Έρευνα: Διαχρονικό το χτένισμα των Καρυάτιδων
Καλά Νέα

Έρευνα: Διαχρονικό το χτένισμα των Καρυάτιδων

Η Katherine Schwab, καθηγήτρια Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Πανεπιστήμιο του Fairfield των ΗΠΑ, ηγήθηκε μιας έρευνας με θέμα «Η κόμμωση των Καρυάτιδων». Στo πλαίσιo της έρευνας, εθελόντριες μαθήτριες ήταν τα μοντέλα, ενώ ένα επαγγελματικό κομμωτήριο αναδημιούργησε τα επιμέρους χτενίσματα των μαρμάρινων Καρυάτιδων του Ερεχθείου.

Στην Αρχαία Αθήνα, το θηλυκό χτένισμα ήταν ένα διακριτικό σύμβολο των πλούσιων γυναικών, υψηλής κοινωνικής θέσης όταν εμφανίζονταν σε δημόσιους χώρους, όπως οι θρησκευτικές γιορτές. Γλυπτά με περίτεχνα χτενίσματα των γυναικών είχαν περίοπτη θέση της Αρχαίας Ακρόπολης Αθηνών.
Το Caryatid Hairstyling Project, όπως ονομάστηκε, με αιχμή του δόρατος την Δρ Katherine Schwab, διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Fairfield. Το έργο εξέτασε αν αυτά τα χτενίσματα ήταν αναπαράσταση της πραγματικότητας ή ήταν απλώς στη φαντασία του εκάστοτε γλύπτη. Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν η επιβεβαίωση ότι οι μαρμάρινες Καρυάτιδες ήταν πιστή απόδοση των πραγματικών γυναικών της εποχής, καθώς τα χτενίσματα αυτά κάλλιστα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα και σήμερα.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ