Ο Έλληνας ιατρικός executive και το στεντ με το όνομα «Αρχιμήδης» που σώζει ζωές
Καλά Νέα

Ο Έλληνας ιατρικός executive και το στεντ με το όνομα «Αρχιμήδης» που σώζει ζωές

Οι επιστήμες και ιδιαίτερα η ιατρική αποτελούσε ανέκαθεν για εμάς τους Έλληνες ένα πεδίο στο οποίο διαπρέπουμε διεθνώς, καινοτομούμε και ουσιαστικά δρομολογούμε τις εξελίξεις, χάρη σε φωτισμένους και άρτια εκπαιδευμένους επιστήμονες. Όταν δε, αυτό το ιδιαίτερο μείγμα προσωπικότητας, εμπειρίας και γνώσεων καταλήγει σε ιατρικές τεχνολογίες αιχμής που βοηθούν τα μέγιστα στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές, τότε έχουμε ακόμη περισσότερους λόγους να αισθανόμαστε υπερήφανοι.

Ένα ακόμη λαμπερό παράδειγμα, αποτελεί η προσφορά του εξαιρετικού επιστήμονα, Ελευθέριου Μαλακούδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Γερμανικής εταιρείας Andanza International η οποία ειδικεύεται στη δημιουργία νέων, πρωτοποριακών ιατρικών τεχνολογιών για την καλύτερη θεραπεία αρτηριακής παρακέντησης (Στεντ).

Ο κ. Μαλακούδης, με καταγωγή από το χωριό Ορμύλια της Χαλκιδικής, σπούδασε στην Ιατρική σχολή της Μπάνια Λούκα στη Βοσνία / Ερζεγοβίνη, και σήμερα αποτελεί έναν από τους ελάχιστους ιατρικούς κλινικούς executives στην Ευρώπη και τον κόσμο. Με τις εξειδικευμένες ιατρικές του γνώσεις, συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη και τη δημιουργία μίας αντίστοιχης τεχνολογίας στεντ με νάρθηκες από ειδικά πολυμερή ή και από κράματα πολυμερούς και μετάλλου που είναι πλήρως απορροφήσιμα από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Με αυτό, συνέβαλε τα μέγιστα στην καλύτερη δυνατή θεραπεία ενός από τους πιο θανατηφόρους και απαιτητικούς σε διαχείριση, καρκίνους, αυτόν του ήπατος και κυρίως των χολαγγείων και ειδικότερα της παγκρεατικής μοίρας. Μέχρι πρότινος, ένας βασικός ανασταλτικός παράγοντας για την διαχείρισή του ήταν ο αποκλεισμός των άνωθεν οδών από πετρώδεις κρυστάλλους, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την χειροτέρευση των ασθενών και σε πολλές περιπτώσεις, την κατάληξή τους.

Σε αυτό το πρόβλημα ενδεικτικότερη λύση αποτελούσε η μεταμόσχευση ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις αποτυγχάνει λόγω ενός ιδιοπαθούς «τσαλακώματος» του μίσχου του μοσχεύματος στην αναστόμωσή του στο ήπαρ του λήπτη. Μία προσωρινή λύση σε αυτό το ζήτημα ήταν η χρησιμοποίηση ειδικών ναρθήκων στεντ, ωστόσο σε βάθος χρόνου έκανε την κατάσταση περισσότερο περίπλοκη. Σε αυτό το πρόβλημα, έδωσε λύση με τη χρήση του πρώτου παγκοσμίως ενδοαυλικού νάρθηκα – στεντ, ο οποίος πήρε την ελληνική ονομασία «Αρχιμήδης». Χάρη στη χρήση του συγκεκριμένου στεντ, τα ηπατικά μοσχεύματα που ιδιοπαθώς απορρίπτονταν λόγω «τσαλακώματος» του αυλού στην αναστόμωση, πλέον δεν απορρίπτονται.

Ο Ελευθέριος Μαλακούδης, ως global clinical & bussines development manager του ομίλου Andanza International -με έδρα το Eswege- της κεντρικής Γερμανίας συμμετείχε από το 2014 στην λογική της ανάπτυξης ναρθήκων από ειδικά πολυμερή ή και από κράματα πολυμερούς και μετάλλου πλήρως απορροφήσεων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Έτσι, αυτή η μοναδική τεχνολογία που παράγεται στην βόρεια Γερμανία είναι πια μέσω του Έλληνα επιστήμονα, στα χέρια των γιατρών της βαλκανικής χερσονήσου και δη των Ελλήνων δίνοντας ένα σημαντικό παράθυρο επιβίωσης στους πάσχοντες από καρκίνους παγκρέατος, χοληφόρων και ήπατος.

«Κοιμάσαι καλύτερα τα βράδια όταν βοηθάς καίρια τους καρκινοπαθείς και έχεις σώσει 20-30 πολύτιμα ηπατικά μοσχεύματα κατ´ έτος – κι αυτό μόνο στην Θεσσαλονίκη», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ