Το πρώτο ψηφιακό συνέδριο για την καινοτομία στην Ελλάδα
Ο ΣΕΒ μαζί με την Endeavor Greece διοργάνωσαν το πρώτο ψηφιακό συνέδριο «Καινοτόμοι Έλληνες» («Innovative Greeks»), πριν λίγες ημέρες στην χώρα μας.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με σκοπό την δημιουργία μιας διεθνούς κοινότητας, της οποίας τα μέλη θα απαρτίζονται από αναγνωρισμένους Έλληνες επενδυτές, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών. Βασικός στόχος της, θα είναι η ανταλλαγή ιδεών, πόρων, τεχνογνωσίας και διασυνδέσεων μεταξύ των ταχέως αναπτυσσόμενων νεοφυών ελληνικών επιχειρήσεων. Οι νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν ευκαιρίες, να συνεργαστούν με κορυφαίες εταιρείες, να εξερευνήσουν νέες αγορές και να αναπτυχθούν.
Στο συνέδριο συμμετείχαν κορυφαίοι Έλληνες και Ελληνίδες επιχειρηματίες της διασποράς, επενδυτές, σημαντικά κρατικά στελέχη καθώς και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος συζήτησαν για τα θέματα της καινοτομίας και ανάπτυξης στη μετά COVID εποχή. Τη συζήτηση συντόνισε η Κωνστάντζα Σμπώκου-Κωνσταντακοπούλου, co-Owner & CEO, Phaea Resorts/senior architect, TEMES S.A. και πρόεδρος της Endeavor Greece. Ενώ στην έναρξη συντόνισε και έκανε τοποθετήσεις ο κ. Μάρκος Βερέμης, Πρόεδρος, Upstream & Partner, Big Pi Ventures (Συμπρόεδρος Επιτροπής Καινοτομίας, ΣΕΒ).
Βασικά θέματα του συνεδρίου είχαν να κάνουν με τον επαναπατρισμό των Ελλήνων επιχειρηματιών και επενδυτών, τα κίνητρα και τις ευκαιρίες που θα προσφερθούν προς επίτευξη αυτού του στόχου, τη σημαντικότητα των τεχνολογικών επενδύσεων στην χώρα μας και την δυναμική ανάπτυξης που μπορούν να προσδώσουν στην ελληνική οικονομία.
Επίσης αναλύθηκαν τα μέσα τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην δημιουργία ενός οικοσυστήματος φιλικού προς κάθε είδους νεοφυούς επιχείρησης καθώς και η σημαντικότητα της εξωστρέφειας ως προς την ανταλλαγή ιδεών με την διεθνή ελληνική κοινότητα μέσω των «Καινοτόμων Ελλήνων».
Στόχος όλης αυτής της προσπάθειας είναι ως το 2025 να έχουν επενδυθεί 10 δις σε κεφάλαια και να έχουν δημιουργηθεί 50.000 νέες θέσεις εργασίας
Όπως τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, η μετά covid εποχή είναι «once in generation opportunity» ώστε να εξελιχθεί αυτή η γενιά μπροστά και να δημιουργήσει μια νέα εποχή τεχνολογικής εξέλιξης και καινοτομίας. Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια θα είναι και η EquiFund VC’s, μια σύμπραξη κεφαλαίων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην χώρα μας.
Σύμφωνα με μελέτη του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις», οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στην έρευνα και την ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι στο 0,59% του ΑΕΠ ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ευρώπη, φτάνει στο 1,42% του ΑΕΠ.
Στον επίλογο ωστόσο του συνεδρίου, κυριάρχησε η αισιοδοξία σχετικά με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα καθώς και του τεχνολογικού οικοσυστήματος που θα την πλαισιώνει.
Ανάμεσα στους ομιλητές που ξεχώρισαν ήταν ο πρόεδρος και επικεφαλής επιστημών της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας, δρ Τζορτζ Γιανκόπουλος, ο δρ Νικόλας Γαλακάτος, επικεφαλής της Blackstone Life Sciences, ο δρ Στέλιος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. της Biogen, ο Nτιν Ντακόλιας, co-chief investment officer της Fortress Investment Group, ο Τζιμ Γιαννόπουλος, πρόεδρος και CEO της Paramount Pictures, η Nίκη Τριγώνη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συνιδρύτρια και CTO στη νεοφυή εταιρεία Navenio, ο Τζέιμς Χριστόπουλος, managing director στο επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners, ο Αλεξ Χατζηελευθερίου, συνιδρυτής και CEO στην Blueground, ο Ανδρέας Σταυρόπουλος, εταίρος στην Threshold Ventures, και άλλοι πολλοί.