Η Ευρώπη χρηματοδοτεί την επαναστατική ιδέα ενός Έλληνα ερευνητή
Καλά Νέα

Η Ευρώπη χρηματοδοτεί την επαναστατική ιδέα ενός Έλληνα ερευνητή

Μεταξύ των 59 Ευρωπαίων Ερευνητών που χρηματοδοτούνται απευθείας από την Ε.Ε., προκειμένου να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε βιώσιμα προϊόντα, βρίσκεται και ένας Έλληνας.

Πρόκειται για τον Πέτρο Ρακιτζή, ερευνητή του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ρακιντζής επιβραβεύεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ).

Συγκεκριμένα, η έρευνα του κ. Ρακιτζή με τίτλο «CHIRALSENSE» αφορά στη βελτίωση με την χρήση πολωσιμετρίας της ευαισθησίας και της χρονικής κατανομής της ανίχνευσης της χειρομορφίας (ιδιότητα δύο μορίων να είναι εναντιόμορφα, δηλ. να μην μπορούν να ταυτιστούν με την κατοπτρική τους εικόνα). Η μέθοδος προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τομείς της χημείας από την στερεοχημεία, την οργανική χημεία και την φυσικοχημεία μέχρι τη βιοχημεία, την υπερμοριακή χημεία και την φαρμακολογία.

Ο Πέτρος Ρακιτζής έλαβε το Πτυχίο του σε Φυσική και Χημεία από το Πανεπιστήμιο Cornell (ΗΠΑ) το 1992 και το Διδακτορικό του (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο του Stanford (ΗΠΑ) το 1997. Η διατριβή του αφορούσε την πειραματική μελέτη ατομικής και μοριακής στροφορμής σε χημικές αντιδράσεις. Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Stanford (1997-8) και στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (1999-2000). To 2001 εκλέχθηκε ως Λέκτορας στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το 2006 έγινε Επίκουρος, και εξελίχθηκε στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή το 2011.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας είναι ο πρώτος πανευρωπαϊκός χρηματοδοτικός οργανισμός για έρευνα αιχμής. Κάθε χρόνο, επιλέγει και χρηματοδοτεί τους καλύτερους, δημιουργικούς ερευνητές οποιασδήποτε εθνικότητας και ηλικίας, για την υλοποίηση πενταετών έργων στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης για την «απόδειξη του εφικτού μιας ιδέας» θεσπίστηκε το 2011, ως συμπληρωματική χρηματοδότηση για ερευνητές του ΕΣΕ, με σκοπό να συμβάλει στην τόνωση της καινοτομίας. Κάθε επιχορήγηση μπορεί να ανέλθει στα €150.000.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ