Τα ελληνόπουλα σάρωσαν τα μετάλλια στη 2η Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής
Η θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλία και τον Βόλο τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ευτυχώς, δεν επηρέασε τη διεξαγωγή της 2ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής νέων, ηλικίας κάτω των 15 ετών, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας από τις 24 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση των διοργανωτών, «Αν πριν ένα χρόνο, που δεχτήκαμε να διοργανώσουμε την 2η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής Νέων, μας έλεγαν ότι μετά από 365 ημέρες θα άνοιγαν οι ουρανοί και θα έριχνε μέσα σε διάστημα 20 ημερών τόσο νερό όσο σε ένα ολόκληρο χρόνο, και θα γινόντουσαν πάρα πολλές καταστροφές στο Βόλο, σίγουρα δεν θα δεχόμασταν να διοργανώσουμε μια τόσο σημαντική Ολυμπιάδα. Και επειδή κάτι τέτοιο δεν πιστεύαμε ότι θα συμβεί, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες να την πραγματοποιήσουμε. Στις αρχές του Σεπτέμβρη όμως τα σύννεφα πυκνώσανε και η θεομηνία έπληξε τον Βόλο και την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, στη μέση ακριβώς της Ολυμπιάδας, ο εφιάλτης θα ξαναζωντάνευε με δεύτερη θεομηνία! Παρ’ όλα αυτά, συνεχίσαμε την προσπάθεια μας».
Παιδιά από 13 χώρες τριών ηπείρων του κόσμου (Ευρώπη, Αμερική και Ασία), από χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, η Εσθονία, η Κολομβία, η Ρουμανία, η Ταϊλάνδη, έφτασαν στην πόλη του Βόλου, όπου τους υποδέχθηκε ο γνωστός καθηγητής Διαστημικής και Αστρονομίας, κ. Σταμάτης Κριμιζής.
Την ελληνική αποστολή στελέχωσαν δέκα παιδιά βάσει των αποτελεσμάτων από τη συμμετοχή τους στις τρεις φάσεις του 28ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας & Διαστημικής που διοργάνωσε η Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.
Τελικός απολογισμός; 10 στα 10 από τους Έλληνες μαθητές, οι οποίοι κατέκτησαν 3 ασημένια και 7 χάλκινα μετάλλια, δίνοντας το στίγμα της νέας γενιάς σε έναν κλάδο ο οποίος είναι και αυτός συνυφασμένος με τη χώρα μας από τα αρχαία χρόνια.
Οι μαθητές, Μελίστας Γιώργος από το 1ο ΓΕΛ Ναυπάκτου, Κουστουμπάρδης Νικόλας από το Πειραματικό Γυμνάσιο Παν. Πατρών και ο Γκίκας Θεόδωρος από το Γυμνάσιο Νέας Καρβάλης Καβάλας απέσπασαν ασημένια μετάλλια, ενώ οι Ηλιάδης Αλέξανδρος από την Εκπαιδευτική Αναγέννηση της Αθήνας, Τερζόπουλος Ιωάννης από το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων, Κουστουμπάρδης Διονύσης από τα Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη Πατρών, Παντελής Φίλιππος από το Pierce-Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών, Θεοχάρης Αδάμος από το 1ο Γυμνάσιο Φαρσάλων, Τσολάκη Ιωάννα από το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου και Καραγιαννόπουλος Ανδρέας από το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων κατέκτησαν χάλκινα μετάλλια.
Η προετοιμασία της αποστολής έγινε διαδικτυακά επί 3 μήνες του καλοκαιριού, καθώς και στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίαςαπό μια ομάδα επίλεκτων εκπαιδευτών που έχουν διατελέσει μέλη των Ολυμπιακών Ομάδων Αστρονομίας, έχουν κατακτήσει μετάλλια και είναι φοιτητές τμημάτων Φυσικής της χώρας μας, η Ευτυχία Βασιλείου, ο Κωνσταντίνος Ξυλόπορτας, η Παναγιώτα Μπατσέλα, ο Σπύρος Γιάνι, ο Θέμης Πουλτουρτζίδης και ο Διονύσης Γάκης.