Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών παρουσιάζει την πρωτοβουλία “Έλληνες παγκόσμιοι γιατροί”
Καλά Νέα

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών παρουσιάζει την πρωτοβουλία “Έλληνες παγκόσμιοι γιατροί”

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με δεδομένη την παρατεταμένη ύφεση που αντιμετωπίζει η χώρα και της μετανάστευσης λαμπρών Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, παρουσίασε την πρωτοβουλία «Έλληνες παγκόσμιοι γιατροί» που αφορά στην αντιστροφή του Brain Drain σε Brain Gain.

Η πλατφόρμα «Έλληνες Παγκόσμιοι Ιατροί» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών αποτελεί ένα μέσο σύνδεσης καταξιωμένων Ελλήνων επιστημόνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και χαίρουν της εκτίμησης της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας. Με την ένταξή τους στην πλατφόρμα οι επιστήμονες – ιατροί του εξωτερικού θα έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν και έμπρακτα την υποστήριξή τους στο κοινωνικό σύνολο του τόπου τους, παρουσιάζοντας και διαδίδοντας το επιστημονικό τους έργο, μοιραζόμενοι επιστημονικές γνώσεις και επαφές και να συνάπτοντας επωφελείς συνεργασίες με συναδέλφους.

Πρωτεργάτης σε αυτήν την προσπάθεια προσφοράς τάχθηκε ο Δρ. Στέργιος Ζαχαρούλης, Διευθυντής του Παιδιατρικού-Ογκολογικού Τμήματος στη Harley Street Clinic του Λονδίνου και Διευθυντής Παιδο-Νευροογκολογίας στο The Royal Marsden NHS Foundation Trust του Λονδίνου και έθεσε την καλύτερη δυνατή αφετηρία, ώστε ο Πρόεδρος του ΕΙΕ, Δρ. Γρηγορίου, να συνεχίσει να προσκαλεί διαπρεπείς Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού να ενταχθούν στους «Έλληνες Παγκόσμιους Ιατρούς» και να συνδράμουν σε αυτήν την τόσο σημαντική πρωτοβουλία.

«οι «Έλληνες παγκόσμιοι γιατροί», είναι μια ενέργεια  που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει και κινητοποιήσει τόσο σε επιστημονικό όσο και κοινωνικό επίπεδο την ακαδημαϊκή, ερευνητική κοινότητα, το κοινό και τα ΜΜΕ μέσα από την προβολή καταξιωμένων Ελλήνων γιατρών που διαπρέπουν διεθνώς. Ο τομέας της υγείας έχει υποστεί τεράστια πλήγματα εξαιτίας της κρίσης, αντίστοιχα έχει υποστεί δραματική μείωση το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών με αποτέλεσμα να δυσχαιρένεται η πρόσβαση τους στις υπηρεσίες αυτές. Το θέμα της πρόσβασης,ωστόσο, στις υπηρεσίες υγείας, αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, όπως αυτά ορίζονται από τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ αλλά και κάθε ευνομούμενης δημοκρατίας.» τόνισε ο  πρόεδρος του ΕΙΕ, Δρ. Γρηγορίου

Η πρωτοβουλία, αυτή έρχεται να αναδείξει και υπογραμμίσει την ανάγκη «επαναπατρισμού» των Ελλήνων επιστημόνων, που επιθυμούν να προσφέρουν στη χώρα μας, εκτός από τις γνώσεις και το επιστημονικό τους δίκτυο, συντελώντας έτσι τόσο στην ενίσχυση της επιστημονικής κοινότητας όσο και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.

Ο Δρ. Ζαχαρούλης μίλησε για τις «Νέες και εξατομικευμένες θεραπείες κατά του παιδικού καρκίνου:  από την έρευνα στην κλινική εφαρμογή».

«Η επιστήμη έχει εξελιχθεί θεαματικά σε ότι αφορά στη θεραπεία παιδικών όγκων με σύγχρονες  μεθόδους πέρα από τη χημειοθεραπεία. Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και συγκεκριμένα το τμήμα του Δρα Πίντζα,  και των συνεργατών του, πρωτοπορεί στην προσπάθεια αποσαφήνισης των βιολογικών οδών που ελέγχουν το καρκινικό κύτταρο κυρίως σε καρκίνους των ενηλίκων» τόνισε ο διαπρεπής Έλληνας επιστήμονας.

 Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών έχει σπουδαία προσφορά στην διεξαγωγή πολύ-επιστημονικής έρευνας στους τομείς των ανθρωπιστικών, φυσικών και τεχνικών επιστημών από το 1958, αναπτύσσοντας ερευνητικές δραστηριότητες που αποσκοπούν στη συγκρότηση και τη διάχυση νέας γνώσης, την κατάρτιση νέων ερευνητών, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εθνική αυτογνωσία και στη διεθνή επιστημονική συνεργασία στα πεδία που υπηρετεί. Επιπλέον, τα Ινστιτούτα των θετικών επιστημών του ΕΙΕ εκτελούν βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στις περιοχές της φυσικής, χημείας, επιστήμης υλικών και βιολογίας, αναπτύσσοντας παράλληλα υπηρεσίες και προϊόντα που συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ