Γερμανικό μουσείο επέστρεψε 2 αρχαία ελληνικά αντικείμενα
Καλά Νέα

Γερμανικό μουσείο επέστρεψε 2 αρχαία ελληνικά αντικείμενα

Το γερμανικό κρατικό Μουσείο Μπάντεν της Καρλσρούης επέστρεψε 2 αρχαία ελληνικά αντικείμενα στην Ελλάδα, μετά από σχετικό αίτημα της χώρας μας και του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρόκειται για ένα γυναικείο κυκλαδικό ειδώλιο ύψους 88 εκατοστών και ένα χάλκινο τηγανόσχημο σκεύος και τα δύο έργα αρχαίας Κυκλαδικής τέχνης.

Έπειτα από έντονες πιέσεις που άσκησε η χώρα μας και την σθεναρή αντίδραση του διευθυντή του μουσείου, Χάραλντ Ζιμπενμόργκεν, οι δύο αρχαιότητες , υπολογιζόμενης αξίας 4 εκατομμυρίων ευρώ  επιστρέφουν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ο σερ  Colin Renfrew, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ,  ανακάλυψε ότι τα συγκεκριμένα αντικείμενα του Μουσείου της Καρλσρούης είχαν αποκτηθεί μετά από το 1975, δηλαδή μετά από την συνθήκη της UNESCO του 1970, σύμφωνα με την οποία είναι παράνομη η διακίνηση αρχαιοτήτων άγνωστης προέλευσης. Το υπουργείο Πολιτισμού κατέθεσε επίσημο αίτημα επιστροφής των αρχαιοτήτων, το οποίο αρχικά απορρίφθηκε.

Ο διευθυντής του Μουσείου, Χάραλντ Ζιμπενμόργκεν, δεν δίστασε να κατηγορήσει το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για εκβιασμό και δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει νομική αξίωση πάνω τους. Υποστήριζε επίσης ότι τα αρχαία είχαν αγοραστεί με δημόσια κεφάλαια το 1975 και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει νομική αξίωση εφόσον η Γερμανία υπέγραψε τη σύμβαση της UNESCO το 1992.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ