Η περιφέρεια έχει παλμό και μέλλον – Πρωταθλητές στη Ρομποτική
Καλά Νέα

Η περιφέρεια έχει παλμό και μέλλον – Πρωταθλητές στη Ρομποτική

Αρκετές φορές στην Ελλάδα της περιφέρειας, λαμβάνουν χώρα σημαντικά γεγονότα που δυστυχώς δεν έχουν την προσοχή που τους αξίζει στα παραδοσιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Όταν δε, αυτά τα γεγονότα έχουν να κάνουν με παιδιά και μαθητές, τότε η σημασία τους πολλαπλασιάζεται καθώς δίνουν παράλληλα το στίγμα, τον παλμό που χτυπά δυνατά με ορίζοντα το μέλλον.

Κάτι τέτοιο, ισχύει και με την επιτυχία του Δημοτικού Σχολείου της Βυτίνας, το οποίο κατέκτησε την 1η θέση στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Ρομποτικής της Πελοποννήσου. Είχε προηγηθεί η 2η θέση σε διαγωνισμό Ρομποτικής στο Ναύπλιο το 2018, όταν η ομάδα «Vytina Robotics», παρουσίασε στον το έργο με τίτλο «Arcadia Planitia».

Το έργο, αφορούσε τη δημιουργία μιας φανταστικής αποικίας ανθρώπων στον γειτονικό πλανήτη Άρη, η οποία καλύπτεται από γυάλινο θόλο για τη διατήρηση της ζωής (η ατμόσφαιρα του Άρη αποτελείται μόνο από 0.14% οξυγόνο, ενώ της Γης κατά 21%). Επιπλέον, η ασπίδα προστασίας της αποικίας είναι έτοιμη να ενεργοποιηθεί και να προστατεύσει τον θόλο στην περίπτωση που το τηλεσκόπιο-ανιχνευτής, εντοπίσει κάποια διαστημική απειλή (μετεωρίτης, κοσμική ακτινοβολία) (η ατμόσφαιρα του Άρη είναι πολύ αραιή -25 teratonnes συγκριτικά με τους 5.148 teratonnes της Γης- με αποτέλεσμα ο πλανήτης να είναι διάτρητος από συγκρούσεις μετεωριτών).

«Είχαμε αφιερώσει πολλές ώρες εκτός σχολείου για να δημιουργήσουμε ένα “έξυπνο πάρκινγκ”», λέει η 18χρονη σήμερα, Σωτηρία Κατσιγιάννη. Η ιδέα των μαθητών και του νεαρού τότε διευθυντή τους είχε συνεπάρει κυριολεκτικά όλο το χωριό. «Όταν αργότερα πήγα γυμνάσιο και συνάντησα παιδιά από άλλα χωριά του νομού, με ρωτούσαν με ενδιαφέρον για τα προγράμματα που υλοποιούσαμε στο δημοτικό».

Για την Σωτηρία, η σκληρή δουλειά και η επιμονή, ήταν το επιστέγασμα για την κατάκτηση της 1ης θέσης της ομάδας της από το δημοτικό σχολείο της Βυτίνας στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Ρομποτικής της Πελοποννήσου.

Όπως εξηγεί η ίδια, ήταν πάντοτε ένα βήμα μπροστά. Για παράδειγμα, «για τις ανάγκες του διαγωνισμού είχα εξοικειωθεί με τη γλώσσα προγραμματισμού Scratch, την οποία βρήκα αργότερα μπροστά μου στο μάθημα της Πληροφορικής».

Όμως αυτή η επιτυχία, δεν ήρθε τυχαία για τη Βυτίνα. Τα τελευταία δέκα χρόνια να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα των μαθητών του δημοτικού σχολείου υπό την άοκνη καθοδήγηση του διευθυντή τους. Από το 2010, όταν ο Γιάννης Καρούντζος ξεκίνησε στο σχολείο, γνώριζε τις ανάγκες και έκανε μακροπρόθεσμα σχέδια.

Σε συνέντευξή του, δηλώνει γέννημα θρέμμα της περιοχής κάτι που όπως λέει, έχει σημασία αφού το πρόβλημα «είναι ότι οι εκπαιδευτικοί, ως επί το πλείστον αναπληρωτές από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, είναι επί της ουσίας περαστικοί, συγκεντρώνουν μόρια για να μπορέσουν να μετακινηθούν εκεί όπου επιθυμούν να διδάξουν».

Το 2012 ανέλαβε, παρά το νεαρό της ηλικίας του, τη διεύθυνση του δημοτικού. «Ημασταν μια παρέα νέων εκπαιδευτικών, οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν είχαν διδακτική εμπειρία, είχαν όμως περγαμηνές. Υπήρξε εποχή που είχαμε δύο δασκάλους διδάκτορες, έναν με τρία μεταπτυχιακά και άλλους δύο με δύο μεταπτυχιακά και αντίστοιχες ξένες γλώσσες».

Από τότε, το πενταθέσιο σχολείο ξεκινάει μια σταθερή, ανοδική πορεία. Ενέπνευσε τους μαθητές να ασχοληθούν με τη ρομποτική κι έτσι η ομάδα της Βυτίνας, Vytina Robotics, έφθασε να αποσπάσει το δεύτερο πανελλήνιο βραβείο ρομποτικής το 2019. Αεικίνητος, το 2018 ο Γιάννης Καρούντζος συμμετείχε στο θερινό σχολείο του «Playing with Protons», στο οποίο επιμορφώθηκε στη διάδοση της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στο CERN, μία ξεχωριστή εμπειρία, την οποία μετέδωσε απλόχερα στους μαθητές του.

Οι διακρίσεις συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, μέχρι που το 2019 οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διεξάγουν το δικό τους επιστημονικό πείραμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Το δημοτικό σχολείο της Βυτίνας έχει καταφέρει να αυξήσει αισθητά τους μαθητές του, την ίδια στιγμή που άλλα σχολεία του νομού κλείνουν γιατί δεν έχουν μαθητές. Πλέον, ο αναμορφωτής του, Γιάννης Καρούτζος θα διδάσκει στην Τρίπολη, όμως μετά από έναν δύσκολο αποχαιρετισμό και με βαλίτσες γεμάτες αναμνήσεις και διακρίσεις, θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του έργου που ο ίδιος ξεκίνησε.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ