Διεθνής βράβευση του Παύλου Αλιβιζάτου για την προσφορά του στη Νανοεπιστήμη
Καλά Νέα

Διεθνής βράβευση του Παύλου Αλιβιζάτου για την προσφορά του στη Νανοεπιστήμη

Ο Παύλος Αλιβιζάτος, διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός χημικός και πρωτεργάτης της νανοτεχνολογίας διεθνώς, καθηγητής χημείας-επιστήμης των υλικών και νανοτεχνολογίας-νανοεπιστήμης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ και διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ, τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο «Tsinghua University Press-Springer Nano Research Award» για τη σημαντική συμβολή του στις νανοεπιστήμες.

Η απονομή του βραβείου έγινε στην Κίνα. Το βραβείο Nano Research  δίδεται από με το κινεζικό πανεπιστήμιο Τσινγκχούα και από τον μεγάλο επιστημονικό εκδοτικό οίκο Springer. Καθιερώθηκε το 2013 και συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 δολαρίων. Το πρώτο βραβείο, το 2014, είχε δοθεί στον Τσαρλς Λίμπερ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ.

Ο Αλιβιζάτος έχει χαρακτηριστεί ένας από τους «πατέρες της νανοτεχνολογίας», καθώς ήταν από τους πρώτους διεθνώς που έκανε επιστημονικές δημοσιεύσεις σε αυτό το πεδίο, γι’ αυτό άλλωστε το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ του ανέθεσε να διευθύνει ένα σημαντικό κέντρο νανοεπιστήμης.

Θεωρείται ότι άλλαξε το πεδίο της νανοεπιστήμης χάρη στη δημιουργία νανο-κρυστάλλων ημιαγωγών σε σχήμα μικροσκοπικής ράβδου, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ηλεκτρονικές συσκευές. Συνέχισε με άλλες τεχνολογικές καινοτομίες, όπως η δημιουργία μιας νέας γενιάς υβριδικών ηλιακών κυψελίδων, που άνοιξαν το δρόμο για νέου τύπου ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ.

Διαβάστε περισσότερα για τον Παύλο Αλιβιζάτο στο ellines.com

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ