Ο Έλληνας ερευνητής που συμμετείχε στις έρευνες για ένα πρωτοποριακό φάρμακο κατά της υπέρτασης
Καλά Νέα

Ο Έλληνας ερευνητής που συμμετείχε στις έρευνες για ένα πρωτοποριακό φάρμακο κατά της υπέρτασης

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας επιστήμονας, Γιώργος Μπάκρης, απασχολεί τους ellines με τα επιτεύγματά του. Το 2016, πρωτοπορούσε με τις έρευνές του αναζητώντας τρόπους να βελτιώσει τη λειτουργικότητα των αρτηριών με διαφορετικούς παράγοντες, ελαττώνοντας την αρτηριακή πίεση, ενώ παράλληλα βοηθούσε και σε άλλους τομείς, όπως ευρύτερα τις καρδιοαγγειακές παθήσεις αλλά και τη διαχείριση του διαβήτη.

Αυτή τη φορά, ο Γιώργος Μπάκρης, βάζει ξανά την ελληνική επιστημονική κοινότητα στο προσκήνιο, καθώς συμμετείχε και πρωτοστάτησε στην ομάδα που κατάφερε μία νέα, πολύ σημαντική ιατρική εξέλιξη. Ένα φάρμακο που μειώνει την αρτηριακή πίεση με μόνο μια δόση το εξάμηνο.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ασθενείς που υποφέρουν από υπέρταση, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους καθώς θα μπορούν, με μία εφάπαξ δόση που διαρκεί έξι μήνες, να σταθεροποιήσουν την πίεσή τους, γεγονός πολύ σημαντικό με δεδομένο, ότι οι ασθενείς σήμερα πρέπει να παίρνουν καθημερινή αγωγή.

«Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η κύρια αιτία θανάτου και ασθενειών, επομένως υπάρχει ανάγκη για νέες θεραπείες που παρέχουν σταθερό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Αυτό θα βελτιώσει τα αποτελέσματα για τα άτομα με υπέρταση. Η ανεξέλεγκτη υπέρταση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», δηλώνει ο ίδιος κ. Μπάκρης, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ιατρικής στο University of Chicago Medicine.

Πιο συγκεκριμένα, μια εφάπαξ ένεση του πειραματικού φαρμάκου zilebesiran ήταν ασφαλής και αποτελεσματική στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης σε άτομα με ήπια έως μέτρια υψηλή αρτηριακή πίεση για έως και έξι μήνες.

Τα συμπεράσματα αυτά περιγράφονται στη μελέτη KARDIA -1 Φάσης 2, που παρουσιάστηκε στις Επιστημονικές Συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας 2023 στις 11-13 Νοεμβρίου, στη Φιλαδέλφεια. Το zilebesiran είναι ένας υπό έρευνα παράγοντας παρεμβολής RNA που στοχεύει το αγγειοτενσινογόνο (AGT), μια ορμόνη που παράγεται κυρίως στο ήπαρ και συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η μελέτη περιελάμβανε 394 ασθενείς με μέση συστολική αρτηριακή πίεση 142 mm Hg. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν υποδόριες δόσεις zilebesiran (4 ομάδες: 150, 300 ή 600 mg μία φορά κάθε έξι μήνες ή 300 mg μία φορά κάθε τρεις μήνες) ή ένα εικονικό φάρμακο.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι είτε τριμηνιαίες είτε εξαμηνιαίες δόσεις zilebesiran μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια την αρτηριακή πίεση σε ασθενείς με ανεξέλεγκτη υπέρταση», είπε ο Δρ. Μπάκρης και κατέληξε:

«Είναι ευρέως γνωστό ότι μειώσεις της συστολικής αρτηριακής πίεσης μεγαλύτερες ή ίσες με 5 mm Hg συνδέονται με μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν τη δυνατότητα του zilebesiran να παρέχει σταθερό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, να βελτιώνει την τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής μέσω σπάνιων δόσεων και, στη συνέχεια, να βελτιώνει τα αποτελέσματα για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση».

Ο Γιώργος Μπάκρης είναι καθηγητής της Ιατρικής και Διευθυντής του Κέντρου Comprehensive Hypertension στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Έχει αφοσιωθεί για περισσότερα από 30 χρόνια στην έρευνα για τις παθήσεις των νεφρών και έχει κάνει ζωτικής σημασίας ανακαλύψεις για την υπέρταση και τον διαβήτη. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα που πήρε το πτυχίο του στη Βιολογία και Ψυχολογία το 1974 και το 1975 πήρε το μεταπτυχιακό του στην Ανθρώπινη Ανάπτυξη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Το 1981 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Σικάγο.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ