυνατότητές μου και γι’ αυτό πείσμωσα και είπα ότι θα συνεχίσω μέχρι τη Ντόχα. Θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στις προπονήτριές μου, πέρυσι ήταν μαζί μου όπως και φέτος. Ήταν η δύναμή μου για να συνεχίσω», δήλωσε η ίδια μετά το χρυσό μετάλλιο.

Το… «ασημένιο» συρτάκι

Μετά το χρυσό μετάλλιο στο τεχνικό πρόγραμμα του σόλο, η Ευαγγελία Πλατανιώτη κατέκτησε και το ασημένιο στο ελεύθερο πρόγραμμα του σόλο στο Παγκόσμιο καλλιτεχνικής κολύμβησης της Ντόχα.

Με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από τον Ζορμπά, η Ελληνίδα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με ένα εξαιρετικό πρόγραμμα μόλις τρεις ημέρες μετά την τεράστια επιτυχία της με το χρυσό στο τεχνικό πρόγραμμα.

Η Ελληνίδα συγκέντρωσε 253.2833 βαθμούς και ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου φτάνοντας συνολικά τα τέσσερα παγκόσμια μετάλλια στην καριέρα της.

Η αγάπη για τις πισίνες

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη γεννήθηκε το 1994 στην Αθήνα και προέρχεται από τον Πλάτανο Ορεινής Ναυπακτίας. Αποφοίτησε από το τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό.

Ήταν μόλις πέντε ετών όταν ξεκίνησε να πρακτικά το μπαλέτο και τη ρυθμική γυμναστική. Αργότερα, μετά από παροτρύνσεις των γονιών της, εστίασε στην καλλιτεχνική κολύμβηση.

Οι γονείς της είχαν δίκιο, καθώς ερωτεύτηκε την καλλιτεχνική κολύμβηση και αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή της για να επιτύχει σε αυτήν την πορεία.

«Αισθάνθηκα τη ζήλια και ζήτησα από τους γονείς μου να με εγγράψουν στη συγχρονισμένη κολύμβηση», δήλωσε η Ελληνίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια, η οποία βρήκε στην καλλιτεχνική κολύμβηση τις δύο αγάπες της, τον χορό και το νερό.

Αυτή η δραστηριότητα αποδείχθηκε πολύ δύσκολη. «Το άθλημα απαιτεί πολλή προπόνηση και δεξιότητες. Κάνουμε άσκηση ενδυνάμωσης, βελτίωση της φυσικής κατάστασης, αντοχή, ευλυγισία, γιόγκα, μπαλέτο, ακροβατική, τρέξιμο, και κολύμπι αερόβιας και αναερόβιας μορφής. Το πρόγραμμα προπόνησης προσαρμόζεται ανάλογα με την περίοδο και τις ανάγκες μας», επεσήμανε η Ευαγγελία Πλατανιώτη.

Ακόμα, ανέφερε ότι μια προπόνηση μπορεί να διαρκέσει από 6 έως 12 ώρες την ημέρα.

Οι δυσκολίες

Το 2021 άφησε ανάμεικτα συναισθήματα στην Ευαγγελία Πλατανιώτη. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο τεχνικό σόλο, και το χάλκινο μετάλλιο στο ελεύθερο σόλο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου, ωστόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες τα πράγματα δεν πήγαν καλά.

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη καθυστέρησε να πάει στο Tόκιο λόγω κορονοϊού, ωστόσο αγωνίστηκε στα προκριματικά του ντουέτου στο ελεύθερο πρόγραμμα, χωρίς να καταφέρει να συνεχίσει τις προσπάθειες καθώς βρέθηκε εκ νέου θετική σε τεστ!

«Αυτή η Ολυμπιάδα ήταν για εμένα ένα μάθημα ζωής και μια δοκιμασία. Έκλαψα παρά πολύ, πάθαινα κρίσεις πανικού, δεν μπορούσα να κοιμηθώ με κλειστό τηλέφωνο, καθώς ήθελα να μην νιώθω μόνη σε όλο αυτό, προσπάθησα με όλη μου την ψυχή να γίνω καλά έτσι ώστε να βρίσκομαι δίπλα στην ομάδα μου, πίνοντας πολλά λίτρα νερού, πολλούς χυμούς, βιταμίνες, καλό φαγητό, κάνοντας διαλογισμό και ότι άλλο μπορούσα να κάνω, αλλά ακόμη και τότε που όλα έμοιαζαν να πήραν το δρόμο τους σαν ένα μικρό θαύμα, μια ανώτερη δύναμη δεν ήθελε να μας αφήσει…».

Τo reality και η πρόταση γάμου… στον αέρα!

Το 2017 η Ευαγγελία Πλατανιώτη πήρε την απόφαση να σταματήσει για λίγο τις αθλητικές δραστηριότητες της και να πάρει μέρος στο ριάλιτι επιβίωσης Nomads, ταξιδεύοντας στις Φιλιππίνες.

Τότε, μάλιστα, ο -πρώην πλέον- σύντροφός της είχε αποφασίσει να της κάνει μια έκπληξη στέλνοντάς της ένα δαχτυλίδι με ένα τρυφερό γράμμα, κάνοντάς της πρόταση γάμου.

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη είχε συγκινηθεί πολύ, ωστόσο είχε εξηγήσει πως ήταν ακόμη πολύ μικρή για ένα τέτοιο βήμα. Και ίσως είχε δίκιο, αφού ο γάμος αυτός δεν έγινε ποτέ, μιας και το ζευγάρι χώρισε ύστερα από λίγους μήνες.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ