«Χρυσή» η Ελληνίδα κολυμβήτρια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρουμανίας
Καλά Νέα

«Χρυσή» η Ελληνίδα κολυμβήτρια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρουμανίας

Με χρυσά γράμματα έγραψε το όνομά της, στη βίβλο του ελληνικού αθλητισμού, η Ελληνίδα κολυμβήτρια, Άννα Νταντουνάκη, η οποία κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στα 50 μέτρα πεταλούδα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 25άρας πισίνας, κάνοντας έτσι τον εθνικό μας ύμνο να ακουστεί στη Ρουμανία και στο Οτοπένι, όπου πραγματοποιείται η διοργάνωση. Μόλις δύο ημέρες πριν, η Ναντουνάκη κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο αγώνισμα των 100 μέτρων πεταλούδα, μια διάκριση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προάγγελος της νέας μεγάλης επιτυχίας της.

Σε μία κούρσα που έσπασε καρδιές με διαδοχικές ανατροπές, η Άννα Ντουντουνάκη ανέδειξε την απίστευτη επιμονή της. Στο πρώτο 25άρι βρέθηκε στην τρίτη θέση, όμως στο δεύτερο κομμάτι του αγώνα ανέβηκε δυναμικά και τερμάτισε ταυτόχρονα με την Ολλανδή Τέσα Χιέλε, σημειώνοντας εντυπωσιακό χρόνο 25.10. ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε η Σάρα Γιούνεβικ με χρόνο 25.16.

Αυτό ήταν το 5ο μετάλλιο που κατακτά η Ντουντουνάκη σε επίπεδο ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, μετά το ασημένιο στα 100 μέτρα πεταλούδα το 2021 στο Καζάν και ακόμη δύο χάλκινα σε παρόμοιους αγώνες.

Ποια είναι η Άννα Ντουντουνάκη

Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης και όπως έχει δηλώσει, τα θεωρεί μία από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου. Η σχέση της με το υγρό στοιχείο ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία και συγκεκριμένα από το νηπιαγωγείο. Άρχισε το κολύμπι και μετά συνέχισε με συγχρονισμένη κολύμβηση. Της άρεσε ο χορός, την εντυπωσίαζαν τα μαγιό και έτσι, έπειτα από πολλή προπόνηση και αφοσίωση, δεν άργησε η στιγμή που η μικρή Άννα μπήκε στην Εθνική συγχρονισμένης κολύμβησης. Σταμάτησε όμως στην Γ’ γυμνασίου αφού για να μπορούσε να είναι στην Εθνική ομάδα, έπρεπε να κάνει προετοιμασία στην Αθήνα και δεν θα μπορούσε να τα συνδυάσει με τις σχολικές της υποχρεώσεις στο Λύκειο. Τελευταία διοργάνωση που συμμετείχε, ήταν το Comen Cup στα Χανιά, εκεί όπου κατέκτησε και το πρώτο της διεθνές μετάλλιο.

Συνέχισε με συνέπεια της σπουδές της στο Λύκειο, όπως ο πρωταθλητισμός ήταν ένα μικρόβιο που δεν μπορούσε να βγάλει από πάνω της. Ξεκίνησε πάλι την κολύμβηση ως χόμπι και για να μη χαλάσει το σώμα της, αλλά από αγώνα σε αγώνα, έβλεπε βελτίωση και οι δυνατότητές της δεν μπορούσαν να την αφήσουν αδιάφορη. Το καλοκαίρι του 2011, προκρίθηκε στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ως δεύτερη, ισοφαρίζοντας το πανελλήνιο ρεκόρ. Η Άννα δεν σταμάτησε ποτέ την κολύμβηση. Τη συνδύαζε εντατικά με το διάβασμα και κατάφερε να περάσει στη Νομική με 18.962 μόρια, χωρίς να χρησιμοποιήσει το μπόνους των μορίων που είχε από τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό νεανίδων.

Η τυχερή της πόλη

Η ίδια αναφέρεται στην Αμβέρσα ως την τυχερή της πόλη. Εκεί, η Άννα κατάφερε να πιάσει το όριο για τη συμμετοχή της στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα, εκεί και για τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. «Στο Ρίο πάλεψα πολύ για να μπω στους ημιτελικούς. Έκανα πανελλήνιο ρεκόρ, αλλά έμεινα 17η. Πέρναγαν οι 16. Στενοχωρήθηκα και έκλαψα. Όμως τώρα σκέφτομαι ότι ίσως ήταν καλύτερα. Ήξερα ότι το να κολυμπήσω την απόσταση σε λιγότερο από 58’’ ήταν ένας χρόνος που δεν με αντιπροσώπευε».

Το 2017, η Άννα άλλαξε προπονητή και ξεκίνησε συνεργασία με τον Βαγγέλη Κοζομπόλη. «Ήταν μια πραγματικά απαιτητική χρονιά. Η κούραση από τους Ολυμπιακούς με επηρέαζε πολύ, και αρχικά δεν μπορούσα να δω την πραγματική αξία της δουλειάς που έκανε ο κύριος Κοζομπόλης. Αυτός ο άνθρωπος με στήριξε πολύ τότε και συνεχίζει ακόμα να με στηρίζει. Κάποιες φίλες μου με οδήγησαν στον Τάσο Καράμπελα και έτσι βρέθηκα στην Καλλιθέα. Στους Μεσογειακούς την ίδια χρονιά, το ατομικό δεν ήταν ό,τι περίμενα, αλλά στη σκυταλοδρομία έκανα για πρώτη φορά κάτω από 58’», όπου κατέκτησαν και το χάλκινο μετάλλιο.

«Η επόμενη πρόκληση ήταν το Ευρωπαϊκό στη Γλασκώβη. Κι εκεί, ο χρόνος μου ήταν κάτω από 58 – έχασα το μετάλλιο για χιλιοστά».

Τον Δεκέμβριο του 2019 κέρδισε το πρώτο της μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. «Όταν έφτασα στον τελικό και είδα ότι πήγα γρήγορα στο 50άρι, κοίταξα τις αντιπάλους μου και σκέφτηκα ότι καμία δεν είναι καλύτερη από μένα. Κέρδισα τελικά το χάλκινο μετάλλιο».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ