New York Times: Αφιέρωμα σε Έλληνα φωτορεπόρτερ
Καλά Νέα

New York Times: Αφιέρωμα σε Έλληνα φωτορεπόρτερ

Οι New York Times κάνουν αφιέρωμα στο έργο του Έλληνα φωτογράφου και φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού. Σύμφωνα, με την έγκυρη εφημερίδα, η δουλειά του είναι υψηλής αισθητικής και γεμάτη συμβολισμούς. Μέσα από το έργο του αναδεικνύεται μια άλλη όψη της ελληνικής κρίσης, η οποία προκάλεσε την παρακμή της μεσαίας τάξης στη χώρα.

Διαβάστε παρακάτω το εκτενές άρθρο των New York Times, το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό από τις δουλειές του Νίκου Πηλού.

Από το Λίβανο, στην ταραγμένη περίοδο της Γιουγκοσλαβίας και από εκεί στην Πράσινη Ζώνη και το Ιράκ.

«Ειδικεύομαι στις στιγμές κρίσης» δηλώνει ο Έλληνας φωτογράφος.

Η τελευταία του δουλειά ενσαρκώνει τη δήλωση του αυτή, αλλά και την κρίση που επηρεάζει τον πατέρα του, τους φίλους του και την πατρίδα του, την Ελλάδα. Με την οικονομία στο χάος, μετά την επίθεση της ύφεσης του 2008, έχει καταγράψει με τον φακό του την παρακμή της μεσαίας τάξης, η οποία λέει ότι είναι ανύπαρκτη πλέον.

Το έργο του ξεκίνησε το 2004, όταν ο Νίκος Πηλός, που ζει στην Αθήνα, άρχισε να προβληματίζεται για τα χρήματα που έδινε η τότε κυβέρνηση για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Όπως σημειώνει ο ίδιος, το πραγματικό κόστος ποτέ δεν αποκαλύφθηκε, αλλά είναι σίγουρο πως υπήρξαν μεγάλες υπερβάσεις στον προϋπολογισμό που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Λίγο μετά ήρθε η οικονομική κατάρρευση και ο Νίκος Πηλός έστρεψε το καλλιτεχνικό ενδιαφέρον του στους άστεγους που αυξήθηκαν δραματικά στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα.

Τη στιγμή που οι Έλληνες υπερηφανεύονταν για τα σπίτια τους, άρχισαν πολλοί να τα χάνουν λόγω κρίσης και να βρίσκονται στο δρόμο. Ο κ. Πηλός κατέγραψε αυτή την πραγματικότητα μέσα από τον φωτογραφικό φακό του.

Οπως σημειώνει: «Οι Έλληνες δεν βάζουν τα χρήματα τους σε τράπεζες και δεν νοικιάζουν σπίτια. Χτίζουν σπίτια και στη συνέχεια «χτίζουν» την οικογένεια τους».

Αυτή η δραστική αλλαγή στην κουλτούρα του μέσου Έλληνα αποτέλεσμα έναυσμα για εκείνον, αλλά και μια σκληρή πραγματικότητα με έντονες κοινωνικές προεκτάσεις.

Άλλο ένα θέμα που κατέγραψε ήταν τα γεγονότα με το κλείσιμο της ΕΡΤ τον Νοέμβριο του 2013. Ωστόσο, αν και είχε καταγράψει πολλές πτυχές της κρίσης δεν είχε καταλάβει τι ακριβώς είχε δει μέσα από τον φακό του. Του το υπέδειξε ένας φίλος του και στη συνέχεια κοιτώντας ολόκληρο το υλικό κατάλαβε πως «πήγα βήμα-βήμα και στη συνέχεια είδα όλη την εικόνα και εκεί είχα όλα είχαν συμβεί στη χώρα μου όλα αυτά τα χρόνια».

Όπως σημειώνει με χαρακτηριστικό τρόπο: «Είμαι τρομοκρατημένος. Η οικονομική κρίση δεν έχει τελειώσει. Αν το μέλλον του δυτικού κόσμου είναι αυτό, τότε πρόκειται για χάος».

Πηγή: New York Times

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ