Η Ναυτική Εκπαίδευση των ΗΠΑ έχει ελληνική υπογραφή
Καλά Νέα

Η Ναυτική Εκπαίδευση των ΗΠΑ έχει ελληνική υπογραφή

Η Ελληνική Ναυτιλία αποτελεί χωρίς αμφιβολία τη μεγαλύτερη ναυτιλία στον πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια, ο ελληνόκτητος στόλος έχει ξεπεράσει το 50% της παγκόσμιας χωρητικότητας, ενώ σημαντικά έχουν αυξηθεί και τα πλοία που βρίσκονται στο Εθνικό Νηολόγιο, από το 2019 και μετά.

Αντίστοιχα ανοδική πορεία έχει πάρει και η Ναυτική Εκπαίδευση στη χώρα μας, η οποία εκσυγχρονίζεται, βαδίζει παράλληλα με τις τεχνολογικές εξελίξεις και πλέον παράγει ικανά και καταρτισμένα στελέχη  που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της εποχής.

Αυτές οι επιτυχίες, μόνο  τυχαίες δεν είναι, όμως θα μπορούσε κάποιος να τις χαρακτηρίσει και… γονιδιακές, καθότι η ελληνική ναυτοσύνη από τα αρχαία χρόνια, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της χώρας μας, σε εμπόριο, μεταφορές, αλλά και σε κρίσιμες μάχες.

Η ναυτοσύνη των Ελλήνων, μάλλον δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν. Με δική του εντολή, ο αντιπρόεδρος του Libra Group, Νικόλαος Λογοθέτης, εντάχθηκε στο δυναμικό της USMMA, η οποία είναι η μόνη ομοσπονδιακή ακαδημία που εκπαιδεύει και παράγει αποφοίτους αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού.

Σε αυτό το ρόλο, ο Νικόλαος Λογοθέτης θα συμβουλεύει ταυτόχρονα τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Υπουργό Μεταφορών και το Κογκρέσο για θέματα που σχετίζονται με την USMMA, μια Σχολή των ΗΠΑ ζωτικής σημασίας για την εθνική της ασφάλεια και την οικονομική της ισχύ.

Θα συμμετέχει σε ένα Συμβούλιο που θα περιλαμβάνει 19 μέλη, πέντε εκ των οποίων διορίζονται απευθείας από τον Πρόεδρο. Στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν τέσσερις Γερουσιαστές και έξι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μία από τις Εμπορικές και Στρατιωτικές Σχολές των ΗΠΑ, η USMMA είναι η μόνη ομοσπονδιακή ακαδημία που εκπαιδεύει και παράγει αποφοίτους αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού. Με το 95% των παγκόσμιων προϊόντων να μεταφέρονται μέσω θαλάσσης, το Σώμα Εμπορικού Ναυτικού των ΗΠΑ διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην οικονομία της χώρας, στις θαλάσσιες μεταφορές και στην εθνική ασφάλεια.

Οι απόφοιτοι της USMMA αποτελούν το 80% των αξιωματικών στη δύναμη Αξιωματικών της Στρατιωτικής Διοίκησης Εφοδιασμού του Ναυτικού των ΗΠΑ, που θεωρείται η ραχοκοκαλιά της εθνικής ασφάλειας για τη μετακίνηση στρατευμάτων, βαρύ εξοπλισμού και προμηθειών.

Η συγκεκριμένη επιτυχία του κ. Λογοθέτη, Αντιπροέδρου του Ομίλου Libra, συνιδρυτή και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Concordia, αντανακλά και συνολικά στην εταιρεία που πριν από 50 χρόνια ιδρύθηκε από την Οικογένεια Λογοθέτη.

Ο Όμιλος Libra («Libra Group») είναι ένας ποικίλος διεθνής επιχειρηματικός όμιλος 30 λειτουργικών οντοτήτων, 20 θυγατρικών και 10 ανεξάρτητων κοινωνικών προγραμμάτων, στεγαζομένων σήμερα υπό την ομπρέλα του «Libra Philanthropies». Ο Όμιλος δραστηριοποιείται σε 60 χώρες σε έξι ηπείρους. Επικεντρώνεται κυρίως σε έξι επιχειρηματικούς τομείς: αεροπορία, ενέργεια, φιλοξενία, ακίνητα, ναυτιλία και διαφοροποιημένες επενδύσεις. Ο Όμιλος ανήκει εξ ολοκλήρου στην οικογένεια Λογοθέτη.

Επειδή ο Όμιλος Libra είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, κρίνονται πολύτιμες οι οικογενειακές αξίες, αλλά επίσης ενθαρρύνεται η διαφορετικότητα και η πρωτοβουλία. Κάθε επιχείρηση του Ομίλου Libra ασκεί σημαντικό βαθμό αυτονομίας καθώς η τοπική εμπειρία και διορατικότητα βοηθά στη λήψη ασφαλών επενδυτικών αποφάσεων και διασφαλίζει τη λειτουργική αποτελεσματικότητα.

Ο πατριάρχης της οικογένειας, Λογοθέτη, είναι ο Μιχάλης Λογοθέτης, ο οποίος ίδρυσε το 1976 τη ναυτιλιακή εταιρεία Lomar Shipping, με έδρα το Λονδίνο.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ