Χρυσός Λέοντας για τον Έλληνα σκηνοθέτη με το «Poor Things»
Δεν χωρά αμφιβολία πως ο Γιώργος Λάνθιμος αποτελεί μία ξεχωριστή προσωπικότητα στον χώρο του κινηματογράφου, ο οποίος με την πορεία του στην παγκόσμια σφαίρα έχει αποδείξει ότι ο ελληνικός κινηματογράφος και οι Έλληνες σκηνοθέτες μπορούν να σταθούν και να ξεχωρίσουν.
Το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου, αυτή τη χρονιά αποτελούσε το μεγάλο φαβορί από τη στιγμή που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στην τελετή απονομής του 80ου Φεστιβάλ της Βενετίας. Μία πρόβλεψη που επιβεβαιώθηκε κι έτσι, έγινε ο πρώτος Έλληνας δημιουργός που παίρνει στα χέρια του το βραβείο του Χρυσού Λέοντα, γράφοντας το όνομά του με… χρυσά πλέον γράμματα στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Είχε φτάσει αρκετά κοντά και το 2018 για την ταινία του, «Η Ευνοούμενη», όμως τότε είχε κερδίσει τον Αργυρό Λέοντα, ενώ το 2011, είχε κατακτήσει το βραβείο σεναρίου για τις «Άλπεις».
Ο Γιώργος Λάνθιμος δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του παραλαμβάνοντας το βραβείο και στη σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και κυρίως την πρωταγωνίστριά του Έμα Στόουν, «έναν φανταστικό άνθρωπο και ένα μοναδικό πλάσμα», όπως την χαρακτήρισε, αλλά και τον μόνιμο συνεργάτη του στο μοντάζ, τον Γιώργο Μαυροψαρίδη. Παράλληλα, ευχαρίστησε και την κριτική επιτροπή, η οποία του έδωσε το πρώτο βραβείο, αποτελούμενη από τους Ντάμιεν Σαζέλ (πρόεδρο), Σαλέχ Μπάκρι, Τζέιν Κάμπιον, Μία Χάνσεν-Λαβ, Γκαμπριέλε Μαϊνέτι, Μάρτιν ΜακΝτόνα, Σαντιάγκο Μίτρε, Λάουρα Πόιτρας, Σου Κι.
Στα υπόλοιπα βραβεία, ο Ριουσούκε Χαμαγκούτσι απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για το «Evil Does not Exist», ενώ και τα δυο επίκαιρα προσφυγικά δράματα είχαν την τιμητική τους. Ο Ματέο Γκαρόνε πήρε το βραβείο σκηνοθεσίας για το «Io Capitano» και η Ανιέσκα Χόλαντ το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής για το «Green Border».
Σε επίπεδο ερμηνειών, έμεινε εκτός διακρίσεων η Άλμπα Ρορβάκερ του «Hors-Saison» (η Έμα Στόουν δεν μπορούσε να βραβευτεί, μιας και η ταινία της κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα), με το συγκινητικό love story του Στεφάν Μπριζέ να είναι και το μοναδικό αξιόλογο φιλμ το οποίο αγνοήθηκε εντελώς από την κριτική επιτροπή.
Την επιτυχία του Γιώργου Λάνθιμου αγκάλιασε με διθυραμβικά σχόλια και ο διεθνής τύπος. H ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρεται με άκρως επαινετικό σχόλιο: «Το ωραιότατο έργο του Λάνθιμου κέρδισε τη διεθνή έκθεση κινηματογράφου της Μπιενάλε. Η ταινία πλέον μπαίνει στην μάχη για την κατάκτηση Όσκαρ», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης, στην ηλεκτρονική της έκδοση. Παράλληλα, παραθέτει δήλωση του σκηνοθέτη, ο οποίος, παραλαμβάνοντας το βραβείο τόνισε ότι «το έργο αυτό παρουσιάζει την ιστορία ενός φανταστικού πλάσματος και δεν θα υπήρχε χωρίς την Έμα Στόουν, η οποία είναι ένα άλλο φανταστικό πλάσμα. Το φιλμ αυτό είναι δικό της, χωρίς εκείνη δεν θα υπήρχε». Η ηθοποιός δεν ήταν παρούσα στην τελετή λήξης της Μπιενάλε Κινηματογράφου, διότι συμμετέχει στην απεργία των Αμερικανών Ηθοποιών και Σεναριογράφων.
Ειδικές αναφορές στην επιτυχία του Έλληνα σκηνοθέτη και στην ταινία «Poor Things» για την γυναικεία ενδυνάμωση και αυτοδιάθεση έγιναν και από New York Times, Euronews, Associated Press.
To France 24 εκφράζεται με διθυραμβικά σχόλια. «Ο Έλληνας μάγος του παράδοξου Γιώργος Λάνθιμος κερδίζει το κορυφαίο βραβείο της Βενετίας», ενώ και το Reuters έγραψε: «Το Poor Things, μια γοτθική, σεξουαλική κωμωδία σε σκηνοθεσία του Έλληνα Γιώργου Λάνθιμου, κέρδισε το διάσημο βραβείο Χρυσού Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας το Σάββατο».
Η El Pais γράφει για την «ασταμάτητη και ελεύθερη εξέγερση των «Poor Things», του Γιώργου Λάνθιμου, που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας». Σχολιάζει δε πως πρόκειται για μια ταινία για μια γυναίκα διψασμένη για ευχαρίστηση και γνώση, την οποία υποδύεται η Έμα Στόουν, και η οποία εξυψώνει τον Έλληνα δημιουργό.