Ο Έλληνας κυνηγός κλεμμένων αρχαιοτήτων εντόπισε ελληνική μαρμάρινη στήλη
Καλά Νέα

Ο Έλληνας κυνηγός κλεμμένων αρχαιοτήτων εντόπισε ελληνική μαρμάρινη στήλη

Σε μία νέα ταύτιση ενός αρχαίου ελληνικού αντικειμένου που εξήχθη παράνομα από την Ελλάδα και βρίσκεται τώρα προς πώληση, προχώρησε ο Έλληνας αρχαιολόγος και ερευνητής παράνομων αρχαιοτήτων και διεθνών αρχαιοκαπηλικών κυκλωμάτων στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, Χρήστος Τσιρογιάννης.

Είναι το πάνω μέρος μιας ελληνικής μαρμάρινης ταφικής στήλης, που πρόκειται να πουληθεί από τη Sotheby’s τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017 στο Λονδίνο. Μπορείτε να δείτε τη φωτογραφία από την στήλη όπως απεικονίζεται στον κατάλογο της Sotheby’s της 12ης Ιουνίου 2017. Οι άλλες πέντε εικόνες (τρεις επαγγελματικές και δύο Polaroids), καθώς και τα τέσσερα έγγραφα, προέρχονται από το κατασχεθέν αρχείο Becchina (δείτε το φωτογραφικό υλικό).

Η στήλη είναι το έκθεμα 8 στη δημοπρασία αρχαιοτήτων του Sotheby’s στις 12/6/2017 στο Λονδίνο. Ο Τσιρογιάννης τα εντόπισε στο κατασχεμένο αρχείο Becchina και, κρίνοντας από την τεκμηρίωση, η στήλη φαίνεται να ήταν στα χέρια του Becchina από το 1977 έως το 1990, όταν φαίνεται να έχει πωληθεί στον George Ortiz. Σημειώστε ότι τόσο ο Becchina όσο και ο Ortiz δεν αναφέρονται στην ενότητα «Provenance» (προέλευση) που δόθηκε από τη Sotheby’s. Επομένως, τουλάχιστον τα δύο πρώτα τμήματα για «προέλευσης» πρέπει να είναι εσφαλμένα, κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

“Αυτή η αρχαιότητα προέρχεται από την Ελλάδα, όπως λένε και οι ίδιοι στο Sotheby’s ότι« Η σύνθεση του ανθέμιου είναι στενά παράλληλη με την στήλη του Πυθαράου από τον Ραμνού (έξω από την Αθήνα). Επίσης υπάρχουν πειστήρια για την χρήση του ονόματος Ιστιαίος στην Αττική. Ο εμπλεκόμενος διακινητής, ο οποίος έδωσε στον Becchina αυτήν την αρχαιότητα, ήταν γνωστό ότι συμμετείχε στη διακίνηση πολυάριθμων παράνομων αρχαιοτήτων από την Ελλάδα στο παρελθόν. Η στήλη θα πρέπει αμέσως να αποσυρθεί από τη δημοπρασία και η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει την επιστροφή της στη χώρα” τονίζει ο Χρ. Τσιρογιάννης.

Ο Έλληνας ερευνητής παράνομων αρχαιοτήτων και διεθνών αρχαιοκαπηλικών κυκλωμάτων έχει επίσης ενημερώσει τη Μονάδα Τέχνης και Αρχαιοτήτων της Scotland Yard, την INTERPOL και τις ελληνικές αρχές.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ