Herald Tribune: Ζήσε με χαρά και υγεία σαν Έλληνας!
Καλά Νέα

Herald Tribune: Ζήσε με χαρά και υγεία σαν Έλληνας!

Ζήσε με χαρά και υγεία σαν Έλληνας, είναι ο τίτλος του άρθρου της Marilynn Preston για την εφημερίδα Herald-Tribune.

Είναι η εποχή του χρόνου που ζω, εργάζομαι και παίζω σε ένα μικρό, απομακρυσμένο ελληνικό νησί χωρίς αεροδρόμιο και με λιγότερους από 8.500 κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων των αιγών.

Η γενετική παίζει μόνο ένα μικρό μέρος στη μακροζωία. Πολύ πιο σημαντικός είναι ο τρόπος ζωής σας: ό, τι τρώτε και πίνετε, η σωματική δραστηριότητα, ο χρόνος που αφιερώνετε για την οικογένεια και τους φίλους σας, πώς θα χειριστείτε την ένταση, το τραύμα, τον χρόνο.

Είναι ένα όμορφο, μαγευτικό, αποκαλυπτικό μέρος. Το νησί της Ικαρίας είναι μια από τις καλά μελετημένες κοινότητες όπου εκπληκτικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων ζουν για περισσότερα από 90 χρόνια και είναι υγιείς και ευτυχισμένοι μέχρι το τέλος. Γιατί μερικοί άνθρωποι ζουν πολύ περισσότερο από τους άλλους;

Στην Ικαρία, η άνοια είναι σχεδόν άγνωστη. Η άνοια στις ΗΠΑ είναι ανεξέλεγκτη, δαπανηρή και απίστευτα τρομακτική.

Στις ΗΠΑ, μόνο ένα στα εννέα μωρά θα ζήσει μέχρι την ηλικία των 90, σύμφωνα με τον Dan Buettner, επικεφαλής του κινήματος Μπλε Ζώνη (Blue Zone). Στην Ικαρία, ένας στους τρεις φτάνει στα 90 χρόνια τουλάχιστον.

Πώς το κάνουν;

■ Πάρτε το χρόνο σας. Για να ζήσετε περισσότερο, μειώστε τον ρυθμό. Στην Ικαρία, τα ρολόγια είναι τόσο άχρηστα όσο μειωτές ταχύτητας. Οι Ικαριώτες φημίζονται το γεγονός ότι κάνουν τα πράγματα με τον δικό τους ρυθμό. Εργάζονται, όταν θέλουν να εργαστούν, κοιμούνται όταν θέλουν. Το έμαθα στην πρώτη μου επίσκεψη εκεί, σε μεσημεριανό γεύμα με φίλους σε ένα υπέροχο ταβερνάκι στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου. Όλοι παραγγείλαμε ελληνικές σαλάτες. Μερικοί από εμάς εξακολουθούν να περιμένουν.

■ Φάτε χόρτα σας. Πάνω από 150 είδη άγριων χόρτων φύονται σε όλο το νησί, και οι Ικαριώτες τα απολαμβάνουν σε μια ποικιλία από νόστιμες σαλάτες και πίτες. Αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών, και τρώγονται, όπως και σχεδόν όλα τα άλλα, με ελαιόλαδο.

■ Να πίνετε τσάι από βότανα. Οι Ικαριώτες πίνουν ατελείωτα φλιτζάνια του τσαγιού από άγρια μέντα, χαμομήλι και άλλα τοπικά βότανα πλούσια σε στοιχεία που συμβάλλουν στη χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων και της άνοιας.

■ Πάρτε έναν υπνάκο. Οι Ικαριώτες κάνουν ένα διάλειμμα 30 λεπτών για ένα υπνάκο τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών προσβολών κατά 35%! Σε μερικά από τα ορεινά χωριά, κοιμούνται την ημέρα και εργάζονται το βράδυ. Γιατί; Γιατί έτσι θέλουν.

■ Να κινείστε. Οι Ικαριώτες ζουν σε απομακρυσμένα χωριά που απαιτούν μετακίνηση με τα πόδια. Συντηρούν κήπους, έχουν ζώα και ασκούνται καθημερινά χωρίς καν να προσπαθούν.

■ Σύνδεση με την κοινότητα. Οι Ικαριώτες διατηρούν ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς με τις οικογένειες, τους γείτονές τους και τα χωριά. Αφιερώνουν  χρόνο στην ημέρα τους να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τους φίλους τους.

■ Φάτε τον Ικάριο τρόπο. Οι Ικαριώτες έχουν τοπικό φρέσκο φαγητό, όλα είναι οργανικά και μη επεξεργασμένα. Αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά, αλλά καταναλώνουν γαλόνια του κατσικίσιου γάλακτος, σε μορφή γιαουρτιού ή τυριού. Η δική τους εκδοχή της μεσογειακής διατροφής είναι πλούσια σε λαχανικά, φασόλια, πατάτες και ελαιόλαδο, και χαμηλή σε κρέας, ψάρι, ζάχαρη και δημητριακά ολικής αλέσεως. Θα πιουν ένα ποτήρι ή δύο από τοπικό κρασί την ημέρα. Και να επωφελούνται σημαντικά από ημερήσιες δόσεις από το τοπικό μέλι τους.

Πηγή: Herald Tribune

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ