BBC: Πρόγραμμα αφιερωμένο στην Αρχαία Ελλάδα
Το BBC παρουσιάζει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην Αρχαία Ελλάδα με τον τίτλο «Η εποχή των ηρώων: Η Αρχαία Ελλάδα αποκαλύπτεται» και θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2015 από το BBC Four.
Η ηθοποιός που έχει κερδίσει Όσκαρ και BAFTA, Τζουλιέτ Μπινός, η ειδική παπυρολόγος Μαργαρίτα Μουντφόρντ, η φιλόλογος Ναταλί Χέινς και η ιστορικός τέχνης Αλαστέιρ Σουκ θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα του BBC FOUR, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Ελληνική Τέχνη, Γλυπτική, Φιλοσοφία, Ποίηση και Θέατρο.
Το BBC FOUR θα εξερευνήσει την κουλτούρα και τα εντυπωσιακά καλλιτεχνικά επιτεύγματα της Αρχαίας Ελλάδας σε μια συλλογή ντοκυμαντέρ και ταινιών, συμπεριλαμβανομένης μια αποκλειστικής μαγνητοσκόπησης της παραγωγής της «Αντιγόνης», στην οποία πρωταγωνιστούσε η Ζουλιέτ Μπινός και υλικού από μία άνευ προηγουμένου πρόσβαση στην περιοδεύουσα έκθεση του Βρετανικού Μουσείου, The Body Beautiful In Ancient Greece.
«Το BBC FOUR έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει θεματικές σε τέτοιο βάθος, που κανένα άλλο κανάλι δεν μπορεί, και αυτή τη σεζόν τα προγράμματα μας προσφέρουν νέες προοπτικές και την οπτική των εμπειρογνωμόνων σε μια αρχαία εποχή πολυπλοκότητας και Πολιτισμού που μπορεί να φαντάζουν οικεία, αλλά συγχρόνως και συναρπαστικά διαφορετικά από εμάς» τονίζει ο Κάσιαν Χάρισον, παραγωγός του BBC.
Η εποχή των ηρώων: H Αρχαία Ελλάδα αποκαλύπτεται από το BBC Four και περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές:
Αντιγόνη: Οι κάμερες του BBC FOUR παρουσιάζουν αποκλειστικά την Ζουλιέτ Μπινός στον πρωταγωνιστικό ρόλο της τραγωδίας του Σοφοκλή.
Η Μάργκαρετ Μούντφορντ για τη Σαπφώ: Με διδακτορικό στην Παπυρολογία, η Μάργκαρετ Μούντφορντ, αναζητά την αλήθεια πίσω από τον μύθο της Σαπφούς, της πιο αμφιλεγόμενης συγγραφέως του αρχαίου κόσμου και της πρώτης αυθεντικής γυναικείας φωνής στην ιστορία της Δύσης. Η συγκλονιστική ανακάλυψη ενός χαμένου παπύρου που περιέχει στίχους τραγουδιών πριν από 1700 χρόνια, στέλνει την Μάργκαρετ σε ένα ταξίδι εξερεύνησης. Συνθέτουμε τον πραγματικό κόσμο της γυναίκας, της οποίας τα ερωτικά γραπτά μας έδωσαν τις λέξεις «σαπφικός» και «λεσβία», λόγω του νησιού καταγωγής της, της Λέσβου.
Μυστική Γνώση – Όμορφο Σώμα: Η Λάμψη, η ομορφιά και οι Αρχαίοι Έλληνες με την Ναταλί Χέινς: Η συγγραφέας και φιλόλογος Νταλί Χέινς μας οδηγεί σε ένα ταξίδι στην αρχαία ομορφιά και τη μοντέρνα λάμψη, εξετάζοντας πως η σύγχρονη μανία με την ομορφιά του σώματος πηγάζει χιλιάδες χρόνια πριν από μια εποχή συγλονιστικών καλλιτεχνικών επιτευγμάτων. Με μια άνευ προηγουμένου πρόσβαση στην έκθεση του Βρατανικού Μουσείου, η οποία εγκαινιάζεται την Άνοιξη, η Χέινς εξερευνά την ελληνική ενασχόληση με την ανθρώπινη μορφή που κυμαίνεται από τα αντικείμενα της αφηρημένης απλότητας μέχρι τον καταπληκτικό ρεαλισμό.
Οι θησαυροί της Αρχαίας Ελλάδας: Η Άλαστερ Σουκ εξερευνά τα πλούτη και την μοναδική κληρονομιά της Ελληνικής Τέχνης. Αποτελείται από 3 επεισόδια. Στο πρώτο επεισόδιο βλέπουμε την Ελληνική Τέχνη μέσα από ένα ταξίδι στην Κρήτη, τη Σαντορίνη, τις Μυκήνες και τους Δελφούς. Στο δεύτερο επεισόδιο εξερευνά την εντυπωσιακή ανάπτυξη της κλασικής τέχνης, με το ερώτημα πως οι Αρχαίοι Έλληνες έγιναν τόσο καλοί, τόσο γρήγορα; Το τελευταίο επεισόδιο διερευνά λεπτομερώς μερικά αριστουργήματα, αναλύοντας την ιστορία τους.