Δύο ελληνικοί ναοί στους 20 καλύτερους του κόσμου
Καλά Νέα

Δύο ελληνικοί ναοί στους 20 καλύτερους του κόσμου

Η Huffington Post  ξεχώρισε τους πιο εντυπωσιακούς ναούς στον κόσμο που είτε έχουν σμιλευτεί μέσα σε βράχια είτε βρίσκονται σε σπήλαια. Δύο από αυτούς που διάλεξε η γνωστή εφημερίδα βρίσκονται στη χώρα μας.

Εκκλησίες και μοναστήρια σε σπηλιές υπάρχουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια και σκοπός τους ήταν να μπορεί κανείς να βρει πνευματική βοήθεια, ακόμα και στα πιο απομονωμένα μέρη. Σμιλευμένες σε βράχους, τοποθετημένες μέσα σε σπήλαια, έχουν μεγάλες διαφορές με τους καθεδρικούς ναούς των πόλεων, αλλά παρά ταύτα προκαλούν τον θαυμασμό.

Δείτε τη λίστα με τους 20 καλύτερους ναούς του κόσμου που είναι χτισμένοι σε σπηλιές σύμφωνα με την δημοφιλή ιστοσελίδα:

1. Το Μοναστήρι του Αγίου Συμεών

Σε μια τεράστια σπηλιά, στην περιοχή Mokattam της Αιγύπτου βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Συμεών, που μπορεί να χωρέσει 200.000 ανθρώπους. Το μοναστήρι που θεωρείται το μεγαλύτερο στη Μέση Ανατολή και δημιουργήθηκε από τους Χριστιανούς Κόπτες.

2. Coober Pedy church – Australia

Ο υπόγειος Ορθόδοξος ναός των Σέρβων στο Coober Pedy της Αυστραλίας.  Το Coober Pedy είναι μια πόλη των ορυχείων που βρίσκεται περίπου 850 χλμ. βόρεια της Αδελαΐδας. Οι άνθρωποι ζουν σε αυθεντικές υπόγειες κατοικίες, λαξευμένες μέσα σε σπηλιές,όπως και η Ορθόδοξη Σερβική εκκλησία.

3. Άγιος Στέφανος – Σύρος

Το εκκλησάκι του Αγίου Στέφανου στη Σύρο, το οποίο βρίσκεται δυτικά των οικισμών Γαλησσά και Φοίνικα. Σύμφωνα μάλιστα με το θρύλο, το παρεκκλήσι χτίστηκε από έναν ψαρά, ονόματι Στέφανο, που σώθηκε από ένα γιγάντιο καλαμάρι και θέλησε να ευχαριστήσει με αυτόν τον τρόπο τον προστάτη Άγιό του.

 4. Παναγιά Χρυσοσπηλιώτισσα – Αθήνα

Βρίσκεται κάτω από το Θέατρο Διονύσου στην Αθήνα.

 5. Ζιπακουίρα – Κολομβία

Ο Καθεδρικός Ναός της Zipaquirá είναι ένας Ρωμαιοκαθολικός υπόγειος ναός που χρίστηκε υπογείως στα τούνελ ενός ορυχείου αλατιού σε βάθος 200 μέτρων.

6. Ο ναός της Μαρία Μαγδαληνής – Γαλλία

7. Ναός Goreme – Τουρκία

8. Ναός Piedigrotta – Ιταλία

9. Ναός Callao – Φιλιππίνες

10. Ναός του Ερημίτη Αγίου Αντωνίου – Γαλλία

11. Ναός Αγίου Πέτρου – Τουρκία

12. Άγιοι Σαράντα – Κύπρος 

13. Μοναστήρι Geghard – Αρμενία

14.  Μοναστήρι των Πειρασμών – Ιεριχώς

Το Ορθόδοξο μοναστήρι των Πειρασμών βρίσκεται στην κορφή του βουνού Τζέπελ Κουρουντούλ, 464 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου θάλασσας. Από τους πρόποδες του βουνού απλώνεται η αρχαιότερη πόλη, η Ιεριχώς, μέχρι τα σύνορα με την Ιορδανία. Σύμφωνα με τις γραφές ο Ιησούς νήστεψε εκεί 40 μέρες. Σε αυτό το μοναστήρι οι συνθήκες είναι πραγματικά σκληρές για να επιβιώσει κάποιος λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.

15. Ναός Mihalich – Βουλγαρία

16. Ναός του Ευλογημένου Βασιλιά – Πολωνία

Ανήκει στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

17. Ναός του Αγίου Στεφάνου – Ουγγαρία 

18. Ναός του Ιωνά – Γαλλία

19. Ναός Barranco 

20. Cave Chapel – Νότια Αφρική

Πηγή: Huffington Post

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ