Κάνει περήφανη την Ελλάδα – Νέα διάκριση με το πρώτο βραβείο του ERC
Καλά Νέα

Κάνει περήφανη την Ελλάδα – Νέα διάκριση με το πρώτο βραβείο του ERC

Ο Έλληνας καθηγητής φυσικής του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ ήταν μεταξύ των τριών επιστημόνων που βραβεύτηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

Ακόμα μία διάκριση για τον Έλληνα καθηγητή φυσικής του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, Κώστα Νικολόπουλο που συνεχίζει να κάνει περήφανη τη χώρα και να διαφημίζει την ελληνική επιστημονική κοινότητα. Ο Έλληνας φυσικός, γεννημένος στην Αθήνα και μεγαλωμένος στο Μενίδι έφτασε να γνωρίζει συνεχείς διακρίσεις για το ερευνητικό του έργο, με την τελευταία να αφορά το πρότζεκτ “Exclusive Higgs” για το οποίο και βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC).

Τα βραβεία έρευνας του 2020 είναι ο νέος θεσμός του ERC, τον οποίο ο Κώστας Νικολόπουλος και άλλοι τρεις επιστήμονες “εγκαινίασαν”, λαμβάνοντας τη σχετική τιμητική διάκριση που στοχεύσει στην ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο οι ερευνητές εμπνέουν το κοινό με το έργο τους. Μαζί του, η Άννα Ντέιβις από το Δουβλίνο, καθώς και ο Έρικ Βαν Σέμπιλ από την Ουτρέχτη. Το εν λόγω βραβείο είναι σχετικό με τη συμμετοχή και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην επιστημονική έρευνα.

 

Ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος είναι ερευνητής στο CERN και καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Γεννήθηκε στην Αθήνα, τελείωσε το δημόσιο σχολείο στο Μενίδι και είναι πτυχιούχος και κάτοχος διδακτορικού στη Φυσική Σωματιδίων του τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Στη συνέχεια, εντάχθηκε στο Brookhaven National Laboratory, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ως μεταδιδακτορικός ερευνητικός συνεργάτης και από το 2012 είναι Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία.

Μέσω του Πανεπιστημίου ήρθε η γνωριμία και η ενασχόληση με το CERN. Ο Έλληνας καθηγητής ηγήθηκε ομάδας 100 φυσικών στο πείραμα ATLAS, μιας μεγάλης επιστημονικής συνεργασίας στο CERN, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην ανακάλυψη του μποζονίου Higgs, ή αλλιώς του «σωματιδίου του Θεού».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ