Έλληνας ο φωτογράφος της χρονιάς για το περιοδικό Time
Καλά Νέα

Έλληνας ο φωτογράφος της χρονιάς για το περιοδικό Time

Ο Άγγελος Τζωρτζίνης, φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, αναδείχθηκε από τo αμερικανικό περιοδικό Time ως ο καλύτερος φωτογράφος πρακτορείου ειδήσεων για το 2015. Το περιοδικό εξυμνεί τη δουλειά του στην Ελλάδα με επίκεντρο την οικονομική και την προσφυγική κρίση.

Είναι η τέταρτη φορά από το 2010 που το περιοδικό Time τιμά το Γαλλικό Πρακτορείο με αυτήν την ετήσια διάκριση.

«Η κάλυψη της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης ήταν εξαιρετική» επισημαίνει το περιοδικό αναφερόμενο στον Άγγελο Τζωρτζίνη.

Ο Έλληνας φωτογράφος, που συνεργάζεται με το AFP από το 2007, καλύπτει εδώ και 6 χρόνια την κρίση στην χώρα.

«Στόχος μου δεν είναι να προβάλω τον εαυτό μου. Θέλω να βλέπουν οι άνθρωποι τις φωτογραφίες μου και να καταλαβαίνουν τι σημαίνουν για μένα. Με ενδιαφέρει να καλύπτω την οικονομική κρίση γιατί και εγώ είμαι ένα κομμάτι της. Ζω εδώ, νιώθω καθημερινά τα προβλήματα. Είμαι μπερδεμένος, είμαι προβληματισμένος λόγω της κρίσης και προσπαθώ να βρω απαντήσεις σε όσα συμβαίνουν μέσα από τις φωτογραφίες μου» δηλώνει ο ίδιος.

Οι φωτογραφίες του για την οικονομική κρίση, που συχνά τράβηξε ενώ βρισκόταν εν μέσω των διαδηλώσεων, υπενθυμίζουν έντονα τον πραγματικό αντίκτυπο στους απλούς και καθημερινούς ανθρώπους των αποφάσεων που λαμβάνονταν στις αίθουσες των συνεδριάσεων στο Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο περιοδικό.

«Μέσω των φωτογραφιών του για λογαριασμό του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Άγγελος Τζωρτζίνης λειτούργησε ως αυτόπτης μάρτυρας που αποτύπωσε (με τον φακό του) τις τραγωδίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα το 2015, κυρίως την προσφυγική κρίση. Υπερβαίνοντας την ιστορία που εκτυλίσσεται ενώπιόν του, γνωρίζει πώς να αποτυπώνει τη βία, τις τραγωδίες όπως επίσης τις στιγμές της οικειότητας και της τρυφερότητας…» δήλωσε ο Εμανουέλ Χογκ, πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Άγγελος Τζωρτζίνης ξεκίνησε την καριέρα του ως ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ. Συνεργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης με το Γαλλικό Πρακτορείο από το 2007 και συχνά με τους New York Times από το 2010. Έχει καλύψει την επικαιρότητα σε πολλές περιοχές της Μέσης Ανατολής αλλά και στην Ουκρανία.

Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Time, το περιοδικό Newsweek και την εφημερίδα New York Times.

Το 2014 το περιοδικό Time είχε τιμήσει τον Τούρκο φωτογράφο Μπιουλέντ Κιλίτς για την κάλυψη των γεγονότων στην Ουκρανία, την Τουρκία και τη Συρία. Δύο φωτογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου έχουν τιμηθεί με το βραβείο Πούλιτζερ: ο Μασούντ Χοσαϊνί το 2012 και ο ανεξάρτητος φωτογράφος Χαβιέ Μαντζάνο το 2013.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ