Ανασκαφή στη Θάσο τιμήθηκε με το σημαντικότερο αρχαιολογικό βραβείο της Γαλλίας
Το Μεγάλο Βραβείο Αρχαιολογίας, Le Grand Prix d’archéologie, έλαβε η ανασκαφή της παλαιοχριστιανικής αστικής έπαυλης στη Θάσο, πρόγραμμα THANAR, που γίνεται σε συνεργασία της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το ίδρυμα La Fondation Simone & Cino Del Duca της Γαλλίας θέσπισε το ετήσιο αυτό αρχαιολογικό βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 150.000€. Απονέμεται έπειτα από πρόταση της Γαλλικής Ακαδημίας Ιnscriptions et belles-lettres σε επιστημονικές αποστολές της Γαλλιας είτε δρουν εσωτερικο της χώρας είτε στο εξωτερικό.
Ειδικότερα η ανασκαφή που πραγματοποιείται σε οικόπεδο που απαλοτριώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού μέσα στον αστικό ιστό του λιμένα της Θάσου έφερε στο φως μια αστική έπαυλη που αναπτύσσεται στην πλαγιά του λόφου της ακρόπολης της αρχαίας πόλης της Θάσου, ανάμεσα στο Διονύσιο και το Αρτεμίσιο, ΒΑ της αρχαίας αγοράς. Η ίδρυση του ανάγεται στις αρχές του 5ου αι., χρησιμοποίησε ωστόσο θεμέλια και δάπεδα παλαιότερων οικιών. Μετά από μια καταστροφή στα 570-580 που συνοδεύτηκε από πλήρη σχεδόν εξαφάνιση των δαπέδων και των ορθομαρμαρώσεων, γνώρισε μια πρόχειρη εγκατάσταση ως τις αρχές του 7ου αι., οπότε καταστράφηκε και εγκαταλείφτηκε. Τυπολογικά ανήκει στον γνωστό τύπο των οικιών με αυλή, γύρω από την οποία αναπτύσσονται οι διάφοροι χώροι. Από τις τέσσερις πτέρυγες αποκαλύφθηκαν πλήρως η βόρεια και η ανατολική, δυο χώροι από τη νότια, ενώ η δυτική μαζί με την αυλή βρίσκεται κάτω από σύγχρονα σπίτια. Το σύνολο της έκτασης είναι 1400 τ.μ περίπου και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αστικές οικίες που ανασκάφηκαν στο βορειοελλαδικό χώρο.
«Πρόκειται δηλαδή για ένα σημαντικό μνημείο στο οποίο καθρεφτίζονται δεκατρείς αιώνες ιστορίας της πόλης της Θάσου», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ. Η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου στο Παρίσι.
Η ανασκαφή αποτελεί πρόγραμμα συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου με την Γαλλική Σχολή Αθηνών, υπό την διεύθυνση της Σταυρούλας Δαδάκη εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και του Arthur Miller εκ μέρους της Γαλλικής Σχολής.