Ελληνίδα ερευνήτρια έλυσε το μυστήριο γύρω από δύο αιγυπτιακές μούμιες 4000 ετών
Καλά Νέα

Ελληνίδα ερευνήτρια έλυσε το μυστήριο γύρω από δύο αιγυπτιακές μούμιες 4000 ετών

Μια νέα έρευνα, με επικεφαλής μία Ελληνίδα, έλυσε το μυστήριο που κάλυπτε τις δύο διάσημες αιγυπτιακές μούμιες, οι οποίες βρίσκονται στο Μουσείο του Μάντσεστερ και έχουν βαφτισθεί ως «Οι δύο Αδελφοί». Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη μελέτη αποκαλύπτουν ότι στην πραγματικότητα οι μούμιες είχαν διαφορετικό πατέρα και ήταν όντως ετεροθαλή αδέλφια.

Οι δύο μούμιες προέρχονται από δύο άνδρες της αρχαίας αιγυπτιακής ελίτ που έζησαν περίπου το 1800 π.Χ.

Ο κοινός τάφος τους, γνωστός ως «Ο Τάφος των δύο Αδελφών», είχε ανακαλυφθεί το 1907 σε ένα χωριό περίπου 400 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. Οι ιερογλυφικές επιγραφές στα φέρετρά τους έδειχναν ότι ήσαν οι γιοί ενός ανώνυμου τοπικού κυβερνήτη, οπότε φυσιολογικά ονομάσθηκαν «τα δύο αδέλφια».

Όμως στην πορεία δημιουργήθηκαν υποψίες για το πόσο συγγενείς ήσαν, καθώς η βρετανίδα αιγυπτιολόγος Μάργκαρετ Μάρεϊ που πρώτη είχε μελετήσει τις μούμιες, είχε βρει σημαντικές σκελετικές διαφορές μεταξύ τους και είχε έτσι υποθέσει ότι ο ένας αδελφός ήταν υιοθετημένος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κωνσταντίνα Δρόσου της Σχολής Γεωλογικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αρχαιολογικό περιοδικό “Journal of Archaeological Science: Reports” και μελέτησαν δείγματα μιτοχονδριακού DNA και DNA του χρωμοσώματος Υ.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται σε μούμια τέτοια συνδυαστική γενετική ανάλυση. Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι τα δύο αδέλφια είχαν την ίδια μητέρα, αλλά αποκάλυψε ότι είχαν διαφορετικό πατέρα.

«Ήταν ένα μακρύ και εξαντλητικό ταξίδι μέχρι τα ευρήματά μας, αλλά τελικά φθάσαμε σε εδώ. Είμαι ευγνώμων που καταφέραμε να προσθέσουμε ένα μικρό, αλλά πολύ σημαντικό κομμάτι στο μεγάλο παζλ της ιστορίας και είμαι βέβαιη ότι τα αδέλφια θα ήταν πολύ περήφανα για μας. Αυτές ακριβώς οι στιγμές είναι που μας κάνουν να πιστεύουμε στο αρχαίο DNA”.

Το 2015, είχαν εξάγει DNA από τα δόντια  και μετά με υβριδισμό των μιτοχονδριακών και των χρωματοσωματικών κλασμάτων Υ, προσδιορίστηκε ως ακολουθία με μια μέθοδο επόμενης γενιάς. Η ανάλυση έδειξε ότι τόσο ο Nakht-Ankh όσο και ο Khnum-Nakht ανήκαν στον μιτοχονδριακό απλότυπο M1a1, υποδηλώνοντας μια σχέση μητέρας. Οι αλληλουχίες χρωμοσωμάτων Υ ήταν λιγότερο πλήρεις, αλλά εμφάνισαν παραλλαγές μεταξύ των δύο μούμιων, γεγονός που έδειχνε ότι οι Nakht-Ankh και Khnu είχαν διαφορετικούς πατεράδες.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ