Έλληνας ομογενής σε θέση-κλειδί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Τη θέση του επικεφαλής Πρωτοκόλλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (acting chief of Protocol) αναλαμβάνει ο Ελληνοαμερικανός Μιχάλης Καρλούτσος, ένα από τα πλέον ενεργά μέλη της ομογένειας στις ΗΠΑ. Ο κ. Καρλούτσος αναλαμβάνει τη νέα θέση, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, στις 24 Ιουλίου.
«Είναι ευλογία και τιμή για μένα και ελπίζω ότι θα ανταποκριθώ στις προσδοκίες όλων ως επικεφαλής του Πρωτοκόλλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», υπό τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε ο Μιχάλης Καρλούτσος σε αποκλειστική του συνέντευξη στον Εθνικό Κήρυκα.
Ο Μιχάλης Καρλούτσος, γιος του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου, του ισχυρού άνδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του συνδέσμου μεταξύ Λευκού Οίκου και ελληνοαμερικανικής κοινότητας, εργάστηκε για περισσότερα από 10 χρόνια σε πολιτικές εκστρατείας στις ΗΠΑ, ξεκινώντας από την ιστορική προσπάθεια του μέντορά του, Γερουσιαστή Paul Tsongas για το Λευκό Οίκο το 1992. Στη συνέχεια, μετακόμισε από τη γενέτειρά του, Nέα Υόρκη, στη Φιλαδέλφεια, όπου ίδρυσε την MAK Consulting, LLC. Το 2001, μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, o Μιχάλης Καρλούτσος εργάστηκε ως Σύνδεσμος μεταξύ της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Γραφείου Διαχείρισης Κρίσεων της Νέας Υόρκης, για την ανάκτηση των λειψάνων που φυλάσσονταν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Ο κ. Καρλούτσος, έχει πλούσιο έργο και στην Ουάσινγκτον, αποτελώντας μια ήρεμη δύναμη, με υποστηρικτική δράση για ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας, ειδικά υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, καθώς και για μία δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Παράλληλα ο κ. Καρλούτσος, είναι σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης, επικεφαλής της MAK Consulting, εταιρίας συμβούλων που εξειδικεύεται στη διεθνή επιχειρηματική ανάπτυξη, τις δημόσιες σχέσεις και τις κυβερνητικές υποθέσεις.
«Σ’ όλη μου τη ζωή ήθελα να υπηρετήσω τη χώρα μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και χαίρομαι που θα μπορέσω να το κάνω τώρα σ’ αυτή την κυβέρνηση και κάτω από αυτές τις συνθήκες που υπάρχουν στον κόσμο», είπε. Εξηγώντας τη φύση της εργασίας του ανέφερε ότι «το Γραφείο Πρωτοκόλλου βασικά προάγει την υπεράσπιση της διπλωματίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το ονομάζουν ‘το πρώτο χέρι της διπλωματίας’ και ο επικεφαλής της διπλωματίας είναι ο υπουργός Εξωτερικών. Καθιερώνουμε το Πρωτόκολλο μεταξύ των ΗΠΑ και οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης ανά τον κόσμο με την οποία έχουμε σχέσεις».
«Εάν δείτε κάθε βήμα της καριέρα μου κατά τα τελευταία 25 χρόνια, από τις πολλές επισκέψεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, την εργασία μου στην πολιτική, την εργασία που έκανα για τον Πάπα Φραγκίσκο στα Ιεροσόλυμα, κατόπιν στη Λέσβο και μετά βέβαια στη Μεγάλη Σύνοδο στην Κρήτη πέρυσι, νομίζω ότι όλα αυτά συντέλεσαν στην προετοιμασία μου για την ανάληψη τούτης της θέσης αυτή τη στιγμή». «Αισθάνομαι πιο έτοιμος από ποτέ και ευχαριστώ τον Θεό που έχω καλούς φίλους μέσα στην κυβέρνηση οι οποίοι είδαν την εργασία που έχω κάνει και αισθάνθηκαν πως ήμουν έτοιμος να αναλάβω αυτή τη θέση».
Σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα με τα θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό και συγκεκριμένα αν θα μιλούσε στον Πρόεδρο και στον Υπουργό Εξωτερικών, τόνισε:
“Το όνομά μου είναι Μιχάλης Καρλούτσος και όλοι γνωρίζουν ποιος είμαι και τι πρεσβεύω. Είμαι πολύ υπερήφανος Ελληνοαμερικανός και πολύ υπερήφανος Ελληνορθόδοξος Χριστιανός και δεν θα ντραπώ ποτέ να εκφράσω τη γνώμη μου ιδιαίτερα για τα θέματα που γνωρίζω. Οπότε για τα θέματα που ενδιαφέρουν την Κοινότητά μας, είτε είναι η Κύπρος, είτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είτε το όνομα της Μακεδονίας, είτε η Βόρειος Ήπειρος από την οποία όπως γνωρίζετε κατάγεται η μητέρα μου, αυτά είναι θέματα τα οποία σημαίνουν τα πάντα για μένα. Θα εκφράσω τη γνώμη μου αλλά σεβαστικά στο γεγονός ότι τώρα είμαι μέρος μιας κυβέρνησης και θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά ελπίζω να κάνω τους ανθρώπους με τους οποίους θα συζητώ να καταλάβουν γιατί τα θέματα στα οποία πιστεύω είναι επίσης καλά για την Αμερική. Με την πολιτική, η Αμερική πρώτα, πρέπει πάντοτε να το έχει κάποιος αυτό στο μυαλό του, αλλά ξέρω πώς να το κάνω”.