Αργύρης Παπαθανασόπουλος ο Έλληνας που τερμάτισε πρώτος στον Μαραθώνιο του Βόρειου Πόλου
Καλά Νέα

Αργύρης Παπαθανασόπουλος ο Έλληνας που τερμάτισε πρώτος στον Μαραθώνιο του Βόρειου Πόλου

Ο Αργύρης Παπαθανασόπουλος, Έλληνας γιατρός στην Αγγλία, έκοψε την κορδέλα της πρωτιάς στον Μαραθώνιο του Βορείου Πόλου, κρατώντας ψηλά και υπερήφανα την ελληνική σημαία. Έπειτα από 4 ώρες, 34 λεπτά, 36 δευτερόλεπτα και 4.22 χιλιόμετρα, με αγνώριστη όψη από το ψύχος, τερμάτισε πρώτος, κάνοντας κάθε έναν από εμάς να καμαρώσει για το επίτευγμά του.

Στον μαραθώνιο έλαβαν συμμετοχή 47 αθλητές από είκοσι χώρες, παρά τις αντιξοότητες της διαδρομής, τις ακραίες θερμοκρασίες και το γεγονός πως οι δρομείς τρέχουν παράλληλα και στα τρία μέτρα από τον Αρκτικό Ωκεανό. Ο Βορειότερος Μαραθώνιος της Γης, όπως έχει αναγνωριστεί από το Βιβλίο Γκίνες, ξεκίνησε επισήμως για πρώτη φορά το 2003 και διεξάγεται μία φορά τον χρόνο, κάθε Απρίλιο.

Ο Αργύρης Παπαθανασόπουλος, όπως λέει σε συνέντευξή του, είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το τρέξιμο μέσα από τους σχολικούς αγώνες της Λεόντειου Σχολής, την οποία αντιπροσώπευε σε Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα, και από την οποία αποφοίτησε. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων όμως ήταν που ενισχύθηκε η αγάπη του για το τρέξιμο κι έγινε «φλόγα ζωής και κινητήρια δύναμη του είναι» του, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Πιστεύει πως ο κάθε άνθρωπος αναζητά την ισορροπία και την αρμονία τόσο με τον ίδιον του τον εαυτό όσο με τους συνανθρώπους και το περιβάλλον του, κι έτσι διαπίστωσε από μικρός πως η επαφή με τη φύση και το τρέξιμο εκτός των μεγάλων πόλεων «καταλάγιαζε κάθε τρικυμία της ψυχής μου και με φόρτιζε ενεργειακά για να ανταποκριθώ στις καθημερινές προκλήσεις». Μέσα στην ολοένα και πιο σκληρή καθημερινότητα των ημερών, βλέπει το τρέξιμο ως μία από τις ασχολίες που με ελάχιστο οικονομικό κόστος προσφέρει απλόχερα εκτόνωση και ψυχολογική ευεξία.

Αν και Χειρούργος-Ορθοπαιδικός με εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική κι ένα αυστηρά απαιτητικό πρόγραμμα, ο Αργύρης Παπαθανασόπουλος, βρίσκει πάντα χρόνο για το τρέξιμο, καθώς, όπως έχει δηλώσει, η ζωή του είναι συνυφασμένη με αυτό. Τα τελευταία δέκα χρόνια, ζει και εργάζεται στη Μεγάλη Βρετανία, στο Tameside General Hospital, ενώ για τα επόμενα τρία έχει δημιουργήσει την προσωπική πρόκληση που αποκαλεί «7 Continents – 7 Deserts» (7 Ήπειροι- 7 Έρημοι).

Ο Αργύρης Παπαθανασόπουλος, λοιπόν, θέλει να καταφέρει να τρέξει σε μαραθώνιο ή υπερμαραθώνιο και στις 7 ηπείρους του πλανήτη. Μετά τη συμμετοχή του στον Μαραθώνιο του Βορείου Πόλου, ο στόχος του έχει μόνο δύο στάσεις ακόμα για να επιτευχθεί, καθώς έχει ήδη τρέξει στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική και σε τρεις ερήμους (Sahara, Atacama, Namib), ενώ του έχουν απομείνει η Ωκεανία με τον Νότιο Πόλο και η έρημος Γκόμπι στα σύνορα της Κίνας με την Μογγολία. Αυτή θα είναι η πορεία του για τον επόμενο καιρό και η πνοή ανάσας «σε μια μονότονη καθημερινότητα».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ