Πως θα παρεμείνουμε ασφαλείς μέσα στο καλοκαίρι
Καλά Νέα

Πως θα παρεμείνουμε ασφαλείς μέσα στο καλοκαίρι

Καθώς τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού σταδιακά αίρονται, είναι τώρα σημαντικότερο από ποτέ να είμαστε προσεκτικοί και σχολαστικοί στην τήρηση των μέτρων προστασίας. Το φετινό καλοκαίρι θα πάμε διακοπές, αλλά θα είναι κάπως διαφορετικές από τις άλλες.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, «θα μπορέσουμε φέτος να πάμε διακοπές», ωστόσο θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε κάποιους κανόνες, όπως είναι οι αποστάσεις στις παραλίες.

Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί για τις συνθήκες το καλοκαίρι, αλλά και για το πώς θα… μείνουμε ασφαλείς στις διακοπές μας.

Καταπολεμούν η ζέστη και η υγρασία τον κορονοϊό;

Όπως διευκρίνισε πριν από λίγες μέρες ο Σωτήρης Τσιόδρας, οι υψηλές θερμοκρασίες και η έκθεση στον ήλιο δεν σκοτώνουν τον κορονοϊό. Ο καθηγητής επισήμανε, μάλιστα, πως σε παρόμοια προειδοποίηση έχει προχωρήσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Η άμεση έκθεση στον ήλιο και η θερμοκρασία πάνω από 25 βαθμούς δεν έχει προληπτική δράση απέναντι στον κορονοϊό», ανέφερε.

Μεταδίδεται ο ιός από την άμμο και τη θάλασσα;

«Στην άμμο μπορεί να “έρθει” ο κορονοϊός αν κάποιος άρρωστος βήξει και κάποια σταγονίδια καθίσουν πάνω στη σύστασή της», εξήγησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Θαλάσσιας Μικροβιολογίας στο Τμήμα Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αδαμαντία Ευστρατίου, αν και η ίδια εκτίμησε πως «οι συνθήκες στις ελληνικές παραλίες το καλοκαίρι με την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες είναι τέτοιες, που αυτός δεν μπορεί να επιβιώσει πάνω στα μικρά σωματίδια της άμμου. Η επιβίωση ενός ιού που μάλιστα έχει επάνω του και λιπίδια -είναι δηλαδή ακόμη πιο εύκολο να καταστραφεί- πάνω σε ένα καυτό σωματίδιο άμμου δεν είναι εφικτή».

Κινδυνεύουμε αν κολυμπήσουμε σε πισίνα;

Σύμφωνα με έρευνες του Νίκου Θωμαΐδη, καθηγητή του τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τους καθηγητές Ιατρικής Ιωάννη Ντάναση, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνο Δημόπουλο (πρύτανη ΕΚΠΑ), δεν υπάρχουν δεδομένα που να καταδεικνύουν πιθανή μετάδοση του κορονοϊού μέσω πισίνας, τζακούζι ή άλλων χώρων διασκέδασης με νερό, όπως είναι οι νεροτσουλήθρες.

Εφόσον ιδιοκτήτες και επισκέπτες τηρούν τις αποστάσεις και τα μέτρα ατομικής υγιεινής, αλλά καθαρισμού των χώρων και απολύμανσής τους, δεν υπάρχει κίνδυνος.

Συνεχίζουμε να παίρνουμε μέτρα προστασίας

Κανένα μέτρο δεν είναι πιο αποτελεσματικό από την υγιεινή των χεριών. Εκτός του καλού πλυσίματος, ο κ.Τσιόδρας έχει σχολιάσει ότι «δεν χρειάζονται χειραψίες και αγκαλιές», υπενθυμίζοντας πως οτιδήποτε ακουμπάμε είναι δυνητικά μολυσμένο με τον κορονοϊό ή και με άλλους ιούς. Ο λοιμωξιολόγος έχει συστήσει καλό πλύσιμο χεριών μετά από εξόδους και επιστροφή στο σπίτι, καθώς και έπειτα από οποιαδήποτε επαφή με αντικείμενα.

Όσον αφορά στις παραλίες, συστήνεται η τήρηση των αποστάσεων ή ακόμα και η αποφυγή περιοχών όπου βλέπουμε υψηλό συγχρωτισμό, καθώς «ο κίνδυνος λοίμωξης είναι μικρότερος σε εξωτερικούς χώρους, αλλά δεν είναι ανύπαρκτος», επισημαίνει ο καθηγητής.

Σημαντικό είναι, επιπλέον, το να περιοριζόμαστε στις διακοπές μας σε έναν στενό δικό μας κύκλο επαφών. Ο κ.Τσιόδρας επέστησε την προσοχή ως προς αυτό, κυρίως σε ό,τι αφορά τις ευπαθείς ομάδες.

Για τις μετακινήσεις μας, συστήνεται να αποφεύγουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να επιλέγουμε το περπάτημα, το ποδήλατο ή το δικό μας όχημα, ανάλογα και με το μέρος που έχουμε επιλέξει για τουρισμό.

Τέλος, δεν σταματάμε να επιτηρούμε την κατάσταση της υγείας μας σε αναζήτηση πιθανών συμπτωμάτων που θυμίζουν εκείνα του κορονοϊού, ώστε να απομονωθούμε αν χρειαστεί. Στην περίπτωση αυτή επικοινωνούμε με το γιατρό μας προκειμένου να λάβουμε θεραπεία αν κριθεί απαραίτητο.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ