Μετάλλιο της UNESCO στην ερευνήτρια του «Δημόκριτου» Δρ. Ανδρούλα Νασιοπούλου
Καλά Νέα

Μετάλλιο της UNESCO στην ερευνήτρια του «Δημόκριτου» Δρ. Ανδρούλα Νασιοπούλου

Τιμητική διάκριση απέσπασε από την UNESCO η Δρ. Ανδρούλα Νασιοπούλου, διευθύντρια ερευνών στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του «Δημόκριτου», καθώς βραβεύτηκε για τη συνεισφορά της στη νανοεπιστήμη και τη νανοτεχνολογία. Το μετάλλιο απονεμήθηκε κατά τη διάρκεια τελετής στα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι και αξιοσημείωτο είναι πως η κ. Νασιοπούλου ήταν η μόνη γυναίκα από τους επτά αποδέκτες του βραβείου για το 2018. Το βραβείο, που θεσπίστηκε το 2010, απονέμεται κάθε χρόνο από τον γενικό διευθυντή της UNESCO σε επιστήμονες, δημόσια πρόσωπα και οργανισμούς που έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της νανοεπιστήμης και των νανοτεχνολογιών. Μεταξύ άλλων, το βραβείο μέχρι σήμερα έχει δοθεί στους νομπελίστες φυσικής Ισάμου Ακασάκι (2014) και Ζόρες Αλφέροφ (2000), καθώς και στον Τσουνλί Μπάι, πρόεδρο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.  

 

 

Κατά την απονομή του μεταλλίου η κ. Νασιοπούλου υπογράμμισε ότι, «περνώντας από τη μικροκλίμακα στη νανοκλίμακα, μια νέα επανάσταση έχει σταδιακά επεκταθεί στον ευρύτερο τομέα της νανοτεχνολογίας, με εφαρμογές σε πολλούς τους τομείς της ανθρώπινης ζωής, όπως της ιατρικής, των φαρμάκων και των ιατρικών μηχανημάτων». Επισήμανε επίσης ότι η νανοεπιστήμη και η νανοτεχνολογία θα πρέπει να στοχεύουν όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και στη βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος όλων, στην καταπολέμηση της φτώχειας και στη δημιουργία ενός ειρηνικού κόσμου.

 

 

Η Ανδρούλα Νασιοπούλου είναι επικεφαλής της ομάδας «Νανοδομών για τη Νανοηλεκτρονική, τη Φωτονική και τους Αισθητήρες» στον «Δημόκριτο» και πρόεδρος της γενικής συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Νανοηλεκτρονικής με έδρα την Γκρενόμπλ της Γαλλίας. Μαζί με την ερευνητική ομάδα της, υπήρξε η πρώτη που ανέπτυξε νανονήματα πυριτίου (Si nanowires) και καινοτόμες εφαρμογές νανονημάτων, νανοκρυσταλλιτών και πορώδους πυριτίου, οι οποίες περιλαμβάνουν υψηλής απόδοσης γραμμές μεταφοράς και κεραίες στο πυρίτιο, σε συχνότητες μέχρι και 210 GHz.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ