Αυστραλία: Άγαλμα για την Λήμνο και το Αιγαίο
Καλά Νέα

Αυστραλία: Άγαλμα για την Λήμνο και το Αιγαίο

Στο παραλιακό προάστιο Albert Park της Μελβούρνης θα στηθεί ένα μπρούτζινο άγαλμα που θα απεικονίζει μια νοσοκόμα και έναν στρατιώτη στη Λήμνο, για να αναδείξει, αλλά και να θυμίζει στις επόμενες γενιές το ρόλο που έπαιξε το νησί του Αιγαίου στο σημαντικότερο κεφάλαιο της αυστραλιανής πολεμικής ιστορίας.

Την πρωτοβουλία για το άγαλμα αυτό έχει η επιτροπή Lemnos Gallipoli Commemorative Committee, σε συνεργασία με το Ελληνικό Παράρτημα Βετεράνων Αυστραλών (RSL).

Μάλιστα, για να συγκεντρωθούν χρήματα για την ολοκλήρωση του έργου οι δυο φορείς δίνουν μεγάλη χοροεσπερίδα το Σάββατο, 28 Ιουνίου στο St. Kilda Town Hall.

Η εκστρατεία στην Καλλίπολη ήταν η πρώτη μεγάλη πολεμική επιχείρηση των Αυστραλιανών Ενόπλων Δυνάμεων στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Συνολικά 50.000 Αυστραλοί μαχητές έλαβαν μέρος στην εκστρατεία, από τους οποίους 8.700 φονεύθηκαν και 19.000 τραυματίστηκαν. Η σπουδαιότητα αυτής της εκστρατείας για την Αυστραλία και η σημαντική της επίδραση στην αυστραλιανή ιστορία, έχουν αναγνωριστεί εδώ και χρόνια.

Πηγή: Neoskosmos

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ