H Αθήνα δεν είναι όμορφη, αλλά συναρπαστική
Καλά Νέα

H Αθήνα δεν είναι όμορφη, αλλά συναρπαστική

Η καναδική εφημερίδα Globe and Mail και ο δημοσιογράφος Robert Everett-Green δημοσιεύουν άρθρο με τίτλο «Η Αθήνα δεν είναι ωραία, αλλά είναι συγκλονιστική: ανακαλύψτε την πολιτιστική αναγέννηση της»,

Στις δύο σελίδες του πλούσιου ρεπορτάζ, που διανθίζονται με πολλές και ιδιαίτερες φωτογραφίες κεντρικών σημείων της Αθήνας, ο Καναδός δημοσιογράφος κάνει λόγο για την πολιτιστική αναγέννηση που γνωρίζει η ελληνική πρωτεύουσα με εκτενείς αναφορές σε γειτονιές όπως το Γκάζι ή σε μέρη όπως η Τεχνόπολη, η Εθνική Όπερα και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Διαβάστε παρακάτω μερικά αποσπάσματα από το άρθρο – αφιέρωμα:

Πλήθη συρρέουν στην πεζοδρομημένη εμπορική οδό της Ερμού στην Αθήνα, μπουτίκ σχεδιαστών και ένα μικρό βυζαντινό εκκλησάκι που βρίσκεται σε μια συστροφή στο δρόμο είναι σαν ένα νησί αγιότητας. Η εκκλησία της Καπνικαρέας είναι τουλάχιστον 1.000 ετών.

Έξι χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς και αρκετές δεκαετίες αλόγιστης αστικής ανάπτυξης, έχουν προκαλέσει πολλά μυαλά να επικεντρωθούν στο έργο της οικοδόμησης ενός καλύτερου μέλλοντος από το ωφέλιμο παρελθόν.

Εκτός από τα κλασικά μνημεία της, η Αθήνα δεν είναι μια πρωτεύουσα – καρτ ποστάλ. Είναι ζωντανή, ανήσυχη και αυθόρμητη, όπως μπορείτε να δείτε από τα αχαλίνωτη γκράφιτι που μερικές φορές αναγάγεται σε επική τέχνη του δρόμου.

Η Αθήνα εξακολουθεί να ζει το hangover από τα χρόνια της άνθησης της δεκαετίας του 1960, όταν οι Αθηναίοι ήταν περήφανοι για την πόλη που νόμιζαν ότι δημιουργούσαν, αλλά και την παράξενη άγνοια για τις συνέπειες αυτής της διαδικασίας.

Τώρα, φιλόδοξα σχέδια γίνονται για να ανακαινιστεί το κέντρο της πόλης με πιο βιώσιμους τρόπους, και να προστεθεί η πολιτιστική πρωτεύουσα στην αστική ζωή. Καινοτόμες αποκαταστάσεις, με επικεφαλής καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές οργανώσεις, επανακτούν τις υποβαθμισμένες βιομηχανικές περιοχές. Υπάρχει μια αίσθηση εδώ ότι η δημιουργικότητα είναι ο τελευταίος και καλύτερος πόρος, όταν οι άλλοι πόροι αποτυγχάνουν.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ